Részletek és fejlemények:
Latin-Amerika kivár és tisztázást vár
A tucatnyi dél-amerikai államot tömörítő UNASUR szervezet azt várja Donald Trump megválasztott amerikai elnöktől, hogy tisztázza álláspontját velük kapcsolatban - derül ki a szervezet Quitóban kiadott szerdai közleményéből.
Az UNASUR székelő titkársága szerint tudni szeretnék, hogy mi Trump véleménye, különösen “a bevándorlásról, a szabad kereskedelemről, a kolumbiai megbékélési folyamatról, a kubai nyitásról, a venezuelai kormány és ellenzék párbeszédéről és a térségben való amerikai katonai jelenlétről”.
Latin-Amerikának “egységesnek és nem megosztottnak” kell lennie ebben a pillanatban, és “nem kevesebb, hanem több integrációra” van szüksége – hangsúlyozta a szervezet.
A kubai kormányzat egyelőre nem nyilatkozott Trump megválasztásáról, de a győzelme hírével gyakorlatilag egy időben bejelentette, hogy többnapos, országos hadgyakorlatot tart november végén. Ennek célja ” fokozni az ország és a hadsereg védelmi képességét a különféle ellenséges akciókkal szemben”.
Obama: végső soron ugyanabban a csapatban vagyunk
Barack Obama, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke szerda este rövid beszédben kommentálta a választás eredményét. Elmondta, hogy gratulált Trumpnak, és meghívta csütörtökre a Fehér házba, hogy az átmeneti időszakról beszélgessenek.
"Vannak komoly ellentéteink, de nyolc évvel ezelőtt Bushsal is voltak" - fogalmazott. "A csapatomat arra kértem, hogy hasonlóan simán intézzük ezt az átmeneti időszakot, mint nyolc éve Bush csapata tette."
Obama ezután megemlítette, hogy Hillary Clintonnal is beszélt. "Büszke vagyok rá, sok amerikai felnéz rá, és már a jelöltsége is történelmi és üzenetértékű volt" - mondta.
Ezután következett a beszéd tételmondata: "nem demokraták és republikánusok vagyunk elsősorban, hanem amerikaiak és hazafiak. Bízom abban, hogy Trump is ennek szellemében fog elnökölni."
A kampányról is beszélt, ami szerinte hosszú és fárasztó volt, de "a demokrácia néha hangos, és nem is feltétlenül inspiráló". A csalódottaknak azt üzenete, továbbra is bizakodjanak, és ne gondolják, hogy nem lehet megváltoztatni a dolgokat. A sorok között arra is utalt, hogy a következő választásnál le lehet váltani Trumpot. "Ez az ország soha nem egyenesben haladt, hanem cikkcakkban. Így működik a politika, megpróbálunk embereket meggyőzni, és ha veszítünk, tanulunk a hibáinkból a következő alkalomra. (...) De végső soron ugyanabban a csapatban vagyunk" - zárta beszédét.
Clintonné is előmerészkedett: "meg kell adni az esélyt Trumpnak, hogy jó elnök lehessen"
Melania Trump szlovéniai szülővárosában is ünnepelték a győzelmet
Szlovéniát meglepetésként érte szerdán Donald Trump republikánus elnökjelölt győzelme az amerikai választáson, ugyanakkor felesége szülővárosában, Sevnicában ünnepeltek az emberek - közölte a szlovén sajtó.
Egy helyi kávézóban hajnali négy óráig követték az eseményeket a helybéliek, köztük több újságíró és fotóriporter is. Miután kiderült, hogy Donald Trump valószínűleg megnyerte a választásokat, örömujjongásban törtek ki az emberek. A kávézóra amerikai zászlót tűztek, a sajtónak pedig rokonok, régi iskolatársak nyilatkoztak.
Srecko Ocvirk polgármester nem rejtette véka alá elégedettségét. A szlovén közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott: a város valamivel távolabb van ugyan a főbb útvonalaktól, de most majd több ember látogat el hozzájuk. Sevnica 60 kilométerre keletre található a szlovén fővárostól, Ljubljanától.
Az ott élők azt remélik: azzal, hogy a város szülöttje lesz a first lady, fellendíti a hely gazdaságát és turizmusát. A polgármester kiemelte: “Melania a fiatal lányok példaképe, megmutatta, mit lehet elérni.”
Miro Cerar miniszterelnök a megválasztott Donald Trumphoz címzett gratulációjában kiemelte felesége szlovén származását.
“Gratulálok Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének és a first ladynek, Melania Trumpnak, aki szlovéniai” – írta Cerar Twitter-oldalán. Donald Trump, miután elvette Melania Trumpot, a volt modellt, egy napra Szlovéniába látogatott, hogy megismerje választottja szüleit és felesége szülőhazáját.
Sajtóhírek szerint Janez Drnovsek volt miniszterelnök és államfő akkor elutasította a találkozást a New York-i milliárdossal, annak ellenére, hogy többen is azt tanácsolták, fogadja az amerikai mágnást. A szlovén sajtó arról is beszámolt, hogy Donald Trump győzelmi beszédében minden családtagjának megköszönte a támogatást, a színpadon pedig ott álltak Melania szülei is.
Áder is gratulált
Táviratban gratulált az Amerikai Egyesült Államok elnökévé választásához Donald J. Trumpnak Áder János államfő szerdán.
A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható üzenetben az áll: a választás végeredménye tükrözi az amerikai emberek változás és megújulás iránti vágyát egy nehéz időszakban, amelyben mindannyiunknak számos kihívással kell szembenéznie hazájában és a nagyvilágban. Áder János hangot adott Magyarország azon meggyőződésének, hogy az Egyesült Államokkal fennálló, a közös értékeken, a szabadságszereteten és a demokrácia iránti elkötelezettségen alapuló történelmi partnerségünk segíteni fog abban, hogy együtt feleljünk meg ezeknek a kihívásoknak.
Emlékeztetve, hogy a magyarok nemrég ünnepelték a diktatúra és a külföldi elnyomás ellen kirobbant 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját, Áder János arról ír: a magyarok készek folytatni az együttműködést az Egyesült Államokkal az észak-atlanti szövetség keretein belül a béke megőrzése és a nemzetközi biztonság erősítése érdekében. Az államfő egyben reményét fejezi ki, hogy a két nemzet közötti hagyományos barátság és bizalom ismét megerősödik a következő esztendőkben.
George H. W. Bush gratulált, Gorbacsov örül
George H. W. Bush, aki 1989 és 1993 között az Egyesült Államok elnöke volt, korábban jelezte, hogy nem szavaz senkire, de most egy Twitter-üzenetben mégis gratulált Trumpnak. "Barbara és én gratulálunk és minden jót kívánunk Amerika irányításához a következő elnöknek" - írta.
Az utolsó szovjet vezető, Mihail Gorbacsov is üdvözölte Trump megválasztását. "Lehetséges, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok jelentősen fejlődnek majd az új elnök alatt" - mondta az Interfaxnak. Gorbacsov még azt is megemlítette, hogy a két országnak a legmagasabb szinten kell majd külpolitikai párbeszédeket folytani.
Kanada kormányfője hangnemet váltott
A kanadai miniszterelnök gratulált Donald Trump republikánus amerikai elnökjelöltnek választási győzelméhez szerdán, és jelezte: "türelmetlenül várja, hogy a közeljövőben vele dolgozhasson".
“Kanadának nincs az Egyesült Államoknál közelebbi barátja, partnere vagy szövetségese” – hangsúlyozta közleményében a kormányfő, aki a kereskedelemben, a befektetésekben, valamint a nemzetközi békében és biztonságban jelölte meg a közös munka tárgyát.
A világ leghosszabb közös határán osztozó Kanada és Egyesült Államok kétoldalú kereskedelmének volumene napi kétmilliárd dollár (több mint 500 milliárd forint) az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménynek (NAFTA) köszönhetően, amelyet Trump újratárgyalna.
“Közös értékeink, mély kulturális kapcsolataink és erős, integrált gazdaságaink továbbra is remek alapot nyújtanak szilárd és prosperáló partnerségünk továbbfejlesztéséhez” – tette hozzá Trudeau.
A kanadai miniszterelnök márciusi fehér házi látogatása során Trump megnevezése nélkül elítélően nyilatkozott “a félelmen, intolerancián és gyűlöletkeltésen alapuló politikákról”, szeptemberben pedig óva intett az izolációs tendenciák követésétől.
Trudeau az elmúlt időszakban óvatosabb hangnemre váltott, és a november 8-i elnökválasztás kimenetelét illetően sem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni.
Mexikó együttmüködő lesz, de nem fog fizetni a falért
A mexikói elnök gratulált szerdán az Egyesült Államoknak az elnökválasztáshoz, és kijelentette, hogy kész együttműködni a győztessel, Donald Trumppal.
“Üdvözlöm az Egyesült Államokat a választási folyamatért,” és “megismétlem készségünket, hogy együtt dolgozzunk Donald Trumppal a kétoldalú kapcsolatok érdekében” – üzente a Twitteren Enrique Pena Nieto. Az AP hírügynökség kiemelte, hogy a mexikói elnök nem Trumpnak gratulált, amiért megválasztották, hanem az országnak a “választási folyamathoz”.
Egy következő üzenetben Enrique Pena Nieto emlékeztetett arra, hogy “Mexikó és az Egyesült Államok barátok, társak és szövetségesek, akiknek folytatniuk kell az együttműködést Észak-Amerika versenyképességéért és fejlődéséért”. ”Bízom benne, hogy Mexikó és az Egyesült Államok erősíteni fogja együttműködését és a kölcsönös tiszteletet” – írta harmadik, befejező üzenetében.
Röviddel ezután Claudia Ruiz Massieu mexikói külügyminiszter a televízióban bejelentette, hogy a mexikói elnök hamarosan felveszi a kapcsolatot Trumppal. ”A következő órákban és napokban keresni fogjuk a kapcsolatot a két fél között, amint az szokásos az ilyen esetekben” – mondta egy interjúban.
Ruiz Massieu elismerte, hogy az amerikai mágnás győzelme “minden bizonnyal meg fogja változtatni” a kétoldalú kapcsolatokat, de emlékeztetett arra, hogy “Donald Trump már nem jelölt”, és látni kell, hogy “milyen lesz” elnöki minőségében január 20-a után.
A külügyminiszter kijelentette azt is, hogy noha a mexikói közvélemény rendkívül kritikusan fogadta Trump nyilatkozatait a közép-amerikai országgal kapcsolatban, Pena Nieto kormánya “fenntartotta az érintkezést Trump kampánycsapatának egyes tagjaival”, és “soha sem szakadtak meg a kapcsolatok hídjai”.
Trump a választási kampány során erőszaktevőknek és kábítószer-kereskedőknek nevezte a mexikói bevándorlókat, és azzal fenyegetőzött, hogy falat építtet a két ország határán, amit Mexikóval fizettet ki. Azt is kilátásba helyezte, hogy deportáltatja a mexikói illegális bevándorlók millióit, és megakadályozza, hogy hazaküldjék keresetüket.
A külügyminiszter a televízióban leszögezte, hogy Mexikó nem fog fizetni a határt lezáró falért. “Ez nincs az elképzeléseink között” – mondta.
Szíria egyik fele örül, a másik aggódik
A damaszkuszi vezetés örömmel fogadta Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt győzelmének hírét, míg a szíriai ellenzéki csoportok aggodalommal figyelték az eredményeket szerdán. Az Öböl-menti monarchiák egyöntetűen üdvözölték az eredményt.
Serif Sehada, a szíriai parlament egyik tagja úgy nyilatkozott, hogy “óvatos bizakodással” tekint a jövőbe, miközben a "felkelők" közül – mint azt nyilatkozataik tanúsítják – sokan összeomlottak.
Donald Trump győzelme “kellemes meglepetés” a szír kormány számára, Damaszkusz az amerikai politika megváltozására számít – mondta Vaddah Abed Rabbó, az al-Vatan című, a kormányhoz közeli újság igazgatója. A szír állami televízió élő adásban közvetítette Trump győzelmi beszédét.
Bár a szíriai "felkelők" régóta élesen bírálják Washingtont az elkötelezett támogatás hiánya miatt a Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megdöntéséért több mint öt éve folyó harcban, az Egyesült Államok ennek ellenére kulcsfontosságú szövetségesüknek számított – eddig. Változhat a helyzet Trump hatalomra kerülésével, aki az egyik tévés választási vitában azt mondta, hogy Iránra és Oroszországra hagyná a szíriai konfliktus rendezését. “Trump állításainak és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő viszonyának tükrében úgy vélem, hogy bonyolódni fog a helyzet. Szerintem ez nem tesz jót a szíriai ügynek” – mondta Zakaria Malahifdzsi, egy aleppói székhelyű ellenzéki csoport tagja.
A szíriai ellenzék szerint Barack Obama leköszönő amerikai elnök cserbenhagyta őket, mert nem tartotta magát a saját maga által szabott feltételekhez. Obama azt ígérte, hogy beavatkozik a szíriai konfliktusba, ha kiderül, hogy Damaszkusz vegyi fegyvereket vetett be a felkelőkkel szemben. Az elnök végül visszakozott. “Az amerikaiak sohasem voltak őszinték velünk” – summázta Abu Hamed, egy lázadócsoport katonai tanácsának vezetője. “Otthagytak minket a mocsárban, amelybe szép lassan minden szíriai belefullad. Mindenki a vérünkkel és a szenvedésünkkel kereskedik” – tette hozzá.
Öböl-menti olajországok: a szövetség folytatásban bízva
Táviratban gratulált Donald Trump republikánus párti amerikai elnökjelölt győzelméhez Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király szerdán, és kifejezte: reméli, hogy Trump kormányzása stabilitást hoz a konfliktusok tépázta Közel-Keletnek.
A 80 éves uralkodó “a két baráti ország nagy múltú és szoros kapcsolatait” éltette, amelynek további elmélyítése szerinte mindkét fél érdeke. A Barack Obamát januárban váltó Trumpnak Mohamed bin Nájef trónörökös és helyettese, Mohamed bin Szalmán is gratulált.
Az Obama-kormányzat utolsó éveiben a szaúdi-amerikai viszony háttérbe szorult, miután Washington az atomvita elcsitulása után közeledni kezdett a síita Iránhoz, a vahhábita szaúdi királyság régióbeli legnagyobb ellenlábasához. Rijádot és a Perzsa-öböl menti monarchiákat érzékenyen érintette az is, hogy az Egyesült Államok vonakodott elköteleződni a szíriai konfliktusban.
Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete, Abdallah bin Fajszal bin Turki röviddel Trump választási győzelmének bejelentése után megpróbálta kisebbíteni a nézeteltérések jelentőségét. ”Az amerikai-szaúdi viszony biztos alapokon nyugszik immár nyolc évtizede, függetlenül attól, hogy ki lakja a Fehér Házat” – idézte a diplomatát az Arab News című szaúd-arábiai napilap.
“Lehet, hogy néha különböznek a nézeteink egyes taktikákat illetően, de ez megszokott a közeli szövetségesek és barátok esetén is” – hangsúlyozta. ”Ugyanakkor a következő kormányzattal is a békéért, a stabilitásért és a jólétért szeretnénk munkálkodni a térségben és a világban” – nyomatékosította Turki.
Az Egyesült Államok többi öbölbeli szövetségese, köztük az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Katar és Bahrein is üdvözlő táviratot küldött az újonnan megválasztott elnöknek.
Egy kis szomorkodás itthoni balliberális zsebpártocskáktól:
A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) külügyi szakpolitikusa szerint bár Orbán Viktor miniszterelnök másként gondolja, valójában nem áll összhangban Magyarország érdekeivel, hogy a republikánus Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást a demokrata Hillary Clintonnal szemben. Szent-Iványi István szerdai budapesti sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trump győzelméhez, ugyanakkor csalódottságának adott hangot. Úgy értékelt, hogy soha nem volt ennyire megosztott az Egyesült Államok, és kétséges, hogy a republikánus elnök képes lesz-e összefogni az országot. A Liberálisok szakpolitikusa azt mondta, aggódnak, mert Donald Trump nyilatkozataiból bezárkózó, Európától elforduló amerikai külpolitika képe rajzolódik ki, pedig a világ olyan kihívásokkal szembesül, amelyek leküzdéséhez elengedhetetlen az Egyesült Államok támogatása. Példaként említette a terrorizmust és “az orosz agressziót” is.  Szent-Iványi István ugyanakkor leszögezte: egyelőre nem tudni, kik lesznek a külügyi vezetők, ezért csak óvatos következtetéseket lehet levonni. Kitért arra is: külön kell választani, hogy az elnökválasztás eredménye miként érinti Magyarországot általában, és miként a magyar kormányt.
A Párbeszéd Magyarországért szerint Donald Trump szavazói is rosszul jártak a republikánus politikus győzelmével az amerikai elnökválasztáson.
Donald Trump győzelme azt jelenti az Egyesült Államoknak, amit a Brexit Európának, mert ezzel a választási sikerrel nem csak az ellenfelei, de a saját szavazói is rosszul jártak – reagált a választási eredményre a párt szóvivője szerdán sajtótájékoztatón. Tordai Bence szerint mindkét esetben az elégedetlenség, a düh, az elitekkel szembeni elégedetlenség tört magának utat. Donald Trump a felső egy százalékot képviseli, győzelmével rosszul fognak járni a nők, az etnikai kisebbségek, a szegények, a középosztály, és mindazok, “akik barátai az igazságnak és a tényeknek” – vélekedett.
Hollande tisztázni szeretné, mi valósulhat meg a kampány során elhangzottakból
Francois Hollande francia államfő gratulált Donald Trump republikánus jelölt amerikai elnökké választásához, de arra figyelmeztetett, hogy az eredmény "bizonytalan időszakot" nyit, ezért Európának egységesnek kell lennie. “Az amerikai nép megválasztotta Donald Trumpot. Gratulálok neki, ahogy az természetes két demokratikus állam vezetője között. Bizonytalan időszakot nyit ez az amerikai választás” – mondta a baloldali köztársasági elnök a szerdai kormányülést követően.
Francois Hollande jelezte, hogy “Egyesült Államok elsőszámú partnert jelent Franciaországnak, de jelenleg a béke, a terrorizmus elleni harc, a közel-keleti helyzet, a gazdasági kapcsolatok és a Föld megőrzése a tét”. ”Mindezen témákban késedelem nélkül tárgyalásokat kezdeményezek az új amerikai kormányzattal” – hangsúlyozta a francia elnök. “De éberséggel és őszinte hangom teszem, mert Donald Trumpnak az amerikai kampány alatt megfogalmazott bizonyos álláspontjait szembesíteni kell azokkal az értékekkel és érdekekkel, amelyeket osztunk az Egyesült Államokkal” – tette hozzá. “Ez a kontextus egységes Európát is követel, amely képes megszólalni és képviselni a politikáját mindenhol, ahol az érdekeit vagy az értékeit megkérdőjelezik: a szabadságot, a méltóságot, a társadalmi kohéziót, a szegénység elleni küzdelmet” – fogalmazott Francois Hollande.
A francia elnök szerint alig fél évvel a francia elnökválasztás előtt “tudomásul kell vennünk azokat az aggodalmakat, amelyeket a világrend felbomlása vált ki”. ”Meg kell találnunk a válaszokat, amelyeknek le kell tudniuk győzni a félelmeket, de tiszteletben kell tartaniuk azokat az elveket, amelyek a demokráciánk és a társadalmi modellünk alapjait jelentik” – mondta Francois Hollande.
A tíz százalék alatti népszerűségi mutatóval rendelkező francia elnök decemberben mondja meg, hogy jelölteti-e magát újra államfőnek. Ez esetben neki is részt kell vennie januárban a baloldal elnökjelölt-állító választásán. A kormány mérlege és a baloldali megosztottság miatt azonban valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bárki is nyeri meg a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutni az elnökválasztás májusban esedékes második fordulójába, ahol várhatóan Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje és a novemberi jobboldali előválasztás győztese mérkőzhet meg egymással.
"A gyűlölet prédikátora"
Angela Merkel német kancellár szerdán gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez. A kancellár berlini sajtónyilatkozatában kiemelte: Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a “legmélyebb kapcsolata”. A két országot értékek kötik össze: “a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől” – húzta alá Angela Merkel. Hozzátette, hogy “ezen értékek alapján szoros együttműködést” ajánl az Egyesült Államok következő elnökének, Donald Trumpnak.
A partneri kapcsolat az Egyesült Államokkal “a német külpolitika egyik alapköve, és az is marad”. Együtt kell megküzdeni a kor nagy kihívásaival, közösen kell tenni a társadalmi és gazdasági jólétért, az “előrelátó klímapolitikáért”, harcolni a terrorizmus, a szegénység és a betegségek ellen, a szabadságért és a békéért Németországban, Európában és a világban – mondta Angela Merkel.
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke pártpolitikusként és kormányfőként sem kommentálta a választási kampány során az elnökjelöltek tevékenységét, ellentétben a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) vezetőivel, akik élesen bírálták Donald Trumpot, például Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a gyűlölet prédikátorának nevezte a republikánusok győztes jelöltjét.
Angela Merkel a megválasztott elnöknek gratuláló nyilatkozatában röviden a kampányra is kitért. Mint mondta, az idei választási kampány “különleges, részben nehezen elviselhető konfrontáció volt” egy “régi, tekintélyes demokráciában”. Aláhúzta, hogy az ország határain “messze túlmutató jelentősége van annak, hogy az amerikai nép kit választ meg elnökének szabad és tisztességes választáson”, mert az elnöki pozícióból fakadó felelősség az Egyesült Államok “hatalmas gazdasági ereje, katonai potenciálja és kulturális befolyása miatt a világon szinte mindenütt érezhető”.
Netanjahu: Trump Izrael igaz barátja
Ezekkel a szavakkal gratulált Trumpnak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az AFP hírügynökség szerint. Ő tudja, miért...
Trump beszéde (7:31-től kezdődik):
Clintonné valahogy összeszedi magát
Pár órán belül kiáll a nyilvánosság elé, és beszédet mond a választást elvesztő Hillary Clinton, aki egyszerűen eltűnt azután, hogy kiderült, Trump nyert.
Obama is felhívta Trumpot, "nagyszerű beszélgetést folytattak"
Trump kampánymenedzsere, Kellyanne Conway azt mondta a CNN-nek, a leköszönő és a leendő elnök hamarosan személyesen is találkozik Washingtonban, és egyébként "nagyszerű beszélgetést folytattak". Amit már csak azért is elég nehéz elképzelni, mert Trump programja a mexikói falon túl leginkább arról szól egyelőre, hogy mindent elpusztít, amit az országot a vesztébe kormányzó Obama felépített.
"Összeomlással fenyeget a liberális világrend" - külföldi sajtószemle Lovas István blogján.
Junckerék máris a szabadkereskedelmi egyezmények miatt aggódnak
Az uniós kvázi-kormány és a tagállami csúcsvezetőkből álló testület elnökei, Jean-Claude Juncker és Donald Tusk is gratuláltak Donald Trumpnak. „Ma minden korábbinál fontosabb, hogy megerősítsük a transzatlanti kapcsolatokat” – üzenték Trumpnak, aki a kampányban arról beszélt: nem biztos, hogy megvédené a többi NATO-országot támadás esetén.
„Szerencsére az EU-USA stratégiai együttműködés széles és mély”, írják. Majd – nyilván véletlenül – csupa olyan dolgot sorolnak ennek a bizonyítására, ami veszélybe kerülhet Trump elnökségével:
  • energiabiztonság növelése és éghajlatváltozás elleni harc (Trump felmondaná a párizsi klímaegyezményt);
  • az EU keleti és déli szomszédságának biztonsági kihívásai, előtte külön megemlítve Ukrajna szuverenitását és területi egységét (állandó a spekuláció akörül, mennyire szoros Trump kapcsolata Putyinnal, a gyanú szerint orosz hackerek az elnökválasztásban is besegítettek a milliárdosnak);
  • az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásai (Trump leszámolna a szabadkereskedelmi egyezményekkel).
„Meg kellene erősíteni ezeket a hidakat, amelyeket az Atlanti-óceánon át építünk” – figyelmeztetik finoman Trumpot.
Theresa May is gratulált
Theresa May brit kormányfő gratulált a megválasztott amerikai elnöknek, és meggyőződését fejezte ki, hogy a két ország „erős és közeli partner” marad.
Ezért veszített Clinton
A feketék, a latinók és a fiatalok nem mentek el kellő számban szavazni: ez is közrejátszott a demokrata elnökjelölt vereségében – derül ki a CNN összeállításából.
Farage: újabb politikai forradalom
Gratulált Donald Trump amerikai republikánus párti jelölt elnökválasztási győzelméhez szerdán Nigel Farage, az Európai Uniót rendszeresen bíráló Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) ideiglenes vezetője, aki szerint úgy tűnik, hogy a 2016-os év a Brexit után még egy politikai forradalmat hozott. Farage a Twitteren sok szerencsét kívánt Trumpnak, aki szerinte "egy bátor választási kampányt vezetett".
A brit politikus az amerikai választási hadjárat során támogatta Trumpot, sőt beszédet is mondott a milliárdos üzletember egyik gyűlésén. Azt jósolta, hogy Trump ugyanabból az elégedetlenségből profitálhat, amely a brit szavazókat a Brexit mellé állította. Kedden az ITV egyik beszélgetős műsorában pedig arról beszélt, hogy szívesen vállalna valamilyen tisztséget a republikánus politikus kormányában, például örömmel lenne európai uniós nagykövet.
Farage a Nagy-Britannia uniós tagságáról tartott júniusi népszavazást felvezető kampányban a Brexitért harcolt. A referendum után, július elején ugyan lemondott pártelnöki tisztségéről - mondván, hogy elvégezte feladatát -, október elején azonban ideiglenesen visszatért a UKIP élére, mivel utódja, Diane James mindössze néhány nap után lemondott a tisztségről.
Német "demokraták": sokk, csalódás, megrázkódtatás
Donald Trump győzelme súlyos megrázkódtatás, de Trump is tudja, hogy a sikere nem neki szól, hanem a washingtoni politikai vezető réteg ellen - mondta Ursula von der Leyen német védelmi miniszter Berlinben. Azt is mondta, "nagyon sok a kérdőjel" Trump elnökségéről, azt sem tudni, "egyáltalán mi is a programja".
A kirajzolódó eredmény szerinte azt mutatja, hogy a választás a leszakadástól félő és változást követelő emberek felkelése volt.
Hozzátette, az is teljesen világos, hogy Donald Trump amerikai elnökként felteszi majd a kérdést az európai NATO-partnereknek, hogy mit tesznek a szövetségért, azonban az európaiaknak is joggal kérdezhetik, hogy mit várhatnak a Trump-adminisztrációtól. A kampány fontos jellegzetessége volt, hogy Donald Trump a saját pártjától elkülönülve folytatta a választási küzdelmet, így az eddig megszokott felállással ellentétben a republikánus jelölt körül nem volt egy a pártból származó tanácsadói csoport, amelynek tagjaival lehetett volna konzultálni a programról - tette hozzá Ursula von der Leyen. Ezért "nagyon sok a kérdőjel", nem lehet tudni, hogy Donald Trump mit valósíthat meg ígéretei közül, sőt, azt sem tudni, hogy "egyáltalán mi is a programja" - húzta alá Ursula von der Leyen.
Hasonlóan nyilatkozott a szövetségi parlament (Bundestag-) külügyi bizottságának CDU-s elnöke, Norbert Röttgen is, aki a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy a részeredményekből kibontakozó kép "nemcsak csalódás, hanem megrázkódtatás is". Donald Trump a "harag hangja", és arra lehet számítani, hogy elnökként is úgy tevékenykedik majd, mint a kampányban, ami "semmi jót nem ígér" - mondta a Bundestag külügyi bizottságának elnöke.
A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) részéről Niels Annen, a párt frakciójának egyik vezető külpolitikai szakpolitikusa a ZDF-nek ugyancsak azt mondta, hogy a kirajzolódó eredmény sokkhatásként érte. Mint mondta, a demokraták jelöltjének, Hillary Clintonnak "nem csak barátai vannak az SPD-ben, de legalább tudhattuk, hogy mire lehet számítani tőle", Donald Trump esetében viszont "egyáltalán nem tudjuk".
A Bundestag ellenzéki pártjai, a Zöldek és az SPD-től álló Baloldal részéről élesen bírálták Donald Trumpot. A repbublikánus jelölt győzelmével az Egyesült Államok "hátat fordít a szabad világnak", ezért az Európai Unió tagországainak az eddiginél szorosabb együttműködést kell kezdeniük, és nem szabad "visszafordulniuk a nemzetállam felé" - emelte ki a ZDF választási műsorának Cem Özdemir, a Zöldek társelnöke.
