Francia politikusok szerint Donald Trump republikánus párti jelölt győzelme az amerikai elnökválasztáson figyelmeztetés arra, hogy Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke is megnyerheti jövő májusban a francia elnökválasztást. A német alkancellár is úgy értekélte Trump győzelmét, hogy ez figyelmeztetés Németországnak is.
Zoom
“Franciaország és az Egyesült Államok rettenthetetlen ikrek. Ami lehetséges az Egyesült Államokban, az lehetséges Franciaországban is, még akkor is, ha a rendszer nem akarja észrevenni” – hangsúlyozta szerdán Dominique de Villepin volt jobboldali miniszterelnök a France Info hírrádióban. Szerinte Franciaországnak “le kell tudnia vonnia a következtetéseket” az amerikai elnökválasztásból a jövő évi francia elnök- és nemzetgyűlési választásokhoz, annak érdekében, hogy ne Marine Le Pen és pártja vegye át az ország irányítását.
Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív kormányfő szerint Trump megválasztása azt jelenti, hogy “a szélsőséges populizmus győzhet. Ez pedig azt jelenti, hogy Marine Le Pen az egyszerű válaszaival győzhet Franciaországban” – mondta a volt miniszterelnök az RTL kereskedelmi rádióban.
A francia jobboldal november 20-án és 27-én rendezi meg a kétfordulós elnökjelölt-állító előválasztását. A legesélyesebb jelöltek szóvivőiken keresztül reagáltak.
Eric Ciotti, Nicolas Sarkozy volt államfő szóvivője szerint “Trump megválasztása világrengés, mindent felborít”. A képviselő a Le Monde című napilapnak azt mondta, hogy az amerikai választási eredmény a francia jobboldali előválasztást is befolyásolhatja, az Alain Juppé győzelmét jelző felméréseket viszonylagossá teszi, mert “a nép dönt”.
Laurent Wauquiez volt jobboldali miniszter szerint – aki szintén Nicolas Sarkozyt támogatja az előválasztáson – “amikor egy demokráciában a népet nem veszik figyelembe és megvetik, megtalálja a módját, hogy hallassa a hangját. Ez az (amerikai) választás a középosztály lázadásának a következménye azon uralkodó elit ellen, amely rá akarja erőszakolni, hogy mit kell gondolnia. Hazánkban is jelenleg az egyre növekvő csendes többség egyre távolabb érzi magát hazánk orientációitól” – mondta a képviselő.
A felmérések szerint favoritnak számító Alain Juppé szóvivője, Benoist Apparu a Le Monde-nak azt mondta, hogy “az emberek szívesen hasonlítják Nicolas Sarkozyt Donald Trumphoz. Sarkozy nem Trump. Az egyetlen lehetséges párhuzamot Marine Le Pennel lehet megvonni. Sarkozy is a nép és az elit közötti törésvonalra épít, de ő maga ezt az elitet képviseli”.
Jean-Christophe Cambadélis, a kormányzó Szocialista Párt főtitkára a Le Monde-nak adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy “a többé-kevésbé idegengyűlölő nemzeti nacionalizmus kísérti a nyugati világot a lecsúszás, a felválthatóság, a keveredés félelmével. Orbán, Brexit, az AfD Németországban és most Trump! A francia baloldalnak látnia kell, ha folytatja a felelőtlen civakodásokat, Le Pen következik”.
A felmérések azt mutatják, hogy 2002-höz hasonlóan a Nemzeti Front jelöltje bejuthat az elnökválasztás második fordulójába a jobboldali jelölt mellett. Több közvélemény-kutatóintézet is első helyre jelzi Marine Le Pent az első fordulóban. Ugyanakkor valamennyi intézet szerint bárki is lesz a jobboldal jelöltje, mindenképpen legyőzi a május 7-i második fordulóban a Nemzeti Front jelöltjét.
Sigmar Gabriel: Donald Trump az “új, tekintélyelvű, soviniszta internacionálé éllovasa”
Donald Trump megválasztott amerikai elnök az “új, tekintélyelvű, soviniszta internacionálé éllovasa”, és győzelme figyelmeztetés Németországnak is – jelentette ki szerdán Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.
Zoom
A politikus a Berliner Morgenpost című lap hírportálján idézett nyilatkozatában kiemelte: a “tekintélyelvű internacionálé” a külföldiek és "menekültek" kirekesztésével édesgeti magához a választókat, és a célja a visszatérés “a régi rossz időkhöz, amikor a nőknek a konyhában vagy az ágyban volt a helyük, a "melegeknek" a börtönben, a szakszervezeteknek pedig legfeljebb a partvonalon, és aki nem tartja a száját, azt nyilvánosan kicsinálják”.
Ezzel a törekvéssel szemben politikai fordulatra van szükség a szabad és szociális társadalom megvédéséhez Németországban és Európában – mondta Sigmar Gabriel. Kiemelte, hogy a “tekintélyelvű internacionálé” nemcsak Oroszországban és Törökországban mutatkozik meg Vlagyimir Putyin, illetve Recep Tayyip Erdogan elnök révén, hanem “Európa közepén is, Franciaországban Le Pennel, de Sarkozy-vel is, Lengyelországban Kaczynskival, Hollandiában Wilders-szel, vagy éppen Németországban az AfD-vel”, az Alternatíva Németországnak nevű párttal.
Hasonló hangvételű nyilatkozatokat tettek más tekintélyes német szociáldemokrata vezetők is. Az amerikai elnökválasztás után egy olyan “reggel, amikor nem ébredünk fel a rémálomból” – írta Twitter-oldalán Manuela Schwesig, a párt egyik elnökhelyettese, szövetségi család-, idős-, nő- és ifjúságügyi miniszter.
Az SPD szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, Thomas Opperrmann Twitter-üzenetében azt írta: “God save America!” (Isten óvja Amerikát!), “vad idők jönnek, meg kell őriznünk hidegvérünket”.
Heiko Maas SPD-s igazságügyi miniszter Twitter-oldalán azt írta, hogy Donald Trump megválasztásával “nem dől össze a világ, csak még bolondabb lesz”. A republikánus jelölt győzelme “keserű figyelmeztetés”, azt mutatja, hogy még határozottabban kell küzdeni a “félelem, a gyűlölet és a bezárkózás okainak felszámolásáért” – tette hozzá.
(MTI nyomán)