Több száz fehér nacionalista tüntetett a Virginia Egyetemen, Charlottesville-ben. A tiltakozókat az dühítette fel, hogy az intézmény vezetői úgy döntöttek, eltávolítják Robert E. Lee tábornok szobrát. A virginiai Lee a konföderációs csapatok főparancsnoka volt az amerikai polgárháborúban, támogatta a rabszolgaság fenntartását is.
Zoom
A "Ku Klux Klanéra emlékeztető" fáklyákkal felvonuló, időnként karlendítő tüntetők azonban itt nem álltak meg: olyan helyénvaló jelszavakat skandáltak a BBC beszámolója szerint, mint hogy "A zsidók nem lépnek a helyünkbe!" vagy "A fehér életek számítanak!"
Az egyetemistákból álló ellentüntető csapatot és a fajtájuk mellett kiálló tiltakozókat a rendőröknek kellett szétválasztani. A nacionalisták szombatra újabb, még nagyobb megmozdulást hirdettek.
A város polgármestere a Facebookon azt közölte: gusztustalannak tartja, hogy az egyetem területén ilyen "megfélemlítő akció" megtörténhet.
Charlottesville-t liberális városként tartják számon az Egyesült Államokban: a tavalyi elnökválasztáson a voksolók 86 százaléka Hillary Clintont támogatta – jegyzi meg a BBC. A nacionalista megmozdulások azt követően erősödtek fel, hogy a városvezetés bejelentette Lee tábornok szobrának az eltávolítását. A múlt hónapban a Ku Klux Klan is tüntetést rendezett az államban, ám az akkori hírek szerint az ellenük tüntetők nagyobb számban jelentek meg.
Frissítés: összecsapások és szükségállapot
A Virginia állambeli Charlottesville hatóságai szükségállapot kihirdetésével próbálnak véget vetni a válsághelyzetnek, amely a péntek esti hazafias tüntetés nyomán alakult ki, amikor a tüntetők összecsaptak az ellentüntetőkkel. A szervezők és az ellentüntetők is azt mondták, ez volt az elmúlt évek legnagyobb ilyen fajta szélsőjobboldali erődemonstrációja az Egyesült Államokban.
Az úgynevezett fehér nacionalisták, akik közül sokan sisakot és pajzsokat viseltek, reggel ismét az utcákra vonultak, és szombat estére újabb felvonulást hirdettek. Ez utóbbit a hatóságok fellépése nyomán állítólag kénytelenek voltak lefújni, de a legfrissebb hírek szerint a rendőröknek csak átmenetileg sikerült kiüríteni a tüntetés helyszínét, az indulatok magasra hágtak, barikádok emelkedtek, a rendőrség könnygázzal próbálta megfékezni a szembenállókat, valaki pedig autóval hajtott az ellentüntetők tömegébe.
Az összecsapásoknak legalább nyolc sérültje van, a New York Times szerint ehhez köthető egy hármas autóütközés, amelynek szintjén vannak sérültjei. Erről a város is beszámolt hivatalos Twitter-oldalán:
A charlottesville-i erőszakot Trump elnök is elítélte:
(HVG korrigálva)
2. frissítés: lezuhant egy rendőrségi helikopter
Lezuhant egy rendőrségi helikopter szombaton az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendőr meghalt - közölte a helyi rendőrség.
A helikopter erdős területen zuhant le, egy ház közelében, Albermale megyében. A földön tartózkodók közül nem sérült meg senki. A baleset okát vizsgálják. Az AP hírügynökség meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva jelentette, hogy a városbeli erőszakos cselekményeknek van közük a helikopterbalesethez, de beszámolóiból egyelőre nem derült ki, hogy milyen módon. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a helikopter személyzete a tüntetéseket figyelte.
Charlottesville-ben rendkívüli állapotot hirdettek ki szombaton az ún. szélsőjobboldal rendezvényén kialakult erőszak miatt. Egy valószínűleg szándékos autós gázolásban, amely az ellentüntetők ellen irányult, meghalt egy 32 éves nő, és mintegy 30 ember megsérült. Egyes sajtójelentések szerint az erőszaknak van még két halálos áldozata, de ezzel kapcsolatban semmilyen részlet nem vált ismertté. A rendőrség később elfogta a gázolót, egy 20 éves, fehér bőrű ohiói fiatalembert, és eljárást indított ellene gondatlanságból elkövetett emberölés, súlyos testi sértés okozása és cserbenhagyásos gázolás gyanújával.
A charlottesville-i városi tanács tagjai egyhangúlag felhatalmazták a rendőrkapitányt arra, hogy éjszakai kijárási tilalmat rendeljen el a helységben, de a rendőrkapitány egyelőre nem tette ezt meg.
(MTI)