"Jelentős csapás" érte az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet Európában Salah Abdeslamnak, a tavaly novemberi 13-ai, 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások fő gyanúsítottjának az elfogásával - mondta szombaton Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a védelmi tanács ülését követően.
"Az elmúlt héten végrehajtott (rendőri) akciókkal több olyan egyént is ártalmatlanítottunk, akik szélsőségesen veszélyesnek és teljesen eltökéltnek bizonyultak" - tette hozzá a tárcavezető, aki szerint "Salah Abdeslamnak a francia igazságszolgáltatás előtt kell majd felelnie a tetteiért".
Francois Hollande államfő a merényletek logisztikai felelősének brüsszeli letartóztatását követően hívta össze hivatalában a védelmi tanács ülését, amelyen jelen volt Manuel Valls miniszterelnök, valamint a védelmi, a külügyi, a belügyi, az igazságügyi tárca, illetve a hadsereg és a különböző biztonsági szolgálatok vezetői.
A francia állampolgárságú Salah Abdeslam ellen 2015. november 24-én adott ki európai elfogató parancsot egy francia bíró, ami várhatóan felgyorsítja a gyanúsított átadását a francia hatóságoknak. Az európai elfogató parancsnak köszönhetően az uniós tagállamok között megkerülhető a hagyományos és bonyolultabb kiadatási eljárás.
A belügyminiszter elmondta, hogy a novemberi párizsi merényleteket követően indult nyomozás keretében eddig tíz ember került eljárás alá, kettőt Franciaországban, nyolcat Belgiumban vettek őrizetbe, de további egyéneket is keresnek a hatóságok. Üdvözölte a belga hatóságok "hibátlan" munkáját, elsősorban Salah Abdeslam felkutatásában, és a "jó együttműködést" a francia és a belga szervek között.
Bernard Cazeneuve megismételte, hogy az év eleje óta Franciaországban 74 ember állítottak elő terrorizmussal kapcsolatos tevékenység miatt, közülük 37 ellen indult eljárás, 28-an előzetes letartóztatásban vannak.
Zoom
Abdeslam párizsi művére készülendő bejárta fél Európát
A belügyi tárca vezetője szerint a "továbbra is nagyon magas szintű terrorfenyegetettséggel szemben az eddigi eredmények arra biztatnak, hogy szüntelenül folytatni kell az erőfeszítéseket". "A terrorizmus elleni háborút fegyverszünet nélkül fogjuk megnyerni" - fogalmazott a belügyminiszter.
Salah Abdeslamot pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben. A 26 éves férfit a rendőri akcióban a lábán meglőtték. Rövid kórházi ápolást követően szombaton megkezdődött a kihallgatása Brüsszelben.
Francois Hollande hétfőn hivatalában fogadja a merényletek áldozatainak hozzátartozóit képviselő egyesületeket, amelyek maguk kezdeményezték a találkozót az államfővel a brüsszeli letartóztatást követően.
Megkönnyebbült a legkeresettebb terrorista elfogása után
"Győzelem", "megkönnyebbülés", "a küldetés teljesítve" - ezek voltak a leggyakrabban használt kifejezések a belga sajtó Salah Abdeslam elfogásáról szóló szombati beszámolóiban, ugyanakkor írásaikban arra emlékeztetnek, hogy a szélsőséges nézeteket valló európai dzsihadisták számára szimbólummá vált az események helyszíne, a brüsszeli városnegyed, Molenbeek.
Európa legkeresettebb bűnözőjének, a magát Yassine Baghlinak is nevező "belga" férfinak, a 130 ember halálával járó tavaly novemberben elkövetett párizsi terrorcselekmények kitervelőjének és irányítójának, a négy és fél hónapig szökésben lévő Salah Abdeslamnak pénteki elfogásáról a belga sajtó nagy eredményként ír, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a háborúnak még nincs vége.
A Le Soir című francia nyelvű napilap Molenbeekből Molenbeekbe címmel közöl írást, amelyben megkönnyebbülésnek és tényszerű győzelemnek írja le a pénteki akciót. Annak lelkileg és szimbolikusan is nagy jelentősége van, amely javítja a Belgiumról kialakult képet. "Ki kell mondani, Belgium megítélése korábban nagyot zuhant" - fogalmazott a szerző.
Az, hogy Abdeslam szabadlábon volt, állandó fenyegetést jelentett a mindennapok biztonságára - írta a Le Soir rovatvezetője.
A L'Echo című francia nyelvű napilap azzal kezdi A 126 napos menekülés című írását, hogy "a küldetés teljesítve". Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a letartóztatásokkal a "ravasz háborúnak" még nincs vége, mivel sokan vallanak szélsőséges nézeteket az országban.
"A radikalizmus jéghegyének nagyobb és fontosabb része a víz alatt van. Sok fiatal Salah Abdeslamban a tanítóját, a »süllyedő Nyugat« új hősét látja" - tette hozzá.
A flamand nyelvű Nieuwsblad című napilap szerint sokat kell foglalkozni azokkal a fiatalokkal, akik úgy gondolják, hogy a rendőrségnek és ezáltal a belga hatóságoknak semmi keresnivalójuk a kerületükben. Még akkor sem, ha a 130 áldozatot követelő terrortámadások elkövetőjét keresik.
La Libre Belgique című napilap A menekülésnek vége című cikkében egyenesen azt írja: "Ne legyen félreértés: vannak még szélsőséges csoportok, amelyek onthatnak vért Belgiumban". Hozzátette: a brüsszeli Molenbeek városrész szimbolikus jelentőséggel bír az európai dzsihadisták körében.
A De Standaard flamand nyelvű belga napilap szerzőjének vélekedése szerint Molenbeek olyan helynek tűnik, ahol nincsenek szabályok, ahol a rend nem létezik, vagy más jelentése van.
Fokozott elővigyázatosságra int az Interpol
Fokozott elővigyázatosságra intette a határokon az Interpol a tagállamait szombaton, arra hivatkozva, hogy a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja, a Brüsszelben előző nap elfogott Salah Abdeslam segítői megpróbálhatnak elmenekülni Belgiumból.
Zoom
Igazi francia, papírja is van róla
- Az Interpol fokozott elővigyázatosságot tanácsol a határokon a 190 tagállamának, miután Salah Abdeslam elfogása arra késztethet minden segítőt, hogy megpróbáljon elmenekülni Belgiumból Európa más országába vagy a kontinensen kívülre - olvasható a lyoni székhelyű rendőri szervezet közleményében.
A merényletek logisztikai megszervezésével gyanúsított Salah Abdeslamot pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben, de több társa még szökésben van.
"Jóllehet még korai megmondani, hogy a nyomozás milyen irányban folytatódik, az Abdeslamhoz köthető személyeket nyugtalaníthatja, hogy tartózkodási helyükre fény derül, és ezért megpróbálhatnak elmenekülni, mielőtt megtalálják őket" - írta Jürgen Stock, az Interpol főtitkára a közleményben. "Ezért elengedhetetlen az együttműködés (a tagállamok között) és az alapos ellenőrzések (a határokon)" - tette hozzá.
Az Interpol arra kéri a tagállamait, hogy használja a lopott és elvesztett tárgyakról vezetett nyilvántartását (SLDT), amelyben több mint 250 ezer elvesztett és ellopott szíriai és iraki útlevél szerepel.
Ebben az adatbázisban egyébként fel volt tüntetve az a szíriai útlevél is, amelyet a Stade de France francia nemzeti stadionnál találtak meg a november 13-i támadást követően. Az úti okmányt 2014 áprilisban vette nyilvántartásba az Interpol - emlékeztetett a szervezet.
Az adatbázist a 2001. szeptember 11-i amerikai merényleteket követően 2002-ben hozta létre az Interpol, hogy megkönnyítse azon terroristák és bűnőzök előállítását, akik nem saját útlevelükkel, hanem lopott vagy talált úti okmányokkal utaznak.
(MTI nyomán)