Donald Trump megválasztása előtt számos alkalommal megígérte, hogy teljesíti az izraeli vezetés évtizedes kérését, és megválasztása után Jeruzsálem fővároskénti elismeréseként átköltözteti a városba az Egyesült Államok izraeli diplomáciai képviseletét.

Ám az izraeli közszolgálati rádió szerda reggeli jelentése szerint Washington azt üzente a palesztin vezetésnek, hogy Donald Trump amerikai elnök befagyasztotta országa izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetését. Az üzenet szerint a Fehér Ház azért döntött a választási kampány során hangoztatott ígéret felfüggesztése mellett, hogy ezzel elősegítse a térségben egy új békefolyamat beindítását.
A hírt palesztin forrásokra hivatkozva elsőként az Asark al-Avszat című Londonban megjelenő arab nyelvű újság közölte. A lap nem jelölte meg az amerikai döntésről beszámoló palesztin vezető nevét, de azt állította, hogy hivatalosan alátámasztott értesülés szerint került le a napirendről a követség vitatott áthelyezése.
A palesztinok tiltakoztak a tervbe vett lépés ellen, és azzal fenyegetőztek, hogy ha Washington teljesíti ígéretét, visszavonják Izrael elismerését, amely az 1993-as oslói egyezményben szerepel. Rámalláh azzal érvelt, hogy a követség áthelyezése negatívan befolyásolná az izraeli–palesztin békefolyamat egyik legérzékenyebb kérdését, miszerint a palesztinok is fővárosuknak követelik Jeruzsálemet, annak az 1967-ben Jordániától elfoglalt keleti felét. Arra is figyelmeztették Washingtont, hogy szerintük a képviselet áthelyezése ártana a térség stabilitásának, és erőszakot szülne.
Izraelnek azért lenne fontos a külképviselet áthelyezése Jeruzsálembe, mert ezzel az Egyesült Államok elismerné a város fővárossá nyilvánítását, amelyet egy 1980-ban elfogadott izraeli törvény kimondott.
A múltban több amerikai elnök, köztük Bill Clinton és George W. Bush is megígérte választási kampányában az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe telepítését, de megválasztásuk után végül egyikük sem tette meg ezt a lépést.
(MTI)