Bernd Riexinger, a Baloldal társelnöke hozzátette, félő, hogy az amerikai társadalom tekintélyelvű társadalommá válik, mert Donald Trump nem tudja beváltani az elégedetlen, leszakadástól félő embereknek tett ígéreteit, ezért még erőteljesebbé válik a bűnbakkeresés. Mint mondta, a "jobboldal drámája", hogy csak mozósítani tudja az elégedetleneket, és nem tudja megoldani a gondjaikat.
Trump-ellenes tüntetések kezdődtek
Több amerikai városban is Trump-ellenes tüntetések kezdődtek, többek között Oaklandben, Los Angelesben, Portlandben és New Yorkban.
Los Angelesben a Kaliforniai Egyetem több ezer hallgatója gyülekezik, és a tömeg egyre nő. Oaklandben tüzeket gyújtottak a tiltakozók.
A KKK volt vezetőjének izgalmas éjszakája volt:
CDU/CSU-frakcióvezető: az értékközösség összeköt
Németországnak együtt kell működnie Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel - hangsúlyozta Volker Kauder. A kormányzó német áljobboldali CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakcióvezetője közleményében kiemelte, hogy a következő években is rendkívül fontos lesz a szoros transzatlanti partneri kapcsolat Németországnak és Európának.
A németeket "értékközösség” köti össze az Egyesült Államokkal, és "az új amerikai elnöknek is fel kell ismernie, hogy a jó viszony Európával és Németországgal csak hasznos lehet országának” - tette hozzá.
"Még bolondabb lesz a világ"
A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) részéről Heiko Maas igazságügyi miniszter Twitter-oldalán azt írta, hogy Donald Trump megválasztásával "nem dől össze a világ, csak még bolondabb lesz”.
Vona is gratulált:
Nem haltál meg, és ez nem a pokol
Az MSNBC bemondója kicsit kiesett az objektív hírolvasói szerepből: "Igen, ébren vagy, ez nem valami borzasztó rémálom. Nem is haltál meg, és ez nem a pokol. Ez most az életed. Ez a választás. Ezek vagyunk mi. Ez az országunk. Ez van."
Putyin gratulált Trump győzelméhez
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez.
Mogherini: folytatódni fog az együttműködés
Az elnökválasztás eredményétől függetlenül folytatódni fog az együttműködés az Európai Unió és az Egyesült Államok között - hangsúlyozta szerda reggel Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
"Az Európai Unió és az Egyesült Államok közti kapcsolatok mélyebbek bármilyen politikai változásnál. Továbbra is együtt fogunk dolgozni, újra felfedezzük Európa erejét” - írta Twitter-üzenetében a főképviselő.
Végre elkezdődött a ballibek ajvékolása - öröm lesz nézni
Ez egy ébresztő az EU vezetőinek - értékelte az európai parlamenti liberálisok vezetője az eredményt. Guy Verhofstadt szerint nem lehet Donald Trumpra megbízható szövetségesként tekinteni.
Az európai parlamenti zöldek egyenesen az amerikai demokrácia legnagyobb vereségéről írnak, mert Trump a kampányban számtalanszor világossá tette, hogy nem tartja tiszteletben az alapértékeit. (Például nem zárta ki, hogy ha nem ő nyer, nem ismeri el az eredményt.) "Ha Donald Trump olyan külpolitikát folytat, amelyet a kampányában jelentett be, az súlyosan aláaknázza a transzatlanti kapcsolatokat, a nemzetközi jogrendet és a világbékét” – írják a közleményükben.
Schulz "észszerűséget" remél Trumptól
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trumpnak. A németországi szociáldemokrata politikus kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így "megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét”.
Schulz reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, s elmondta, hogy tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától.
A Trump által korábban tett, "aggodalmat keltő” kijelentéseket remélhetőleg felváltja az "észszerű együttműködés” – tette hozzá.
Duterte "melegen gratulált”
A Fülöp-szigeteki elnök "melegen gratulált" Donald Trumpnak – közölte az egyik minisztere. Rodrigo Duterte eszerint várja, hogy együttműködhessen az új amerikai adminisztrációval.
Szijjártó: készen állunk az együttműködésre
A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán. Szijjártó Péter közleményében azt írta, az amerikai emberek döntöttek, a demokrácia megerősödve került ki a nem mindennapi választási kampányból.
A miniszter úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy mind a világgazdaságban, mind pedig a világpolitikában új korszak zajlik, amely történelmi kihívások elé állítja az egész világot. Ezen kihívások legyőzéséhez új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség. Magyarország készen áll az együttműködésre - írta Szijjártó Péter.
Basescu: ez az USAexit!
Traian Basescu volt román államfő az EU-ból való kilépés mellett döntő brit népszavazáshoz hasonlította szerda reggel Donald Trump valószínűsíthető győzelmét. "A brexit után USAexit! Túl sok ez a megcsontosodott Európai Uniónak, amelynek meg kell értenie egy alapvető dolgot: vagy gyorsan megváltozik a politikusok azonnali cselekedetei révén, vagy a népeink fogják megváltoztatni, úgy, ahogy a britek és amerikaiak tették" - írta Facebook-oldalán a jobboldali politikus, aki tíz évig volt Románia elnöke.
Trump mindenki elnöke akar lenni
Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke gratulált Clintonnak. "Egy nagyon hosszú kampányidőszakon vagyunk túl, de ezután együtt kell működnünk az ország érdekében." Trump azt mondta, minden amerikainak az elnöke akar lenni, ez nagyon fontos neki.
Zoom
Arról is beszélt, hogy a kormánynak az embereket kell szolgálnia, valamint hogy beteljesítik az amerikai álmot. Az újonnan megválasztott politikus azt ígérte, hogy mindenkit képviselni fog. A politikus köszönetet mondott azoknak, akik támogatták a kampányban.
Donald Trump szerint mindenkivel együtt kell az országot ismét az első helyre emelni.
A munka csak most kezdődik - mondta a politikus. Nem hagyok cserben senkit. Sem önöket, sem az országot. És majd ha két-három vagy éppen nyolc év múlva visszatekintenek erre a kalandra, azt mondják majd, jó munkát végeztem. Keményen fogok dolgozni, hogy büszkék lehessenek rám. Szeretem ezt az országot - tette hozzá.
Orbán gratulál:
Pennsylvania hivatalosan is Trumpé
Elképesztő fölény: már 288 biztos elektori szavazata van, és még nőhet ez a szám. A győzelemhez 269 kell.
Clintonné végül mégis elismerte vereségét
A CNN szerint Hillary Clinton felhívta Donald Trumpot, és elismerte vereségét.
AP: Trump az elnök
A CNN és a Fox News hírtévé szerint is Donald Trumpot, a Republikánus Párt jelöltjét választották meg amerikai elnöknek a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint.
Mindjárt hivatalos a Trump-győzelem
A Politico összesítése szerint 266 elektori szavazaton áll a republikánus jelölt, a győzelemhez 269 kell, ami szinte egész biztosan meglesz neki hamarosan.
Clinton bulija csúfos véget ért
A Twitteren olvasható beszámolók szerint az emberek özönlenek hazafelé a "partiról", nagyon nem erre készültek.
Egyes hírek szerint az öltözőben Lady Gaga elsírta magát, mindenki tanácstalan, nem tudják hova tenni, hogy Clinton el se jött, és fel se szólalt.
Zoom
Francia külügyminiszter: Trump személyisége sok kérdést vet fel
Franciaország az Egyesült Államok szövetségese marad, de látnia kell, milyen új politikát folytat a következő amerikai elnök – hangsúlyozta szerdán Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter az amerikai elnökválasztás körvonalazódó – Donald Trump republikánus párti elnökjelölt győzelmét előrevetítő – eredményére reagálva.
Jean-Marc Ayrault szerint Trump valószínűsíthető győzelme és a milliárdos üzletember személyisége "sok kérdést" vet fel. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: az Európa és az Egyesült Államok közötti kapcsolatoknak nem szabad gyengülniük.
Clintonné nem ismerte el a vereséget
A politikus nem ment ki a hívei elé beszédet mondani. New York-i idő szerint hajnali kettőkor, magyar idő szerint reggel nyolc órakor a kampányfőnöke állt ki beszélni.
Azt mondta: "hosszú kampány volt, bár sokat kellett várni, de még tudtok várni. Minden szavazatot meg kell számolni, és minden szavazat számít. Mást már nem fogunk mondani ma este. Menjetek haza, pihenjétek ki magatokat." Tehát a demokraták nem ismerték el a vereséget.
Csapás a demográfiai tézisnek
Van ez az egyes körökben már-már megcáfolhatatlan igazságként kezelt nézet, miszerint hosszú távon a demokraták fogják dominálni az amerikai politikát, mert
  • a kisebbségek és a fiatalok rájuk szavaznak,
  • és ők a választók egyre nagyobb hányadát teszik ki,
  • a fehér öregek pedig egyre kevesebbet,
  • tehát következésképpen egyre nagyobb politikai befolyásuk lesz a demokratáknak.
Úgy tűnik, Trump a cáfolat.
93 százalékon áll Trump
Az 538.com szerint már 93 százalék az esélye annak, hogy Trump nyer.
Marine Le Pen is gratulált
Meg sem várta a végleges eredményt, máris gratulált Donald Trumpnak győzelméhez, meg "a szabad amerikai népnek" a megválasztásához.
Clinton nem indul el beszédet mondani, a szállodájában hisztizik
Trump már úton van, de a BBC szerint Clinton nem indult el, hogy elmondja beszédét, maradt hoteljében.
Kampánymenedzsere, John Podesta egyedül hagyta el a hotelt, hogy az elég gyászos hangulatú eredményváró buliban folytassa az estét.
A házelnök már gratulált Trumpnak
Paul Ryan házelnök már gratulált Donald Trumpnak. A wisconsini republikánus politikus még az éjjel telefonon hívta Donald Trumpot, aki várhatóan az Egyesült Államok 45. elnöke lesz. A házelnök – akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel – gratulált neki, és Mike Pence alelnökjelöltnek is.
AP: Trump nyert Pennsylvaniában
A 538.com szerint az AP hírügynökség Trump győzelmét jelentette Pennsylvaniából. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag eldőlt a választás, és Trump lehet az új elnök.
A jelenlegi állás szerint több mint 300 elektori szavazatot fog nyerni. A győzelemhez 270 kell.
Viszont a mostani adatok alapján Trump kb. a szavazatok 47 százalékával nyeri majd el az elnöki posztot, ami a legalacsonyabb arány Bill Clinton 1992-es győzelme óta (akkor 43%-ot szerzett csak).
A clintonisták tovább sírdogálnak - "olyan, mintha egy hullaházban lennénk"
Lehajtott fejjel, zokogva távoznak a New York-i Jacob Javits központból a Hillary Clintonnak szurkoló szavazók. A legtöbb ember megrendülten, egykor lelkesen lengetett kis amerikai zászlóját felgöngyölítve ballagott ki az ünnepi hangulatra készülő eredményváróról.
Totális érzelmi sokk lett úrrá New Yorkban az amerikai elnökválasztás végéhez közeledve. A legtöbb ember elindult hazafele Hillary Clinton eredményvárójáról, nem akarják megvárni az eredményhirdetést – írja a Huffington Post hangulatjelentésében.
Egymásba kapaszkodva lépkednek ki a központból, a győzelmi hangulat helyett hátborzongató, kísérteties légkör a lap szerint a New York-i ikertornyok ledőlése utáni néma csöndet idézi.
Egy “Első női elnökünk” – feliratú pólókat áruló ember még mindig tartja a frontot, de már senki sem akar vásárolni. Az egyik távozó ember azt suttogja a mellette lépkedőnek: “Olyan, mintha egy hullaházban lennénk”.
A környező utcákban is hasonlóan siralmas állapotok uralkodnak. A legtöbb ember fülhallgatóval a fülében, lehajtott fejjel ballag, van aki az orra alatt káromkodik.
AFP-szerző: Orbán "szabad kezet kap"
Peter Murphy, az AFP magyarországi tudósítója szerint Orbán Viktor szabad kezet kap majd, mivel az egyike volt azon kevés vezetőknek, aki kiállt Donald Trump mellett az amerikai kampány ideje alatt, és nem lesznek majd bosszantó washingtoni kritikák. Minderről a Twitter-oldalán írt.
New Yorkban is erősített Trump
A 538.com elemzése alapján kiderült, hogy New Yorkban Manhattant leszámítva mindegyik kerületben javított Donald Trump Mitt Romney 2012-es eredményéhez képest. Staten Islanden Trump nyerni tudott.
305 elektora is lehet Trumpnak, de lehet, hogy napokig számolják
Wisconsinban, Michiganben és Pennsylvaniában is győzelemre áll Trump. Utóbbiban már 97 százalék a feldolgozottság, és 48,7-47,7 az eredmény. Wisconsinban 89 százalék a feldolgozottság és 49,0-45,8 Trump előnye. Bármelyik percben bejelenthetik Trump győzelmét az amerikai tévék - és az is lehet, hogy nem merik a szoros eredmények miatt és mindenki az újraszámolásokra vár. ha ezeket mind Trump nyeri, több mint 300 elektora is lehet.
Republikánusoké a szenátus is
Pennsylvaniában az AP szerint hivatalosan is a republikánus szenátorjelölt győzött, így a szenátusban is republikánus többség lesz.
Alaszka is Trumpnak áll
Alaszkában közel 30 százalékos feldolgozottságnál több mint 15 százalékponttal vezet Donald Trump.
"Teljes a döbbenet", az embereknek elegük van az elitből
Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre - nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.
A Századvég kutatási igazgatója elmondta: az elmúlt órákban Marco Rubio eredményváróján voltak, akit most újraválasztottak szenátorrá. Hozzátette: a demokraták, a mainstream média, de még a republikánusok körében is meglepetten fogadták az eredményt. Megjegyezte: még nincs meg a biztos végeredmény, de innen már nagyobb meglepetés lenne, ha végül mégsem Trump nyerne.
Orbán Balázs szerint mindez azt jelezheti, hogy több millió olyan fehér középosztálybeli ember szavazhatott most Trumpra, aki korábban nem, vagy csak részben támogatta a republikánusokat. Emellett a kampány során Hillary Clinton mögött nem volt olyan tömegmozgalom, mint korábban Barack Obama mögött, Donald Trump mögött viszont igen - jegyezte meg.
A kutató szerint az Egyesült Államokat elitellenesség jellemzi, az embereknek elegük van abból, hogy a politikai elit nem hallja meg problémáikat. Orbán Balázs szerint a mostani amerikai választás újraírja a politikával, politikacsinálással foglalkozó szakirodalmat.
Így várják Trump beszédét:
 
Szerda reggel 7 óra - Trump elnöki esélyei: 77-97%
Donald Trump elnökké választásának esélyei jelenleg így néznek különböző oldalakon:
FiveThirtyEight: 77%
New York Times: 95% felett
Fogadóirodák piacának átlaga: 97,3%
Utóbbihoz egy kis kiegészítés, hogy a fogadóirodáknál Trump elnökké választásának esélye egy napon (és éjszakán) belül 79%-ot ment fel.
Wisconsin dönthet
Könnyen lehet, ahogy a Fox News is megállapította, Wisconsin dönti el az elnökválasztást. Az államban várhatóan Donald Trump nyer. Legutóbb republikánusként Ronald Reagan tudott nyerni 1984-ben Wisconsinban.
Eltűntek Clintonné emberei (talán átmentek Trumpékhoz)
A demokrata kampányközpontból tudósító újságírók szerint fokozatosan eltűntek Hillary Clinton stábjának tagjai. Még a gyakornokokat sem látni.
Ilyen most a hangulat:
Republikánus többség lehet a kongresszusban
Az amerikai szövetségi törvényhozás alsó- és felsőházában, a képviselőházban és a szenátusban is megőrizhetik többségüket a republikánusok a szerda hajnali részeredmények szerint. Az AP amerikai hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 223-ra csökken, de ez is elég, hogy
megőrizzék uralmukat a képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak.
Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt, aki az elnökválasztási verseny jelenlegi állása szerint nagyobb eséllyel lesz a republikánus Mike Pence, és nem a demokrata Tim Kaine.
Obama már vigasztal
Barack Obama videoüzenetet küldött a BuzzFeed-en. Ebben azt mondja, hogy bármi történik ma éjjel, holnap is felkel a nap.
A Soros-banda szomorú: síró emberek a demokratáknál
A CNN szerint többen már a könnyeiket törölgetik a demokraták választási központjában. Senki nem mosolyog.
Zoom
Zoom
Zoom
Így örülnek Texasban:
Három hely kell a többséghez
Három hely kell már csak a republikánusoknak, hogy többséget szerezzenek a szenátusban – derül ki a CNN összesítéséből. Jelenleg a republikánusoknak 48, míg a demokratáknak 46 helyük van.
(MTI - Origó - Index  - Híradó nyomán)
A korábbi Híradó.hu-összeállítás:
6:22 – Újabb Trump-siker egy csatatér államban
Iowában is a republikánus elnökjelölt győzött – erősítette meg a CNN és a Fox News. Trump nyerni tudott Georgiában, a Fox szerint Wisconsinban is, továbbá Michiganben is vezet, de ott egyelőre túl szoros az eredmény, és még nem lehet megmondani, ki nyeri a választást.
6:05 - Elektorok becslése
a Guardian alapján: Trump: 244 – Clinton: 209
a Fox alapján: Trump: 254 – Clinton: 209
a CNN alapján: Trump 232 – Clinton: 209
az AP alapján: Trump: 244 – Clinton: 209
6:00 – Utahban is meglepetés
A republikánus jelölt szerezte meg Utah szövetségi állam szavazatainak többségét, ami meglepő, mert az állam mormon vallású szavazóit korábban demokrata pártinak gondolták. A győzelem 6 elektori vokssal gyarapítja Trump előnyét.
5:51 - Trump áttörte a “kék falat”
Donald Trump nyeri az elnökválasztást Wisconsinban, áttörve az északi államok “kék falát”, melyek megnyerése nélkül aligha lett volna reális esélye a végső győzelemre – jelentette szerda hajnalban a Fox News amerikai hírtelevízió.
5:43 – Michigan a legfontosabb állam most
A mérések alapján, ha Trump megnyeri Michigant, akkor Trump lesz az elnök, legalábbis így gondolják a republikánus jelölt főhadiszállásán.
5:12 – Kalifornában nem történt meglepetés
Győzött Clinton, az összesített becslés szerint azonban továbbra is Donald Trump republikánus elnökjelölt vezet az elektori voksok tekintetében. Trumpnak a Fox News becslése szerint 222 voksa van, míg Clintonnak 202.
4:58 – Trump megnyerte Floridát
Donald Trump republikánus párti elnökjelölt nyerte az elnökválasztást az egyik legfontosabb csatatér államnak számító Floridában – jelentette szerda hajnalban az AP amerikai hírügynökség.
4:53 - Fox News: Észak-Karolinában Trump nyert
Donald Trump republikánus elnökjelölt nyert a fontos csatatér államnak számító Észak-Karolinában, amely 15 elektort küld az elnökválasztó elektori kollégiumba – jelentette be a Fox News amerikai hírtelevízió.
4:36 - Floridát szinte bizonyosan Donald Trump nyeri
A kulcsfontosságúnak tartott Floridában kis többséggel ugyan, de szinte bizonyosan Donald Trump republikánus elnökjelölt győz. A szavazatok 99,2 százalékos feldolgozottságánál Donald Trump vezet másfél százalékkal. Közben a korábbi állásfoglalásaiban Hillary Clinton elnöksége mellett nyíltan kiálló The New York Times című amerikai lap helyi idő szerint kedd éjjel már azt írta: 82 százalék az esély arra, hogy Donald Trump lesz az elnök. A brit Financial Times című napilap Washingtonból azt jelentette, hogy 73 százalékos esélye van Trump győzelmének.
4:27 – Egy másik csatatér állam Trumpé
Több mint 53 százalékos támogatottsággal nyert a csatatérállamnak tartott Ohióban a republikánus elnökjelölt. Michiganben szintén Trump győzelmét vetítik előre, míg Iowában és Pennsylvaniában várhatóan Hillary Clintoné lesz a győzelem.
4:21 – Virginiában Clinton győzelmét jósolja előre a Fox News és a CNN
Nem sokkal ezelőtt még Trump vezetett itt, Virginia kulcsfontosságú államnak számít az elnökség elnyeréséhez. A 10 elektori voksot jelentő Missouriban a prognózis alapján a republikánus jelölt, Donald Trump fog nyerni.
4:19 – Beszakadt a peso árfolyama
Csaknem 10 százalékkal esett a dollárral szemben a nyitva lévő ázsiai piacokon a mexikói peso árfolyama arra a hírre, hogy az amerikai elnökválasztás több csatatér államában Donald Trump, a republikánusok jelöltje vezet, vagy jobban szerepel a korábban vártnál.
4:10 - Trump vezet több kulcsfontosságú államban
A “létfontosságú csatatérnek” számító tagállamok: Florida, Virginia, Ohio. Floridában a 9 millió szavazat 94 százalékos feldolgozottságánál Trump 140 ezer vokssal vezetett. Virginiában a 2,9 millió szavazat 76 százalékos feldolgozottsága mellett 60 ezer voks volt az előnye. Ohióban a 3 millió szavazat 55 százalékának összeszámlálásakor 275 ezer voks volt Trump előnye.
