Lőszert és járműveket adtak át az USA által kiképzett "mérsékelt ellenzékiek" (gyk.: az Iszlám Állam utánpótlását szolgáló Aszad-ellenes terroristák) az al-Nuszra Frontnak, az al-Káida szír szárnyának.
Totál katasztrófa Washingtonnak az a terve, hogy mérsékelt, Nyugat-barát erőket képezzen ki Szíriában. Az amerikai védelmi minisztérium ugyanis beismerte, hogy az általa trenírozott egyik egység lőszert és hat kisteherautót engedett át az al-Nuszra Frontnak. A közlés szerint valószínűleg azért, hogy szabadon átkelhessenek az al-Káida terrorhálózat szíriai szárnya által ellenőrzött egyik területen.
Az átadott eszközök a csoport fegyverzetének a negyedét tesz ki, ami rendkívül kínos az USA-nak, mivel sérti a kiképzési program általános elveit. Egyúttal pedig alátámasztja a kiképzés ellenzőinek azon érvelését, hogy a Szíriába juttatott amerikai fegyverek könnyen az ellenség kezére juthatnak.
Az árulók annak a 70 fős csoportnak a tagjai, amely a kiképzési program második szakaszában vett részt. Hetekkel ezelőtt az amerikai hadsereg azt volt kénytelen beismerni, hogy az első 54 fős csoportból legfeljebb 3–4 harcos maradt meg, a többit megölték vagy elfogták, egyesek pedig átálltak az iszlamisták oldalára. Az amerikai kongresszus 500 millió dollárt szavazott meg a programra, melynek keretében ötezer katonát állítanának csatasorba az iszlamisták, az Iszlám Állam vagy a damaszkuszi kormányhadsereg ellen.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: