Emelkedik a "rasszista indíttatású" erőszakos cselekmények száma a toleranciájáról híres skandináv országban, derül ki az ENSZ tanulmányából.
Kyle James színesbőrű, New York-i származású férfi, felsővezető egy bankban. Stockholmi látogatása során két szintén színesbőrű barátjával ment be egy bárba, ahol miután vett egy italt, közölték vele, hogy távoznia kell. Állítása szerint mikor megkérdezte, hogy miért, a kidobók kivonszolták a bár elé, paprikaspray-t fújtak rá, majd ledobták a földre. A rendőrség sem állt melléjük, megbilincselték és levetkőztették őket, Jamesnek pedig az egész éjszakát meztelenül kellett töltenie a cellában - számol be az állítólagos esetről a The Guardian.

A rendőrök azzal vádolták, hogy megütötte a biztonsági őrt, de több szemtanú is azt állította, hogy ez nem igaz. "Ez volt életem legmegalázóbb élménye" – mondta a néger, aki korábban úgy vélte, hogy Skandináviában "haladó gondolkodású", liberális emberek élnek.
Az ENSZ emberi jogi tanácsának jelentése szerint a "gyűlölet-bűncselekmények" növekvő száma, valamint az "afrofóbia" nagy társadalmi probléma Svédországban. 2008 és 2014 között több mint 40 százalékkal nőtt a "rasszista indíttatású" bűncselekmények száma, amelyekből minden ötödik erőszakkal is járt. (Arra sajnos már nem térnek, ki, létezhet-e esetleg bármiféle összefüggés ezen adatok és az között, hogy az erőszakos nemi közösülések számát tekintve vezető szerepet betöltő Svédország világviszonylatban második, és hogy a nemi erőszak miatt elítélt tettesek 85 százaléka külföldön vagy külföldi szülőktől született, szíriaiak, marokkóiak, algériaiak, tunéziaiak, líbiaiak stb.)
Kutatók szerint Svédország továbbra is liberálisnak tekinthető, viszont a jóléti állam védelme csak azokra terjed ki, akik a jóléti rendszer részesei. A rendszerbe pedig leginkább munka révén lehet bekerülni, ez a szféra pedig "igen szegregált".
Vajon miért?...
(Origó korrigálva)