„Franciaországban az Izrael-lobbinak a jelek szerint vétója van afölött, hogy ki lehet parlamenti jelöltje az elnökválasztáson győztes Emmanuel Macron pártjának”.
A francia média jelentette, hogy Macron Előre! mozgalma ejtette egyik jelöltjét, Christian Gerin tévéproducert, miután a LICRA (a Nemzetközi Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Liga - a szerk.) és a CRIF (Francia Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa, lényegében a "francia" Mazsihisz - a szerk.) követelte, amiért szerintük Gerin „antiszemita” tweeteket (a Twitter nevű közösségi portálon megosztott üzenetek, magyarul csiripelés, csipogás - a szerk.) küldött korábban, és támogatta az Izrael bojkottálására szólító BDS mozgalmat.
Zoom
Emmanuel Macron és Francois Hollande - szocialisták koszorúznak a Németország felett aratott győzelem 72. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a párizsi Diadalívnél 2017. május 8-án
Gerin februárban követelte, hogy a CRIF-et válasszák le az államról, hiszen a franciaországi zsidókat képviselő szervezet önmagát is önállónak tekinti.
Csakhogy, szögezi le a portál, a CRIF éppen úgy működik Franciaországban, mint az AIPAC az USA-ban: Izrael fő lobbistájaként.
A Le Figaro korábban már azt írta, hogy a CRIF évente tartott díszvacsorája egyre nagyobb jelentőségű lett a francia politikában, és azon vezető politikusok vesznek részt, mint Macron is a legutóbbin.
Alain Finkielkraut francia író a CRIF-et olyan törvényszékhez hasonlította, „amely elé úgy járulnak a francia kormány tagjai, mintha az valami ügyészség lenne”.
A hasonló célú LICRA szintén támadta Gerint, amiért az a palesztinok jogaiért állt ki.
A LICRA és a CRIF egy másik Macron-jelölt után is elkezdett szimatolni. William Tchamaha ugyanis "tweetjében" az ENSZ-t bírálta, amiért a világszervezet megkönnyíti palesztin földek ellopását.
A cikk végkövetkeztetése: Macron változást ígért Hollande-hoz képest, de nem lesz külpolitikájában semmilyen változás - írja Lovas István az Electronic Intifadára hivatkozva.
(Forrás: Lovas István honlapja)
Kapcsolódó: