Valamit borzalmasan benéztek a svéd bürokraták, ugyanis közel egy éven keresztül fizettek annyi juttatást egy ismert svéd IÁ-harcosnak, amiből családjával a szíriai Rakkában bőven meg tudtak élni - írja a thelocal.se.
Az Abdul Samad al Swedi néven harcoló 31 éves Michael Skråmo, a hatóságok előtt ismert figura volt. A férfi 2014-ben összecsomagolta családját négy kiskorú gyermekével együtt, és Rakkába költöztek. Azóta több propagandavideóban is feltűnt, sokszor családjával, valamint kalasnyikovokkal pózolva.
Zoom
Agymosott ország agymosott iszlamistája
A svéd jóléti hivatalnak a lelépést követően nyolc hónapba telt, mire felfüggesztette a juttatásokat, és egy évbe telt, mire levélben értesítette a családot erről. Egy szakértő szerint a család csak a gyerekek után járó segélyből vígan eléldegélhetett Rakkában, ami fölött kaptak lakhatási segélyt, és egy laza 62 ezer koronás lakbértartozással léptek le Göteborgból (közel 2 millió forint), az asszonynak pedig adótartozása is van a svéd állam felé. A család rakkai tartózkodásuk alatt segélyek formájában több mint 50 ezer koronát kapott (több mint 1,5 millió forint, amiben nincs benne a lakhatási támogatás). Amennyiben hazatérnek visszakövetelnék tőlük a pénzt, de külföldről erre nincs esélyük.
A feleség áprilisban egy levélben kereste fel a göteborgi bíróságot, amiben azt írja, hogy valószínűleg soha életében nem fog visszatérni Svédországba, úgyhogy a saját munkájuk megkönnyítése érdekében nyugodtan ejthetik az ügyet, majd egy kacsintós "szmájlival" zárta a sorait az őket addig kitartó balfékek felé.
(Index - The Local - Expressen nyomán)