Maszkos mopedesek nyitottak tüzet egy luxusautóra, a lövöldözésben négyen sérültek meg, egyikük életveszélyes felsérüléssel került kórházba, a rendőrség hajtóvadászatot indított.
Valóságos tűzpárbaj volt vasárnap Malmöben, a szemtanúk egy focimeccs alatt a stadiontól nem messze automata fegyverek hangját hallották, a beszámolók szerint teljes volt a zűrzavar.
A hírek szerint egy bandaháború fejezeteként maszkos mopedesek nyithattak tüzet egy luxusautóra, a lövöldözésben négyen sérültek meg, egyikük életveszélyes felsérüléssel került kórházba – jelentette a közmédia helyszíni tudósítója.
A svéd sajtó nem sokkal később egy hatalmas robbanásról is beszámolt nem messze a lövöldözés helyszínétől, de nincs hír arról, hogy bármilyen összefüggés lenne a két eset között – hangzott el az M1 reggeli műsorában.
Frissítés: Igen, egy no-go zónáról van szó, csak hát az Svédországban nem létezik...
Több százan próbáltak bejutni a malmői egyetemi kórházba - állítólag az áldozatok rokonai -, ezért le kellett zárni az épületet. A környéken rendívül sok bűncselekmény történik: áprilisban egy embert kivégeztek, két hónapja egy áruházban lövöldöztek, egy hónapja gránátot lőttek be egy lakóházba.
A friss eset után még senkit nem tartóztattak le.
2. frissítés: Íme a "nem létező" jelentés a "nem létező" no-go zónákról
A hiteles tájékoztatás érdekében álljon itt a link a "nem létező" svéd rendőri jelentésről, amely felsorolja a "nem létező" 55 "no-go zónát". (A jelentés szóhasználata szerint "problémás" illetve "sérülékeny" területeket.) Valóban 55 olyan területet sorol fel, ahol "helyi bűnözői csoportok hátrányos hatással vannak a helyi közösségekre", és azt is hozzáteszi, hogy a felmérés nem teljes körű.
A rendőrségi jelentés ide kattintva tölthető le.
A jelentés térképen is ábrázolja ezeket a zónákat, alább Malmö térképe, amin pirossal jelöltük a lövöldözés helyszínét (Censorsgatan utca, Fosie városrészben):
Zoom
Tehát, a lövöldözés helyszíne kívül esik a jelentésben felsorolt területeken, de van egy másik lista is, amit a lakások bérlésével és bérbeadásával foglalkozó Hem&Hyra magazin készített.
Eszerint a 100 ezer főre eső erőszakos bűncselekmények terén Fosie az előkelő 35. helyet foglalja el.
A jelentés azt is leírja, hogy a rendőri munka szempontjából mit takar a "no-go", azaz "problémás" zóna:
"Sok helyen egyértelművé teszik, hogy a rendőrség jelenléte nem kívánatos, például rendszeresen kivágják az őrizetlenül hagyott rendőrautók kerekét, illetve zavargáshoz is vezethet a rendőrség megjelenése. Rendőri beavatkozás esetén gyakran nagy tömeg gyűlik össze, ami az intézkedő rendőrben félelmet kelt. Többször támadtak már a rendőrökre olyan személyek, akiket a folyamatban lévő rendőri intézkedés nem is érintett. De a legtöbb érintett területen a rendőrök szabadon és a megtámadás veszélye nélkül járőrözhetnek."
Tehát: azt túlzás állítani, hogy Svédországban van 55 olyan terület, ahová a rendőrség be sem teheti a lábát, viszont igenis van legalább 55 olyan terület, ahol a rendőrség által elismerten is súlyos gondok vannak, és több olyan terület is van, ahol már járőrözés közben is veszélyben vannak.
Malmö egyébként messze nem a legrosszabb hely Svédországban – érdemes megnézni Stockholm és Göteborg bűnözési térképét, a jelentés 20. és 24. oldalán.
(Kuruc.info)