Amennyiben fennmaradnak az Oroszország-ellenes szankciók, úgy Moszkva is meghosszabbítja az élelmiszer-embargót - közölte Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön. A tárcavezető a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon nyilatkozott a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek.
"Úgy gondolom, hogy egyszerűen fenntartjuk a status quo-t" - mondta és hozzátette, hogy a tavaly bevezetett nyugati szankciókra válaszul alkalmazott élelmiszer-behozatali korlátozást "kisebb módosításokkal" meghosszabbíthatják. Közlése szerint az intézkedés "szimmetrikus" lesz.
Alekszej Uljukajev ugyanakkor nem tartotta valószínűnek, hogy az uniós szankciós politikára adandó orosz válaszlépések érintik majd a gazdaság más területeit.
Az Interfax orosz hírügynökségnek Alekszej Lihacsev orosz gazdaságfejlesztési miniszter-helyettes ugyancsak azt mondta, hogy Moszkva "nagy valószínűséggel" meghosszabbítja a nyugati büntetőintézkedésekre válaszul hatályba léptetett ellenintézkedéseket. Szerinte ugyanis nyilvánvaló, hogy a Nyugat fenntartja majd az Oroszországgal szemben foganatosított gazdasági-politikai szankciókat.
A Bloomberg értesülései szerint az Európai Unió kormányai gyakorlatilag egyetértésre jutottak abban, hogy fél évvel, 2016. január végéig meghosszabbítják az Oroszországgal szemben ukrajnai szerepvállalása miatt hozott szankciókat. A végleges döntést várhatóan hétfőn hozzák meg a külügyminiszterek luxembourgi tanácsülésén.
(MTI)