Kemény fellépést ígért a baloldali szélsőségesek ellen a német belügyminiszter hétfőn, a hamburgi G20-csúcson történt zavargásokra reagálva.

Thomas de Maiziere berlini sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a hét végén lezajlott zavargások fordulópontot jelentenek, a hamburgi erőszakhullám megmutatta, hogy a hatóságoknak változtatniuk kell a szélsőbaloldali szubkultúrával kapcsolatos tevékenységükön.
A szélsőjobbról fenyegető veszélyek ellen időben fellépnek, de a szélsőbal ügyében lemaradásban vannak. El kell érni, hogy “pontosan ugyanazzal a keménységgel” szálljanak szembe a szélsőbaloldali erőszakkal is – mondta a miniszter.
Ugyanakkor kétségbe vonta, hogy a csaknem 500 rendőrt megsebesítő zavargók politikai indíttatásból törtek-zúztak. “Ezek nem tüntetők voltak, hanem erőszakos bűnözők” – mondta a jobbközépnek hazudott CDU politikusa.
A zavargások rendőrök életét fenyegető, gyújtogató, romboló résztvevői “alávaló szélsőségesek, éppen úgy, mint a neonácik és az iszlamista terroristák” – mondta Thomas de Maiziere.
Hozzátette, hogy továbbra is rendeznek találkozókat a G7 csoport vagy a G20 csoport vezetőinek németországi nagyvárosokban. A “jogállam kapitulációja lenne”, ha a szélsőségesek nyomásának engedve nem tartanának többé ilyen rendezvényeket – húzta alá a német belügyminiszter.
A CDU más vezető belügyi szakpolitikusai is szorgalmazzák, hogy a hatóságok egyenlő szigorúsággal lépjenek fel a szélsőbal és a szélsőjobb ellen. Erről írt a liberális FDP elnöke, Christian Lindner is a Bild című lapban hétfőn közölt vendégkommentárjában, kiemelve, hogy Németországban sokáig “elbagatellizálták” a szélsőbal veszélyességét.
Le kell számolni a “baloldali terrorral”
A rosszul felfogott toleranciának véget kell vetni, és le kell számolni a “baloldali terrorral”, amely Hamburgban is megjelent – írta az FDP elnöke a legnagyobb példányszámú német lapban.
A CDU és a bajor testvérpárt, a CSU részéről azt is szorgalmazzák, hogy számolják fel a szélsőbaloldali szubkultúra fészkeit, például a Rote Flora nevű hamburgi központot, amelynek környékén a legsúlyosabb zavargások voltak a G20-csúcs alatt.
A CDU/CSU pártszövetség és a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) szakpolitikusai azt is felvetették, hogy a hasonló esetek megakadályozására össze kellene állítani egy európai uniós szintű adatbázist. Az SPD részéről azt emelték ki, hogy valamennyi politikai szélsőség veszélyes tagjait kell nyilvántartásba venni, míg a CDU/CSU szerint a baloldali szélsőségesek nyilvántartására kellene használni az adatbázist.
A bajor CSU mindezek mellett javasolta, hogy tartsák fenn a G20-csúcs miatt június 12-én egy hónapra az ország határának valamennyi szakaszán visszaállított ellenőrzést. A tervek szerint az ellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség kedden visszatér a korábbi határigazgatási gyakorlathoz.
A CSU arra hivatkozik, hogy az ellenőrzés rendkívül hasznosnak bizonyult, éppen úgy, mint 2015-ben, amikor a bajorországi G7-csúcs miatt állították vissza néhány hétre a határellenőrzést. Ezzel kapcsolatban a Berliner Morgenpost című lap hétfőn azt írta, hogy a szövetségi rendőrség az ideiglenes ellenőrzés révén nemcsak több száz veszélyesként számon tartott szélsőbaloldali aktivista beutazását akadályozta meg, hanem elfogott 673 olyan feltételezett bűnelkövetőt, akik ellen letartóztatási parancs volt érvényben.
(MTI)