Vérszemet kaptak a fehérellenes amerikai polgármesterek a charlottesville-i véres felvonulástól: sorra jelentik be, hogy minél hamarabb ledöntik városaik konföderációs szobrait. Észak-Karolinában a csőcselék még azt sem várta meg, amíg a vezetőjük intézkedik, és saját kezükkel döntötték le a bíróság előtti bronzszobrot egy elhízott korcs vezetésével, majd leköpdösték és megrugdosták az emlékművet. (Hosszabb videó a másodikként beágyazott Reuters-cikkben látható.)
Baltimore, Lexington és Kentucky polgármesterei is előléptek a charlottesville-i gázolás után. A vezetők bejelentették, hogy az összes konföderációs időkből megmaradt szobrot eltávolítják a közterekről.
Charlottesville-ben rendkívüli állapotot hirdettek ki szombaton egy szélsőjobboldalinak nevezett rendezvényen kialakult erőszak miatt. Egy szándékos autós gázolásban, amely az ellentüntetők ellen irányult, meghalt egy 32 éves nő, és mintegy 30 ember megsérült. A rendőrség később elfogta a gázolót, egy 20 éves, fehér bőrű ohiói férfit, és eljárást indított ellene gondatlanságból elkövetett emberölés, súlyos testi sértés okozása és cserbenhagyásos gázolás gyanújával.
A három halottat követelő charlottesville-i felvonulás után Jim Gray, Lexington polgármestere bejelentette, hogy “Eljött az idő, hogy felszólaljunk”.
(Reuters - Híradó nyomán)
Kapcsolódó: