Egy kedden nyilvánosságra került videó azt látszik erősíteni, hogy a Clinton-kampánnyal kapcsolatban álló szervezetek egyike tudatosan szít erőszakot Donald Trump republikánus elnökjelölt kampányrendezvényein.

A videót – amelyet rejtett kamerával készítettek – a CNN hírtelevízió is bemutatta, megerősítve a gyanút, hogy a Trump-rendezvényeken időről-időre elszabaduló erőszakot előre megfontoltan, tudatosan szították.
A felvételen Scott Foval, az Emberek az amerikai útért nevű demokrata párti aktivista szervezet politikai igazgató-helyettese azt magyarázza, hogy milyen módszerekkel lehet erőszakot szítani egy-egy rendezvényen. “Megvan ehhez a forgatókönyv” – mondja Foval.
Kifejti, hogy ha az erőszak a rendezvény helyszínén kívül történik, akkor a média nagy teret ad neki. “Tehát mindegy, hogy a gyűlés helyszínén belül vagy kívül történik, a lényeg az, hogy konfliktust robbantsunk ki” – okítja az aktivistákat Scott Foval. Majd részletezi, hogy először vitát kell kirobbantani, lehetőleg pszichopatákkal folytatandó beszélgetések, viták révén, s szerinte: “mindig lehet találni néhány seggfejet, aki erre alkalmas”.
A videót egy ismert republikánus aktivista, James O’Keefe rögzítette a Veritas Akcióterv nevű, a republikánusokhoz közelálló szervezet nevében. A felvételen más erőszakra felkészítő aktivisták is láthatók, amint éppen azt beszélik meg, hogy milyen módszerekkel robbantsanak ki zűrzavart és erőszakot Donald Trump rendezvényein.
A résztvevők között látható Robert Creamer, aki nem más, mint az egyik demokrata párti képviselőnő, Jan Schakowsky férje. Creamer a videó nyilvánosságra kerülése után azonnal közleményt adott ki, amelyben benyújtotta lemondását a Demokrácia-partnerek nevű szervezet éléről. Ez a szervezet dolgozik együtt szorosan az Emberek az amerikai útért nevű csoporttal.
Creamer, miközben a progresszív szervezetnek minősített Demokrácia-partnereknek dolgozott, besegített a Demokrata Országos Bizottságnak (DNC, a párt vezető szervének) is a Clinton-kampányban. Emellett vezetője a Mobilizálni nevű csoportnak is, amely szerződéses kapcsolatban áll a DNC-vel.
Közleményében Creamer azt állította, hogy a Foval-féle csapattal a Demokrácia-partnerek csak szerződéses viszonyban állt, és már meg is szakította velük a kapcsolatot. Egyúttal az O’Keefe által készített videót “kémkedési hadműveletnek” nevezte.
(MTI - CNN)