Bassár el-Ászád kormánycsapatai rövidesen megkezdik Szíria második legnagyobb városa, Aleppó ostromát, miután az elmúlt napokban egyik környező települést és elővárost a másik után foglalták vissza a terroristáktól. A Szíriai Arab Hadsereg, az elnök katonái, iráni önkéntesekkel és a libanoni Hizbulláh segítségével, akárcsak a dél-szíriai Dárá'á kormányzóságban, az észak-nyugati Aleppó kormányzóságban is jelentős harci sikert ért el. A belháború előtt két és fél milliós Aleppó városáért folyó várható ádáz harcok elől megindult a hömpölygő menekültáradat Törökország, majd onnan Európa felé.
Zoom
Menekülnek a szíriai Aleppóból
Az arab, a nyugati és az izraeli hírportálokon már órák óta látható az Aleppó városából menekülő, a Törökországba, pontosabban a török-szíriai határon levő Báb esz-Szálám (Béke kapuja...) nevű átkelőhely felé vezető autóúton hömpölygő végeláthatatlan, Alláhu ákbárt skandáló tömeg.
Zoom
Útban Röszke, majd Berlin irányába
Az ostrom kezdete előtt az Aleppóért folyó várhatóan kemény harcok elől csak az elmúlt nap során legalább 50 ezer (a BBC szerint 70 ezer) ember menekült el Törökország irányába. Izraeli és arab katonai szakértők kiemelik: a 2011-ben, az úgynevezett „arab tavasz” nevű színjáték keretében Szíriában elkezdődött belháború menetében fordulópontot jelenthet, ha Bassár el-Ászád hadserege és fegyvertársai visszaveszik az arab ország második legnagyobb, gazdag kulturális, gazdasági és kereskedelmi múlttal bíró városát, Aleppót.
Zoom
Menekültek érkeznek Báb esz-Szálám szíriai-török határátkelőhelyre
Az elmúlt órákban a szíriai kormánycsapatok, miután több stratégiailag jelentős települést elfoglaltak, elvágták az iszlamista és a Nyugat által „mérsékeltnek” nevezett terroristák Aleppó és Törökország közötti utánpótlását, hadtápját biztosító országutakat.
Hering J. - Kuruc.info