Az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy iszlamista szélsőségesek a menekültprogramot felhasználva próbálják meg embereiket bejuttatatni az Egyesült Államokba - közölte hétfőn Washingtonban John McCaul, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus párti elnöke a kongresszus munkájáról tudósító The Hill híroldal szerint.
Zoom
McCaul a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) neki címzett és titkosnak minősített levelének részleteit fedte fel a Nemzeti Védelmi Egyetemen elmondott beszédében. A dokumentum szerint "terrorista kapcsolatokkal bíró személyek az amerikai menekültügyi programot felhasználva megpróbálnak bejutni az Egyesült Államokba". (Afelől pedig ne legyen kétségünk, hogy ugyanez a recept az Európába való bejutásra is - a szerk.)
"A menekültügyi rendszer, mint minden bevándorlási program, sebezhető, felhasználhatják szélsőséges csoportok, amelyek igyekeznek megbízottjaikat Nyugatra juttatni" - hangzott a McCaul által idézett levél, amely kitért arra is, hogy 2010-ben iraki menekültek egy kisebb csoportját terrorizmus vádjával őrizetbe vették.
A Fehér Ház nem erősítette meg John McCaul állítását. Josh Earnest, az elnöki hivatal szóvivője védelmébe vette a "menekültek" átvilágításának amerikai gyakorlatát, amely rendszerint két évig is eltart.
Az Egyesült Államokban kiélezett vita folyik a menekültügyi eljárás megszigorításáról, a képviselőház túlnyomó többséggel novemberben meg is szavazott egy ezt előíró törvénytervezetet.
A nyugati országokban nagy nyugtalanságot kelt a 130 halálos áldozatot követelő párizsi, valamint a kaliforniai San Bernardinóban elkövetett, 14 ember halálával járó terrortámadás, és ezekkel összefüggésben a szélsőségesek beszivárgásának lehetősége.
(MTI nyomán)