A New York Times tegnap az izraeli hadsereg 2013-ban elhunyt vezérezredesére, Jichák Já’ákovra hivatkozva megírta, hogy Egyiptom és a többi arab ország elrettentésére a zsidó állam még az 1967-es háború kirobbanása előtt fontolóra vette atombomba bevetését a Sínai-félszigeten. A néhai izraeli vezérezredes a tervezett hadművelet egyik kidolgozójaként azt is felfedte, hogy az akkori tervek szerint Izrael csak abban az esetben veti be az atombombát, ha a háborúban végérvényesen vesztésre állt volna az arab államok hadseregeivel szemben – írja a Válláh!Hádásot hírportál.

Jichák Jáákov vezérezredes (fotó: Válláh!Hádásot)
A Válláh!Hádásot hírportál azt is közli, hogy az 1967-es hatnapos háború valószínűleg utolsó titkát felfedő Jichák Já’ákov vezérezredes valójában nem a New York Timesnak adta az interjút, hanem az izraeli Ávnér Kohénnek, a nukleáris ügyek szakértőjének, aki 1999-2000-ben több beszélgetést, hangfelvételt is készített az akkor már nyugállományú tiszttel. A néhai vezérezredes elmondása szerint a Sámson fedőnevű, ám hála Istennek végre nem hajtott hadművelet célja az lett volna, hogy elrettentse az arab országok, tehát Egyiptom, Irak, Szíria és Jordánia hadseregét a zsidók végleges két vállra fektetésétől. Ám az atom bevetésére nem volt szükség, mert ötven évvel ezelőtt az izraeli hadsereg hat nap alatt legyőzte az említett arab országok hadseregeit.
Zoom
Középütt, balról jobbra: Dávid Ben Gurion állalapító, Mose Dáján hadügyminiszter és Simon Peresz 1965-ben (fotó: Izraeli Miniszterelnöki Hivatal sajtószolgálata)
Az izraeli vezérezredes által feltárt hadi terv szerint különleges izraeli egység helikopterrel szállította volna az atombombát az Ábu Ágilában levő egyiptomi katonai tábor közelében emelkedő hegyre, miközben egy kisebb létszámú izraeli ejtőernyős egység ereszkedett volna le a Sínai-félsziget más pontján, hogy ezzel az akcióval eltereljék az egyiptomi hadsereg figyelmét. Az említett hegyen közben a különleges egység nyugodtan előkészíthette volna az atombomba felrobbantását.
A New York Times című lapban megjelent hírre reagálva megszólalt Simon Peresz, néhai izraeli elnök életrajzírója, prof. Miháél Bár-Zohár, izraeli történész is, aki a Válláh!Hádásotnak elmondta: Simon Peresznek is volt hasonló elképzelése az arab országok hadseregeinek elrettentésére az 1967-es háború kitörése előtt. Peresz 1965-ben, még hadügyminiszter-helyettesként, illetve az izraeli atomfegyver-arzenál legfőbb kifejlesztőjeként azt javasolta Lévi Eskol, akkori miniszterelnöknek, hogy Izrael az arab országok hadseregeinek elrettentésére hajtson végre kísérleti atomrobbantást a Negev-sivatagban.
H. J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: