Frissítés: Az oroszoké volt a lelőtt vadászgép - erősítette meg az orosz védelmi miniszter az RT híre szerint. Ugyanezt nyilatkozták a CNN-nek is.
Zoom
Egy ilyen gépet lőttek le
Hozzátették: a Szu-24-est Szíria fölött lőtték le 6000 méter magasságban, és nem igaz, hogy megsértette a török légteret.
(Kuruc.info)
2. frissítés: nem török területen zuhant le
A szíriai Latakia tartományban, egy Yamadi nevű falu közelében értek földet annak a vadászrepülőnek az égő roncsai, amelyet kedd reggel lőtt le török hadsereg F-16-os harci repülője.
Ezen a területen a Hürriyet török hírportál szerint türkmének élnek sátortáborokban, akik Bassár el-Aszad csapatai elől menekültek a török–szír határ mellé. Ennek a csoportnak harcosai is vannak, akik a kormányerőkkel küzdenek.
A török légierő két F-16-os vadászrepülőgépéről lőtték ki a szíriai határ fölött manőverező harci repülőt - közölte a török elnöki hivatal. Török részről egyébként még nem erősítették meg, hogy a lelőtt repülőgép valóban orosz volt, bár orosz részről már bejelentették, hogy az ő gépüket lőtték le.
Öt perc alatt 10 figyelmeztetést kaptak a lelőtt gép pilótái - közölte a török hadsereg.
3. frissítés: az oroszok szerint a földről lőttek
Földről indított támadással lőtték ki az orosz repülőgépet a török fegyveres erők - állítja az orosz védelmi minisztérium.
Ugyancsak Latakiában történt: megsérültek az rt.com újságírói egy szíriai támadásban. A csoport az egyik kormányerők által ellenőrzött falut hagyta el éppen, amikor a "lázadók" kezében lévő területről rakétaelhárító rakétával eltalálták az autójukat.
Ronam Koszarev agyrázkódást szenvedett, Szargon Hadaját pedig a hátán és a lábán sebesítették meg a srapnelek. A TASZSZ hírügynökségnek a sajtókonvojban utazó tudósítója is a kezén sebesült meg – számolt be a portál.
A 2011 óta tartó szíriai háborúban több tucatnyi újságíró vesztette életét, és százak sebesültek meg közülük.
4. frissítés: bizonyíték lehet az oroszok kezében
"Két repülőgép közelített a török határ felé, és figyelmeztetést kaptak, mielőtt az egyiket lelőtték" - mondta egy meg nem nevezett török forrás a Reutersnek. Hozzátette, hogy Törökországnak olyan információi is vannak, hogy légterét korábban többször is megsértették egymás után.
Oroszország ugyanakkor azt állítja, bizonyítani tudják, hogy a gép a szír légtérben repült, mikor kilőtték.
5. frissítés: helikopterek keresik a pilótákat
A Dogan török hírügynökség beszámolója szerint orosz katonai helikopterek keresik a szíriai-török határ közelében lelőtt Szu-24-es pilótáit. Az orosz védelmi minisztérium tudomása szerint a pilóták katapultáltak, a sorsuk egyelőre ismeretlen.
"Kapcsolatban vagyunk a török hatóságokkal" - a BBC szerint csak ennyit mondott a NATO egyik szóvivője arról, hogy mit tesz a katonai szövetség azután, hogy a török hadsereg lelőtt egy orosz repülőgépet a török-szír határ közelében.
Törökország is rendszeresen megsérti a légteret
Törökország azt állítja, hogy légtérsértés miatt lőtték ki az orosz vadászgépet, azonban ez egyáltalán nem számít ritka esetnek. Októberben például 20 alkalommal sértették meg török gépek a görög légteret. A görög hatóságok által idén rögzített 1306 légtérsértésból 101-et a törökök követtek el, de tavaly ez a szám elérte az ezret is.
