Az olasz biztonsági erők tagjait szolgálaton kívül is fegyverviselésre kötelezik. Az olasz belügyminiszter szerint a kormány óvintézkedéseinek köszönhető, hogy Itáliában eddig nem történt terrortámadás.
A nagy terrorveszély miatt az olasz belügyminisztérium felszólította a biztonsági erők tagjait, hogy szolgálaton kívül is tartsák maguknál fegyvereiket. A múlt heti nizzai terrortámadás hatására elrendelt szigorításról az olasz tárcavezető beszélt a Libero című olasz napilapnak adott, hétfőn megjelent interjújában.
Angelino Alfano szerint a kormány óvintézkedéseinek köszönhető, hogy Olaszországban eddig még nem történt terrortámadás. “Másfél éven belül 155 ezer embert ellenőriztünk, 2700 házkutatást tartottunk. 531 őrizetbe vétel történt, és további 837 ember ellen indult nyomozás. Ezenkívül 99 olyan embert utasítottunk ki Olaszországból, aki ideológiailag támogatja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet” – sorolta a belügyminiszter.
Nem engednék a városokba a büntetett előéletűeket
A biztonság további növelése érdekében a miniszter egy olyan rendeletet tervez kiadni, amellyel távol lehetne tartani a városoktól a büntetett előéletű bűnözőket. A kilátásba helyezett intézkedésről Alfano nem árult el további részleteket. A rendeletet a tervek szerint a nyári szünet után, augusztusban fogadják majd el.
A délkelet-franciaországi Nizzában csütörtök este a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték. A támadásban 84-en vesztették életüket, közülük legalább 17-en külföldi állampolgárok. A mintegy 300 sebesültből vasárnap még mindig 18-an voltak életveszélyes állapotban.
(MTI)