4:04 – A CNN szerint Montana is Trumpé lesz
Floridában a demokrata kampánystáb hangulata drámaian megváltozott, miután továbbra is Trump áll nyerésre a csatatér államban.
3:53 – Várhatóan Clinton fog nyerni két fontos államban
Hillary Clinton győzelmét jelzik előre az első eredmények Coloradóban és Új-Mexikóban, ahol nagyon nagy lélekszámú spanyolajkú közösségek élnek.
3:50 – Trump hozta a kötelezőt Texasban
Texas fontos tagállam, mivel 38 elektort ad. Trump Texas mellett még további hat középnyugati államban is győzelemre áll: Észak-Dakotában, Dél-Dakotában, Nebraskában, Kansasban, Wyomingban és Arkansasban, valamint – csaknem száz százalékos feldolgozottság mellett – övé lett Mississippi, jóllehet ez az állam csak hat elektort ér.
3:47 – Továbbra is Trump vezet, de jön föl Clinton. 147-109 a republikánus jelöltnek
A 29 elektori szavazatot jelentő New York államban és a 9 elektori voksot adó Connecticutban Hillary Clinton fog nyerni, a stabilan republikánus Texasban, Lousianában és emellett Észak-Dakotában és Dél-Dakotában, valamint Wyomingban és Kansasban is Donald Trump győzelmét jelzi előre a CNN és a Fox News amerikai hírtelevízió.
3:15 – Deja vu Floridában?
Hillary Clintonon és Donald Trumpon kívül más jelöltek is meghatározó számú szavazatot kaptak Florida államban, ahol csak százalékok választják el egymástól a republikánus és demokrata jelöltet. Ralph Nader 16 évvel ezelőtt országosan kevesebb, mint 3 százalékot szerzett meg, de ez elég volt ahhoz, hogy anno megváltoztassa az amerikai elnökválasztás kimenetelét.
3:09 – Clinton megnyerte New Yorkot, Trump újabb négy államban tudott győzni
Továbbra is a papírforma érvényesül, hamarosan csatatér államokból is érkeznek az eredmények.
2:59 - A demokraták közel járnak ahhoz, hogy többséget szerezzenek a szenátusban
A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett Hillary Clinton öt keleti parti államban, valamint a szövetségi fővárosban, Washingtonban nyert, és győzelemre áll további négy keleti parti államban. Egyelőre Virginiában és Észak-Karolinában is ő vezet. A republikánus elnökjelölt, Donald Trump Oklahoma után Alabamában, Tennessee-ben és Dél-Karolinában aratott győzelmet. Az alsóház marad a republikánusoké - jelentette az NBC és az ABC hírtelevízió.
2:50 – Floridában nagyon szoros a verseny
Trump reménykedhet, ugyanis már így is meglepően jól teljesített a 29 elektori szavazatot jelentő államban: 41 megyében olyan eredményt sikerült elérnie, melyet egyetlen republikánus jelöltnek sem sikerült az elmúlt 3 elnökválasztás alatt.
2:42 – A képviselőház republikánus többségű marad
Az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházában, a képviselőházban a republikánusok megőrzik többségüket – jelentette szerda hajnalban az NBC amerikai hírtelevízió.
2:40 – Verekedés volt egy floridai szavazóhelyiségnél
Összeverekedett két férfi egy floridai szavazóhelyiségnél. Egy idősebb férfi azt nehezményezte, hogy egy másik férfi mobillal őt veszi, ezért nekiment annak. A fiatalabb férfi válaszul akkorát ütött vissza, hogy az idősebb úr földet fogott. A rendőrség csak a kezdeményezőt állította elő.
2:33 – Újabb két államban nyert Trump
A CNN előrejelzése szerint Dél-Karoilna és Alabama államokban Trump nyerte a választást.
2:18 – Kettős voksoláson kaptak egy választót
Letartoztattak egy taxasi szavazót, aki kétszer próbált Trumpra szavazni. Azt állította, hogy Trumpnak dolgozik, és csak a rendszert akarta így tesztelni.
2:02 – Clinton átvette a vezetést
Egyre több államból érkeznek be az eredmények. Clinton átvette a vezetést, 68-67 a demokrata elnökjelöltnek. A megnyert Vermont után Delaware, Illions, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Rhode Island és Washington D.C. államok kékültek be. Trump eközben Oklahoma, Mississippi and Tennessee államokban áll nyerésre a CNN szerint.
1:52 - Halálos lövöldözés Kaliforniában: lezártak egy szavazóhelyiséget
Egy szabadidőközpontnál lövöldöztek. A szavazókat, az utcán sétálókat és a szabadidőközpontban tartózkodó gyerekeket bezárták az épületbe.
1:37 – Trump szomorú, mert Bush nem szavazott rá
Egy rádióinterjúban Trump szomorúnak nevezte, hogy a korábbi republikánus elnök, George W. Bush nem szavazott rá. Igaz, Clintonra se, mert feleségével együtt üresen hagyták a szavazólapot.
1:32 – Nyugat Virginia is Trumpé lett
Eddig nincs meglepetés. A CNN szerint Trump nyert Nyugat Virginiában.
1:22 – Meghosszabbított nyitvatartás Észak-Karolinában
Technikai problémák miatt 8 körzetben szavazhatnak az eredetihez képest tovább a szavazók.
1:15 - Temetőkben és mosodákban is szavaztak az amerikaiak
A fodrászattól kezdve a zöldségesnél, garázsokban, életmentő állomásokon és mosodákban is voksoltak november 8-án az amerikai választók. Nézze meg a Guardian fotósorozatát, melyet a legfurcsább helyeken kialakított szavazófülkékről készítettek.
1:05 – Két állam már Trumpé
Indiana és Kentucky a republikánus jelölté lett, Clinton nyert Vertmonban.
00:56 – Kevesebb a fehér szavazó
Az első exit pollok tanúsága szerint a korábbiakhoz képest 2%-kal kevesebb fehér szavazó ment el szavazni, 72%-ról 70%-ra csökkent a számuk. Eközben a latin hátterű voksolók aránya 10%-ról 11%-ra nőtt, és szintén 1% ponttal emelkedett az ázsiaiak aránya. Az afroamerikaik esetében 13%-ról 12%-ra változott ez a szám.
00:41 – Kenyában Clinton nyert
A tréfából rendezett esemény egyik szervezője és főszereplője egy közismert kenyai humorista, Laurance Oyange volt. A választás nem országos volt, csupán Barack Obama – a jelenlegi amerikai elnök – apjának szülőfalujában rendezték, Nyangoma-Kogelóban. Az eredmény: 78 százalékuk a demokrata párti Hillary Clintonra szavazott.
00:12 – Trump fölényesen vezet
Megérkeztek az első eredmények, ezek szerint Trump fölényesen vezet Clinton előtt. A republikánus jelöltre jelen állás szerint 75,5%-an szavaztak, de nagyon messze még a vége.
23:41 – CNN: a szavazók 70 százaléka fehér
A szavazók 70 százaléka fehér, 12 fekete, 11 százalék latinó, 4 százalék ázsiai – mondja a CNN, az exit pollokat ismertetve. Négy évvel ezelőtt 72/13/10/3 volt a szavazók etnikai megoszlása.