6. frissítés: állítólag meghalt az egyik orosz pilóta
A CNN Turk úgy tudja, hogy a lelőtt orosz gép egyik pilótája a szíriai türk erők kezében van. Így értesült a Sky News arab nyelvű adása is, de tudomásuk szerint a másik pilóta életét vesztette. Ezt jelentette az Al-Arabíja is.
7. frissítés: az orosz külügyminiszter Törökországba megy
A november 25-i látogatásról már korábban döntöttek a felek. A kétoldalú tárgyalásokat holnap megtartják, az előzetes terveknek megfelelően - írja a török külügyminisztériumtól származó forrásokra hivatkozva a Hürriyet angol nyelvű hírportálja.
8. frissítés: hamarosan Putyin is megszólal
A Kreml hitelt érdemlően tudja, hogy a lelőtt Szu-24-es orosz vadászbombázó szíriai terület felett repült - hangsúlyozta kedden Szocsiban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, aki szerint várható, hogy Vlagyimir Putyin államfő hamarosan értékeli a helyzetet.
A lelőtt gép nem Törökország légterében volt, amit a földi repülésfigyelő eszközök is rögzítettek - közölte az orosz minisztérium.
A Türkmén-hegységben az utóbbi napokban a szíriai kormányhadsereg orosz légitámadások fedezete alatt támadott lázadókat.
Ahmet Davutoglu miniszterelnök török miniszterelnök október 17-én arra figyelmeztetett, hogy Törökország le fogja lőni a légterét megsértő harci repülőgépeket. Egy nappal korábban a NATO-tagország lelőtt egy ismeretlen eredetű drónt a szíriai határ mentén. "Lelőttünk egy drónt. Ha egy repülő lett volna, ugyanezt tettük volna. Ismert az erre vonatkozó katonai szabályzatunk. Aki megsérti határainkat, azoknak megadjuk a szükséges választ" - mondta Davutoglu.
A török miniszterelnök figyelmeztetése előtt néhány nappal Oroszország kétszer is megsértette Szíriában bombázó harci repülőivel Törökország légterét, ami éles bírálatokat váltott ki mind Ankara, mind pedig a NATO részéről, amelynek Törökország is tagja. Az hasonló incidensek elkerülése végett a két ország hadserege közvetlen telefonvonalat hozottak létre.
9. frissítés: a törökök radarfelvételeket mutattak be
A CNN Türk által kiadott radarfelvételek szerint megsértette az orosz gép a török légteret:
Zoom
Moszkva kitart álláspontja mellett
A Kreml szóvivője megismételte azt az állítást, amely szerint a lelőtt orosz gép nem hagyta el Szíria légterét. Dmitrij Peszkov egyúttal türelemre szólított fel, mint mondta, ilyen súlyos incidens esetén nem szabad elhamarkodott ítéletet levonni az összes tény ismerete nélkül.
A Szu-24-es ügyében várhatóan még ma megszólal Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki Abdullah királlyal tárgyal Jordániában – jelentette a Sputniknews.
10. frissítés: Lavrov állítólag mégsem megy Törökországba
Az Independent szerint Szergej Lavrov mégsem látogat holnap Törökországba.
"Csak Törökország területét védtük" (és - főleg - Aszad ellenségeit)
Törökország már korábban nyilvánosságra hozta katonai szabályait, amelyek mentén eljár - hangsúlyozta a török kormány hivatalos közleményében. Álláspontjuk szerint nem egy ország ellen irányult a lépésük, hanem "csak meg akarták védeni Törökország területét".
Az orosz parlament alsóházának (duma) alelnöke, aki egyben a külügyi bizottságnak is tagja, azzal vádolta meg Törökországot, hogy az Iszlám Államot támogatja. A Guardian moszkvai tudósítója szerint Nyikolaj Levicsev a Szu-24-es lelövését az orosz utasszállító elleni merénylettel hasonlította össze, és sürgette, hogy válaszképpen Oroszország állítsa le az összes törökországi repülőjáratot, és evakuálja valamennyi állampolgárát Törökországból.
11. frissítés: még mindig keresik a pilótákat
Orosz helikopterek módszeresen átfésülik azt a területet, ahol a Szu-24-es lezuhant – jelentette a londoni székhelyű Syrian Observatory for Human Rights. Az orosz hadsereg a kutatás kezdete óta blokkolja a vezeték nélküli kommunikációt a területen.
(Origó - MTI - Index nyomán)
12. frissítés: meggyilkolhatták az egyik pilótát
A FARS News perzsa hírügynökség nyomán a Syrian News hírportál röviddel ezelőtt közzétette a Bassár el-Ászád elnök ellen harcoló szíriai türkmének és a velük szövetséges Dzsabhát en-Nuszrá iszlamista terrorszervezet által meggyilkolt egyik orosz pilóta fényképét. A másik katapultált orosz pilóta sorsáról még nem tudnak semmit.
Zoom
Közben a Syrian News közzétett egy karikatúrát is, amelyen az Iszlám Állam két terroristája a következő beszélgetést folytatja:
- Erdogan lelőtt egy orosz harci gépet.
- Végre, most már nekünk is van légierőnk!
Zoom
H. J. - Kuruc.info
13. frissítés: megerősítették a gyilkosságot
A szíriai "lázadó" csoport, amelyik állítása szerint a kezében tartja az egyik orosz pilótát, azt állítja, hogy a másik már halott volt, amikor földet ért – jelentette az AP amerikai hírügynökség.
Dzsahed Ahmed, a Part Menti 10. Brigád szóvivője elmondta, hogy a Szu-24-es két pilótája megpróbált ejtőernyőjével úgy navigálni, hogy a szír kormányerők kezében lévő területen érjenek földet, de a brigád tagjai tüzet nyitottak rájuk.
Az egyiküket agyonlőtték, a másiknak a sorsáról egyelőre nem tudni semmi biztosat.
A csoport videót is közzétett a halott pilótáról.
(Origó nyomán)
14. frissítés: a NATO rendkívüli tanácskozást tart
A NATO Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután a török-szíriai határ közelében lelőtt orosz vadászbombázó ügyében - jelentették be Brüsszelben. A tanácskozás 17 órakor kezdődik.
Korábban az észak-atlanti szövetség egy meg nem nevezett tisztségviselője azt közölte, hogy a NATO figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és állandó kapcsolatban áll a török hatóságokkal.
(MTI)
15. frissítés: videón a megölt orosz katona
Iszlamista terroristák "ünnepelnek" az egyik orosz pilóta holtteste fölött Szíriában, közel a török határhoz. Az ezt megörökítő videót a Seháb nevű iszlamista hírportál tette közzé röviddel ezelőtt, s a hallható arab szövegből arra lehet következtetni, hogy nem türkmének, hanem a Dzsabhát e-Nuszrá terroristáiról van szó.
H. J. - Kuruc.info
16. frissítés: mindkét pilóta halott lehet
A "lázadók" most már azt állítják, hogy az orosz vadászgép mindkét pilótája halott volt, amikor földet ért - írja a The Guardian. Az értesülést hivatalosan még nem erősítették meg.
Putyin: mintha hátba szúrtak volna; ennek következményei lesznek
Törökország hátba támadta Oroszországot és a terroristák szövetségeseként cselekedett – jelentette ki Vlagyimir Putyin Szocsiban annak kapcsán, hogy a török haderő lelőtt egy orosz vadászgépet, ami állítólag a török légtérbe tévedt. A keményen fogalmazó orosz elnök hozzátette: Törökország a NATO-t is az Iszlám Állam érdekében használja fel.
Megszólalt a lelőtt vadászgép ügyében Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök azt mondta, a gép elvesztése olyan volt, mintha kést döftek volna a hátába, amit a terroristák segítői hajtottak végre. Putyin szerint a pilóták semmilyen veszélyt nem jelentettek.
Elismerte, amit a törökök eddig is állítottak: török F-16-osról indított levegő-levegő rakéta lőtte le a Szu-24-est. Állítása szerint azonban Szíria fölött.
„Jelentős következményei” lesznek az orosz gép lelövésének – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin.
Az orosz elnök hozzátette azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek a terroristák kezén lévő területekről irányultak Törökországba. "Ahelyett, hogy hozzánk fordult volna, Törökország NATO-beli partnereivel egyeztetett az incidensről. Mintha mi lőttünk volna le egy török gépet, és nem fordítva."
Putyin azt mondta: az Iszlám Államnak most már nem csak olajcsempészetből van bevétele, hanem egy állami hadsereg védelmét is élvezi, ami megmagyarázhatja, hogy miért oly vakmerőek a terroristacsoportok a világon.
"Azt akarják, hogy a NATO az Iszlám Állam szövetségese legyen?" - tette fel a kérdést sajtótájékoztatója végén az orosz elnök. Azt is mondta, hogy őt nem zavarja, ha "minden államnak vannak regionális érdekei", és Oroszország "ezeket mindig is tiszteletben tartotta". "Sosem fogjuk viszont hagyni, hogy olyan bűncselekmények történjenek, mint amilyen ma is történt" - tette hozzá. Azt is mondta, hogy reméli, a nemzetközi közösség megtalálja az utat a megerősödés felé, és együtt harcolnak majd a közös ellenség ellen.
Moszkvában közben bekérették a védelmi minisztériumba a török katonai attasét.
Egy orosz helikoptert is lelőhettek
A Szabad Szír Hadsereg 1. tengerparti divíziója azt állítja, hogy lelőtt egy orosz helikoptert is a türkmén hegyekben egy TOW tankelhárító rakétával.
A hírt megerősíteni látszik a szír kormánypárti sajtó, amely arról számolt be, hogy egy orosz helikopter kényszerleszállást hajtott végre Latakiában – írta a brit Telegraph.
Ha ez igaz, akkor a rakétát valószínűleg az amerikaiak szállították.
17. frissítés: közeli fotó az orosz gépről
Az AFP hivatalos Twitter-oldalán jelent meg egy fénykép, amely közelről mutatja meg a rakéta becsapódása utáni pillanatot.
Zoom
Ankara tájékoztatja az ötök képviselőit
A török külügyminiszter magához kérette az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának – az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Franciaországnak, Kínának és Nagy-Britanniának – az ankarai képviselőit, hogy tájékoztassa őket a Szu–24-es lelövéséről.
18. frissítés: Erdogan összehívta a biztonsági tanácsát
Rendkívüli biztonságpolitikai ülésre hívta össze Recep Tayyip Erdogan török elnök a vezető tábornokokat, a hírszerzés irányítóit, a miniszterelnököt és fontosabb minisztereit – jelentette a CNN Turk.
19. frissítés: Lavrov nem megy Ankarába, és eltanácsolja az oroszokat Törökországtól
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hivatalosan is lemondta szerdai ankarai látogatását, és azt tanácsolja az oroszoknak, hogy kerüljék el Törökországot, ahol szerinte ugyanolyan a terrorveszély, mint Egyiptomban, és egyre emelkedik - számolt be a Sputniknews.
20. frissítés: egy helyi parancsnok megerősítette a pilóták halálát
"Mindkét pilóta meghalt. Bajtársaink a levegőbe lőttek, így haltak meg" - mondta Alpaslan Celik, a Szíriai Türkmén Brigád helyettes parancsnoka a Reuters jelentése szerint. A csapat vezetője azt is elmondta, hogy nála van az egyik ejtőernyő darabja. A pilóták katapultáltak, amikor a török repülőgépek lelőtték az orosz vadászbombázót, és ejtőernyővel ereszkedtek a föld felé.
Putyin szerint Törökország az olaj miatt ellenséges
A The Guardian idézett egy újabb részletet Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatójából. "Régóta láthatjuk, hogyan megy hatalmas mennyiségű nyers és feldolgozott olaj az Iszlám Állam által ellenőrzött területekről Törökország felé. A terrorszervezet így finanszírozza önmagát" - mondta Putyin. Szerinte Törökország annak ellenére szúrta hátba Oroszországot, hogy Amerikával korábban megállapodtak a Szíria felett végrehajtott manőverek biztonságáról. "Mint tudjuk, Törökországnak is támogatnia kellene a terrorizmus elleni harcot az amerikaiakkal koalícióban - mondta Putyin. - Ha viszont azt látjuk, hogy van egy terrorszervezet, amelyik milliárdokkal gazdálkodhat, ráadásul ott áll mögötte támogatóként egy egész állam, akkor megértjük, hogy honnan veszik a bátorságot kegyetlen gyilkosságaikhoz világszerte" - tette hozzá Vlagyimir Putyin.
