Fényképes igazolványra cseréli a bevándorlók piros karszalagját a belügyminisztérium Cardiffben a Menekültügyi Tanács javaslatára. A rikító színű megkülönböztető jelzést a "náci rezsim Dávid-csillagához" hasonlítják, és a "piros ajtók" folytatásának tartják.
Zoom
A karszalagot a Ready Homes vállalkozás adta a bevándorlóknak, akik reggelit, ebédet és vacsorát igényelhettek, ha rajtuk volt a piros színű jelzés. A legtöbb migráns azonban incidensekről is beszámolt: a karszalag miatt állítólag több motoros is kiabálta már nekik, hogy menjenek vissza a saját országukba.
Jo Stevens, a Munkáspárt képviselője személyesen tett ígéretet a karszalagok visszavonására. A Skynews-nak kifejtette, hogy csak a hétvégén értesült a fejleményekről, eddig csak úgy tudta, a szálláshelyekkel vannak problémák.
A képviselő egyetért a belügyminisztériumi elvárással, mely szerint minden bevándorlónak kötelező valamilyen azonosító dokumentumot hordani magánál, amikor ételt igényel, de "egy ilyen látványos jelzés teljesen fölösleges, a közösségben is csak félelmet, szorongást és gyanút kelt. Emellett további zaklatásokat eredményez" - emelte ki.
A piros karszalagokat azután vezették be, hogy jelentős növekedést tapasztaltak a menedékkérők számában a szálláshelyeken, és gyorsan meg kellett oldani az elszállásolásukat és az étkeztetésüket - mondta el a Guardiannek a karszalagot bevezető cég vezetője.
Az intézkedés addig fontos, amíg mindenki az önellátó csoport részévé nem válik. Jelenleg a menedékkérők egy része hetente kap étkezési utalványt a helyi bevásárlóközpontba, de vannak még, akik a felügyelet alatti teljes ellátásos rendszer tagjai. Ők hordják a piros szalagot.
(Híradó)