Grace Mugabéról sok minden mondható el, de hogy ambíció ne lennének, az semmiképpen.
„Együttműködöm a két alelnökkel, akik szorgosan jegyzetelnek, ha beszélek velük. Ilyen szolgálatkész vezetőkre van szükségünk, akik a népért dolgoznak, és meghallgatják az anyát a fontos kérdésekről” – ekképp igyekezett érzékeltetni felkészültségét és hatalmi ambícióját Grace Mugabe zimbabwei first lady, aki szívesen nevezi magát „anyának”. Az 51 éves amai – ahogy a helyi sona nyelven az anyát mondják – az egyik potenciális utódja lehet a februárban már a 93. életévét betöltő Robert Mugabe elnöknek. Bár az egészségügyileg megrendült államfő kijelentette, hogy százéves koráig akar kormányozni, felesége már kóstolgatja a hatalmat. Kérdés, a népszerűtlen asszony képes lesz-e maga mögé állítani a megosztott elitet, és meghosszabbítani a Zimbabwe 1980-as függetlenné válása óta tartó, az utóbbi években az országot a tönk szélére sodró Mugabe-korszakot.
Grace 1965-ben a dél-afrikai Benoniban született, amikor Robert Mugabe politikai fogolyként az akkori Rhodesia egyik börtönében raboskodott. A kislány szülei – mint sok zimbabwei – a munkalehetőségért költöztek a déli szomszédba, de Grace ötéves korában a család visszatért a hazájába. Zimbabwéban a fővárostól, Hararétól 150 kilométerre délre, Kelet-Masoneföld egyik falujában nőtt fel, ahol ma is minden a régmúlt időket idézi.

Zimbabwe first ladyje, Grace Mugabe a városi sportközpontban 2015-ben (AFP / Jekesai Njikizana)
A brit gyarmati időkből fennmaradt közeli középiskolában tanulmányait alig egy év után félbe kellett szakítania, mivel az iskola 1979-ben leégett a függetlenségi harcokban, amelyeket Robert Mugabe vezetett Rhodesia fehér vezetői ellen. Grace a szomszédos tartományban, Manicaföldön folytatta a középiskolát, majd a fővárosban titkárnői tanfolyamot végzett. Még tizenévesen hozzáment a légierő egyik pilótájához – egy fiuk született –, húszévesen pedig gépíróként bekerült a zimbabwei kormányzati épületbe, az Állam Házába. A fiatal lányban édesapja halála nagy űrt hagyott, de olyan valakitől kapott támogatást, akitől talán a legkevésbé várta.
Maga az elnök vette szárnyai alá, akire Grace apafiguraként tekintett. Nem tudni pontosan, hogy kettejük románca mikor kezdődött, de a viszonyukat hiába igyekeztek titokban tartani, Grace 1989-ben várandós lett. A párnak már két gyermeke is volt, amikor 1996-ban – az elnök első feleségének halála és Grace válása után – összeházasodtak. A római katolikus szertartás szerinti esküvőn hatezer vendég volt, köztük Nelson Mandela dél-afrikai elnök. Miközben az aszály százezer zimbabweit taszított az éhezés szélére, a menyegző 6,5 millió dollárba került, és ebből állítólag 2 milliót az állam állt.
Rá egy évre a harmadik gyerekük is megszületett, és Zimbabwe „anyja” egyre jobban hozzászokott a luxushoz. Sorra vásárolta az ingatlanokat, farmokat, földeket, de arra is jutott ideje, hogy árvaházat alapítson – kínai segítséggel. Külföldi vásárlásai legendássá váltak, egyik párizsi kiruccanásán például egyetlen nap alatt több mint százezer eurót költött el. Aligha csoda, hogy szeretett népe különféle gúnyneveket fabrikált rá, mint például Gucci Grace.
A gyermekeivel és a férjével előszeretettel mutatkozó asszony mindig is a szerető anya és odaadó feleség képét mutatta, politikai ambíciói csak néhány évvel ezelőtt váltak nyilvánvalóvá. Talán a meglincselt líbiai vezető után elnevezett Kadhafi-effektustól való félelem, vagy a jóléthez ragaszkodás vezeti, hogy férje nyomdokaiba lépjen. 2014-ben beiratkozott a Zimbabwei Egyetem szociológia szakára, hogy három hónap múlva PhD-vel távozzon. Jutalmul a hatalmon lévő párt, a ZANU-PF nőtagozatának vezetője, majd a központi bizottság tagja lett. Nyilvánosan és keményen kioszt bárkit, minisztert, alelnököt. Grace Mugabe ma már minden fontos kormányzati döntésben részt vesz, és állítólag az egyik pártgyűlésen ki is jelentette: „Már én vagyok az elnök.”
(HVG nyomán)