Allahu akbar - Amerikának köszönhetően egy helikoptert is veszítettek az oroszok
Tankelhárító rakétával lőttek ki egy földön tartózkodó orosz helikoptert a szíriai "lázadók" - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű szervezetre hivatkozva a The Guardian. A forrás azt állítja, hogy a helikoptert korábban a "lázadók" kényszerítették földre azzal, hogy sérülést okoztak rajta. Rami Abdulrahman, a Megfigyelő Központ egyik aktivistája azt mondta, hogy a támadásban nem sérült meg senki, mert a helikopteren tartózkodó 10 fő még a gép szétlövése előtt el tudta hagyni a fedélzetet.
Az interneten egy videó is van az akcióról, amit állítólag a "lázadók" töltöttek fel. A felvétel eredetiségét lehetetlen ellenőrizni. A videón egy olyan tankelhárító rendszer (TOW) látható, amit az USA adhatott a szíriai terroristák kezébe.
(Origó - HVG - Mandiner  nyomán)
21. frissítés: így lőhették agyon az egyik pilótát a "mérsékelt" háborús bűnösök
A katapultált és ejtőernyővel leereszkedő két orosz pilótát iszlamista terroristák gyilkolták meg - írja a Syrian News hírportál. A mellékelt videón látni lehet, amint a levegőben lebegő egyik orosz pilótára bősz Allahu akbározás közepette több tucatnyi terrorista gépkarabéllyal lövöldöz.
A terroristák elvették az egyik általuk meggyilkolt orosz pilóta, a cseljabinszki Szergej Alekszandrovics Rumjáncev őrnagy azonosítóját, vele együtt a keresztjét és egyéb értéktárgyait, majd hivalkodva bemutatták a nagyvilágnak:
Zoom
J. K. - Kuruc.info
22. frissítés: Davutoglu: Törökországnak jogában áll válaszolni a légtérsértésre
Törökországnak jogában áll megtennie a szükséges lépéseket, ha megsértik a légterét vagy a határait - jelentette ki Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Ankarában, miután török vadászgépek lelőttek egy orosz vadászbombázót.
Davutoglu úgy fogalmazott, hogy a világnak tudnia kell: Törökország megtesz minden szükséges lépést azért, hogy szavatolja az ország biztonságát és határai védelmét.
"Tudja meg a világ, hogy bárki, aki megsérti határunkat, választ fog kapni tőlünk. Jogunkban áll intézkedéseket tenni" - mondta a miniszterelnök.
A török vezérkar álláspontja szerint az orosz gép légtérsértést követett el, amire a török légierő két vadászgépe szabályszerű választ adott. Moszkva ezzel ellentétben azt közölte, hogy a vadászgép Szíria felett repült, amikor lelőtték.
(MTI)
23. frissítés: kaukázusi fegyveresekre vadászott az orosz gép
A lelőtt orosz gép pilótái Oroszország észak-kaukázusi részéről származó harcosokat próbáltak kilőni, ezért manővereztek a török-szíriai határ mentén - közölte az orosz védelmi minisztérium.
Azt is elmondták, hogy próbáltak vészhívást indítani a török légvédelem irányába, de nem jártak sikerrel.
"A védelmi minisztérium jelenleg azon dolgozik, hogy megfelelő választ adjon erre az incidensre. A terrorellenes műveletek folytatódnak" - írja közleményében a védelmi minisztérium.
