Négy kaliforniai gimnáziumot kötelezhetnek kabalafiguráik lecserélésére, miután a Jerry Brown kormányzó által aláírt új törvény megtiltja a Rézbőrűek (Redskins) elnevezés használatát az iskolai sportcsapatok számára.
A dohányrágás profi baseballpályákon való betiltása és a versenyszerű vezérszurkolás (cheerleading) középiskolai sportágként való elismerése mellett a kormányzónak ez volt a sporttal kapcsolatos harmadik rendelete, amelyet a múlt héten írt alá.
A kabalafigurákra vonatkozó rendelet célja, hogy megelőzze a rézbőrű kifejezés használatát, amelyet az amerikai őslakosok sértőnek tartanak. A vasárnap aláírt törvény, amelyet Kalifornia az Egyesült Államokban egyedüliként vezet be, 2017-től lép életbe.
A nyugati parti államban a rézbőrűek elnevezést jelenleg mindössze négy állami iskola használja, amelynek tisztviselői "csalódottak" a kormányzó döntése miatt, ugyanakkor meg fogják változtatni az érintett sportcsapatok nevét.
A San Franciscótól keletre fekvő Chowchilla település ezerfős gimnáziumát felügyelő Ronald V. Seals elmondása szerint az intézmény 1928 óta használja a kabalafigurát és emblémát mindenféle panasz nélkül. "Nem választasz olyan kabalafigurát, amelyet nem tisztelsz, szeretsz és becsülsz" - vélte a felügyelő, aki szerint rossz döntés elvenni mindezt az iskolától "olyan emberek által, akik még csak nem is itt élnek".
Indián csoportok követelésére egy bíróság elrendelte a profi amerikaifutball-ligában (NFL) játszó Washington Redskins elnevezésének megváltoztatását, de a csapat fellebbezett a döntés ellen. Dan Snyderre, a csapat tulajdonosára példátlan nyomás nehezedik azoknak a részéről, akik rasszistának tartják az első, Európából érkezett telepesek által megalkotott kifejezést.
(MTI)