A meghiúsított törökországi puccskísérletet követően 2745 bírót eltávolítottak tisztségéből - jelentette szombaton az Anadolu török állami hírügynökség.
Az NTV hírtelevízió szerint a bírákat Törökország egyik legmagasabb szintű igazságügyi hatósága, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) menesztette. Az Anadolu szerint egyidejűleg a HSYK öt tagjának is távoznia kellett. Az indoklás szerint a felmentett bírák ellen vizsgálat indult.
Zoom
Ugyanakkor a török rendőrség mintegy 100 katonát vett őrizetbe az ország délkeleti részében lévő Diyarbakir légi támaszponton a nap folyamán. A bázis tavaly óta az egyik fő központja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet ellen folytatott légi hadműveleteknek. Egy szemtanú arról számolt be, hogy szombaton egyetlen repülőgép sem szállt fel vagy le a támaszponton.
Értesülések szerint néhány őrizetbe vétel történt más katonai támaszpontokon is, a túlnyomórészt kurdok lakta délkeleti Sanliurfa, Hakkari és Bingol tartományokban.
Frissítés: Jöhet a fekete leves: őrizetbe vették az összes menesztett bírót és ügyészt
A török hatóságok elrendelték 2745 ügyész és bíró őrizetbe vételét a meghiúsított katonai puccskísérlet nyomán - jelentette szombat este az NTV török hírtelevízió.
Törökország jogrendszerének felügyeleti szerve, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) korábban pontosan ugyanennyi, azaz 2745 bírót és ügyészt menesztett tisztségéből a puccskísérletet követően. Feltételezhető, hogy ugyanezeknek az igazságügyi illetékeseknek az őrizetbe vételét rendelték el. A HSYK korábban nem indokolta a több ezer bíró és ügyész eltávolítását.
A török kormány - Recep Tayyip Erdogán török államfővel az élen - azzal vádolja Fethullah Gülen amerikai emigrációban élő hitszónokot, hogy a kormány megdöntésére készül egy, a hivatalossal párhuzamos igazságügyi, katonai, oktatási és sajtóstruktúra kiépítésével.
Gülen többször is határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne az államcsínyhez, és elítélte a katonai hatalomátvételt, amellyel szerinte nem lehet elérni a demokráciát. A Pennsylvaniában élő Gülen újságíróknak azt mondta: lehet, hogy a puccskísérletet megrendezték.
2. frissítés: Török igazságügyi miniszter: "A nagytakarítás folytatódik"
Eddig hatezer embert vettek őrizetbe, nem tudni, ezek közül hányan biztonságiak; a Nyugat kezd nyugtalankodni.
Eddig hatezer embert vettek őrizetbe a sikertelen puccskísérlettel kapcsolatban, és ez a szám tovább növekedhet - mondta el Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter vasárnap az NTV helyi tévécsatornának.
"A nagytakarítás folytatódik" - tette hozzá Bozdag. Azt egyelőre nem tudni, hogy a fogva tartottak közül hányan tagjai a biztonsági erőknek, és mekkora hányaduk civil.
Binali Yildirim miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a megelőző éjszaka folyamán 3000 katonát, köztük több magas rangú tisztet vettek őrizetbe. Szombaton több bírót és ügyészt is elfogtak, köztük az alkotmánybíróság két tagját. Őket is azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a hatalom megdöntésére tett sikertelen kísérletben.
Közben a német külügyminiszter higgadtságra és a jogállamiság tiszteletére intett a puccskísérlet utáni helyzetben. Frank-Walter Steinmeier a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy elképzelhetetlen a stabilitás a régióban "belpolitikailag stabil és demokratikus Törökország nélkül", ezért a puccskísérlet után az a legfontosabb, hogy az ország "a demokratikus és jogállami játékszabályok tiszteletben tartása mellett" nyugalomra leljen.
Frank-Walter Steinmeier egyben méltatta, hogy a török parlament pártjai pénteken, a puccskísérlet estéjén kivétel nélkül elkötelezték magukat a demokrácia elvei mellett.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pedig az Österreich című osztrák lap vasárnapi számában megjelent interjúban hangsúlyozta: a puccskísérletnek nem lesz kihatása az EU és Törökország kapcsolatára, azonban a szombat hajnalban történtek nem jelenthetik azt, hogy Erdogan szabad kezet kaphat az önkényes kormányzásra.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: