Bár az illegális bevándorlók kiutasítása kulcskérdés lenne, Európában eddig semmilyen érdemi intézkedés nem történt, a határozatot a kiutasított a kézhezvétel után eltépheti, és egy másik helyen más névvel újra beadhatja letelepedési kérelmet - figyelmeztetett Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 műsorában.
Semmi jele, de oka sincs annak, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás gyengülne, a közel-keleti válsággócok megmaradtak, az uniós bevándorláspolitika érdemben nem változott az elmúlt bő egy évben, így Európa szívóhatása is megmaradt – jelentette ki a Ma reggelben Horváth József biztonságpolitikai szakértő.
Ankara felébreszti az alvó balkáni útvonalat
A Líbia-Olaszország irányú tengeri útvonalon folyamatosan jönnek a bevándorlók, az egyelőre alvó helyzetben lévő balkáni útvonal sorsa pedig egyértelműen csak Törökországtól függ: ha Ankara nem kapja meg amit kér az EU-tól, újra megindítja majd azokat a tömeget, amelyeket egyelőre feltartóztat – figyelmeztetett a szakértő, aki szerint erre van is esély, hiszen Erdoganék októberig (újabban év végéig, de a lényegen nem változtat - a szerk.) adtak határidőt a vízummentességre, az EU-ban viszont egységesnek látszik az álláspont, hogy a 80 milliós Törökország még nem érett meg erre.
Kiutasítás? Nevetséges!
Bár ma már Németország és Olaszország is a kiutasítások felgyorsításáról beszél, semmilyen érdemi intézkedés nem történt, a jogszabályok nem változtak, a procedúra gyakorlatilag kivitelezhetetlen, Európában az a nevetséges helyzet alakult ki, hogy ha valaki ma megkapja a kiutasítási határozatot, kisétál a hivatalból, eltépi a papírt, és máshol, más néven ismét beadja a bevándorlási kérelmét – magyarázta a szakértő.
Zoom
Pajkos kis ördögök (MTI/EPA/Koca Sulejmanovic)
Hány éves vagy, bácsi?
Németországban 300-400 ezer ember tűnt el így a rendszerből, több százezer bevándorlót még nem is sikerült nyilvántartásba venni, arról nem is szólva, hogy a regisztráltak közül hányan adtak meg fals adatokat, és titkolták el, honnan, milyen háttérrel, milyen céllal, feladattal is jöttek.
A nők elleni szexuális támadások 35-40 évesnek látszó elkövetői még mindig 15 évesnek vallhatják magukat, és például a skandináv a törvények szerint a rendvédelmi szervek ilyenkor gyerekkorúként elengedik. Talán annyi előrelépés történt most, hogy a svéd orvosok ma már megszólalnak, ha a gyermek 20-40 körüli férfi – tette hozzá Horváth József.
Európa folyamatos lemaradásban van, Belgium például csak most, közel hat hónappal a terrortámadás után hozott törvényt arról, hogy a brüsszeli repteret közel egymilliárd euróért erősebben kell védeni. És mire ez a rendszer a gyakorlatban is kiépül, újabb hónapok telnek el, a biztonsági rések addig pedig maradnak, és a belga szolgálatokon belüli nemzetiségi, politikai ellentétek pedig továbbra is nehezíthetik az információáramlást.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: