A moldovai állampolgárok könnyített romániai honosítása a két ország egyesülési folyamatának része Traian Basescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint.
A politikus ezt pénteken, a párt székházában mondta egy 150 fős, moldovai diákokból álló csoport előtt, akik egy szervezett program keretében látogattak Bukarestbe. „A PMP az egyetlen párt, amelynek programjában célkitűzésként szerepel az egyesülés a Moldovai Köztársasággal. Azt szeretném, ha megértenétek egy dolgot: Románia nem tesz szívességet Moldovának, amikor az egyesülést szorgalmazza. Romániának pont úgy szüksége van a Moldovai Köztársaságra, mint a Moldovai Köztársaságnak Romániára. Egy olyan megoldás, ami rendezi mindkét ország problémáit" – fogalmazta meg Basescu.
Mint hangsúlyozta, a felmérések során a románok 80 százaléka mondja azt, hogy támogatja az egyesülést, azonban a Moldovai Köztársaságban „bonyolultabbak a dolgok", mivel „nagyon erősen működik Moszkva propagandája". Basescu szerint a két ország gazdasági potenciáljának kiaknázásával az Európai Unió harmadik agrárnagyhatalma alakulna meg, ami azt jelentené, hogy élelmiszert állítanának elő olyan körülmények között, hogy élelmiszerválságot jeleznek előre.
A PMP elnöke szerint ugyanakkor nemzetbiztonsági szempontból igen fontos, hogy Románia határa a Dnyeszteren legyen, és ne a Pruton.
„A könnyített honosítás lehetővé tétele után az elmúlt időszakban nagyon sok igénylés érkezett moldovai oroszoktól is, hogy szeretnének román állampolgárok lenni. Természetesen nem Románia kedvéért, hanem a román útlevél kedvéért. Minket elsősorban az érdekel, hogy azok kapják vissza a román állampolgárságot, akik akaratukon kívül elveszítették azt. (...) Ez az egyesülési folyamat része" – tette hozzá Basescu. Arra a kérdésre, hogy megpályázza-e a Moldovai Köztársaság elnöki tisztségét, azt mondta, elég volt neki tíz év a román államfői székben, ez az ország sem könnyű.
(Krónika)