(Origó)
24. frissítés: Kositzky Attila nyugállományú altábornagy: katapultált pilótákra nem lövünk
Egy kis bónusz Allah akbar:
25. frissítés: Obama szerint persze jogos volt - kíváncsiak vagyunk, fordított esetben mit mondott volna:
"Törökországnak joga van ahhoz, hogy megvédje légterét" - mondta Barack Obama amerikai elnök. Arról is beszélt, hogy Oroszországnak és Törökországnak tárgyalnia kell, hogy csökkentsék a feszültséget.
(Origó nyomán)
26. frissítés: Putyin: hátba támadtak minket a terroristák bűntársai:
27. frissítés: Így rekonstruálták az oroszok:
28. frissítés: hát persze hogy kiáll a törökök mellett a NATO
A NATO szolidaritást vállal Törökországgal, és kiáll az ország területi épsége mellett. Egyúttal azonban arra szólítja fel az érintett feleket, hogy az orosz vadászbombázó lelövése miatt kialakult "súlyos" helyzetben körültekintően járjanak el, és csökkentsék a feszültségeket - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
Nem tudták...
A török hadsereg nem tudta, hogy milyen nemzetiségű repülőgépre lő - áll a törökök levelében, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsához eljutatottak el.
29. frissítés: meghalt egy orosz katona, miközben a pilótákat akarta megmenteni
Meghalt egy orosz katona, aki részt vett a török légierő által lelőtt Szu-24 orosz vadászbombázó pilótáinak mentésében a szíriai-török határ közelében kedden. A műveletben részt vevő helikopterre rálőttek - közölte az orosz hadsereg vezérkari főnöksége. "Két Mi-8 típusú helikopterrel kutató-mentő műveletet végeztünk, hogy kimenekítsük a lezuhant vadászgép pilótáit. Egy katonát megöltek" - jelentette be Szergej Rudszkoj tábornok.
A tiszt megerősítette, hogy a vadászbombázó egyik pilótája meghalt, amikor a katapultálás után ejtőernyővel próbált meg földet érni. "A repülőgép szíriai területen, a határtól négy kilométerre zuhant le. A legénység katapultált. Az elsődleges értesülések szerint az egyik pilóta a levegőben halt meg, amikor a földről rálőttek" - mondta a tábornok a televízióban.
A pilóták sorsáról korábban ellentmondásos értesülések érkeztek. A "felkelők" a nap folyamán videót juttattak el a Reutershez, amelyen az egyik pilóta látható mozdulatlanul a földön.
Dzsahíd Ahmad, a Parti Brigád nevű csoport szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a katapultálás után a pilóták megpróbáltak földet érni ejtőernyővel a kormányerők kezén lévő területen, de a csoport fegyveresei lelőtték őket. Ahmad szerint a lázadók az egyik pilótát eltalálták, ő holtan ért földet. A másik pilóta sorsa egyelőre ismeretlen. Egyes hírek szerint a szíriai "lázadók" foglyul ejtették.
(MTI nyomán)
30. frissítés: Szergej Alekszandrovics Rumjáncev őrnagy, a terroristák által meggyilkolt pilóta:
Zoom
Korábban írtuk: Vadászrepülő zuhant le kedd reggel a szír-török határon - adta hírül a török média, a TASZSZ orosz hírügynökség és a Xinhua kínai hírügynökség.
Zoom
A gép sátrakra zuhant a Latakia tartománybeli Yamadi falunál. Szemtanúk két pilótát láttak a föld felé ejtőernyőzni. Egy fotó is készült az ejtőernyősök egyikéről.
Zoom
A török híradások szerint a pilóták egyikét elfogták a környékbeli türkmén erők, a gép személyzetének másik tagját még keresik.
A CNN Türk szerint a gép légteret sértett, ezért a török légierő F16-osai lőtték ki. Egy török katonai tisztségviselő is ezt közölte a Reutersszel.
Zoom
Török F-16-os
A jelentések többsége azonosítatlan nemzetiségű repülőről ír, egyelőre csak a kínai hírügynökség említi, hogy orosz vadászgép zuhant le. A gép típusa Szu-24, ezt a szíriai és az orosz légierő is használja.
(HVG)