Franciaország "háborúban áll" a terrorizmussal, és csapást fog mérni ellenségére, az Iszlám Állam terrorszervezetre - szögezte le szombat esti televíziós interjújában Manuel Valls francia miniszterelnök.
A kormányfő a TF1 televízióban hangsúlyozta: az országnak számítania kell további terrortámadásokra, fel kell készülnie ezek visszaverésére. Felhívta a figyelmet, hogy Franciaország csapást fog mérni a dzsihadistákra, és a francia válasz mértéke arányos lesz a mostani merényletekkel.
A cél az, hogy a végén elpusztítsák az Iszlám Államot - mondta Valls. Nincs kegyelem azok számára, akik Franciaország értékei ellen támadnak - hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a terrorizmus elleni leghatékonyabb védelem az egységben rejlik.
A miniszterelnök cáfolta, hogy a francia titkosszolgálatok kudarcot vallottak volna (utalva azokra a bírálatokra, amelyek szerint nem látták előre a vérengzéseket). Figyelmeztetett arra, hogy a jövőben keményebben kell fellépni a radikális imámokkal (iszlám vallási vezetőkkel) szemben, akiket - mint jelezte - ki fog utasítani az országból. Ígéretet tett arra, hogy megfoszt mindenkit francia állampolgárságától, aki "gúnyt űz a franciák lelkéből".
"Meg fogjuk nyerni ezt a háborút" - mondta Manuel Valls, jelezve, hogy a következő napokban meg fogják hosszabbítani a rendkívüli állapotot, és tájékoztatni fogják a parlamentet. Hozzátette azonban, hogy a rendkívüli intézkedések közepette is meg fognak tartani a következő hetekben két fontos rendezvényt, a november 30. és december 11. között tervezett párizsi klíma-csúcstalálkozót, valamint a december 6-án és 13-án esedékes helyhatósági választásokat.
(MTI)