Izraelben a Negev-sivatagbeli Umm el-Hírán nevű beduin arab faluban ma hajnalban több száz tiltakozó fogadta a település házait lerombolni szándékozó, állig felfegyverzett izraeli rendőröket. A rendőrök véresre verték a lakossággal szolidaritást vállaló Ejmán ’Odá palesztin parlamenti képviselőt, az úgynevezett „Közös Lista” elnökét. A rendőrök és a civil ruhás titkosszolgálatiak akkor kezdték lőni a lerombolásra kiszemelt házak lakóit és az őket támogató tiltakozókat, amikor azok ellenálltak a kiürítésnek. Egyelőre két halottról érkezett hír. Izraeli állítás szerint egy izraeli rendőrt egy beduin szándékosan halálra gázolt, míg a gázolót az izraeli rendőrök lőtték agyon – írja a Válláh!Hádásot izraeli és a Fálásztin el-Jom palesztin hírportál.
Zoom
Ejmán Odá parlamenti képviselő (fotó: Wálláh!Hádásot)
Ejmán ’Odá izraeli parlamenti palesztin képviselőre gumiköpennyel bevont acélgolyóval (nem lövedékkel – H. J.) lőttek az izraeli rendőrök, a politikus ennek következtében a fején és a vállán megsebesült.”A rendőrök rám rontottak, elkezdtek brutálisan ütlegelni ököllel és puskával”, mondta a palesztin parlamenti képviselő a sajtónak. Beduin lakosok elmondták, hogy a rendőrök éles lövedékkel is lőtték a házaikat védő falusiakat. Az Izraeli TV jelentette, hogy a beduin falun történt rendőrségi rajtaütés során halálra gázolt zsidó személy Erez Lévi 34 éves rendőr törzsőrmester.
Zoom
Az egyik lerombolásra kiszemelt ház (fotó: Válláh!Hádásot)
Az izraeli rendőrök által agyonlőtt palesztin személy pedig Já’kúb Múszá Huszejn Ábu el-Ki’án, aki az az izraeli rendőrség szerint a Iszlám Mozgalom aktivistája volt, s erőszakosan lépett föl a a beduinokat házaikból kitessékelni szándékozó rendőrséggel szemben, sőt autójával ő gázolta halálra a fentebb már említett izraeli rendőrt. Azt is megtudtuk, hogy az agyonlőtt palesztin az édesapjával együtt az oktatásban dolgozott.
Zoom
Se ki, se be a falu határában (fotó: Válláh!Hádásot)
A Válláh!Hádásot hírportálnak a falu határából küldött televíziós helyszíni közvetítéséből kiderül, hogy az izraeli rendőrség még most, a délelőtti órákban sem enged be senkit a faluba, így az izraeli parlament palesztin képviselőit sem. A közvetítés folyamán a falubeliek elmondták: a meggyilkolt beduin fiatalember a helyi iskola igazgatójának a fia volt.
Zoom
Korábban hiába tiltakoztak a falu házainak lerombolása ellen (fotó: Válláh!Hádásot)
Az izraeli rendőrség fedezékében a mintegy ezer lelket számláló faluban jelenleg átfogó nyomozást folytatnak a Sábák nevű belbiztonsági szolgálait emberei, s a kiszemelt házak lerombolása már folyik. Izraeli lapértesülés szerint a nyomozók most mindenáron azt szeretnék bizonyítani, hogy a rendőrt halálra gázoló személy az izraeli Iszlám Mozgalom, vagy esetleg az Iszlám Állam (sic!) embere volt.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: A Negev sivatagi Umm el-Hírán beduin faluba továbbra sem lehet bemenni, így az ott megjelent parlamenti képviselőket is föltartóztatja a rendőrség. Közben a faluban a buldózerek megkezdték az egyébként európai szemmel nézve nyomorúságos épületek lerombolását. A műveletről a falu melletti egyik dombról az arab48.com hírportál videofelvételt készített.
Zoom
Állig felfegyverzett pribékekkel puszta kézzel viaskodó beduinok ma reggel (fotó: arab48.com)
A Beé Sevá-i Szoroka izraeli állami kórházba a ma reggeli véres jelenetek után több tucat sebesültet, jórészt beduinokat szállítottak, köztük a valóban gumiköpennyel bevont acélgolyóval a fején és vállán megsebesített Ejmán 'Odát, az izraeli parlament palesztin képviselőjét. Az arab48.com palesztin hírportál megerősítette, hogy az izraeli rendőrök a körülbelül egy milliméter vastagságú gumiköpennyel bevont acélgolyón kívül éles lövedékkel is lőttek ma reggel a a házaikat védő beduinokra.
H. J. - Kuruc.info