2018. február 25., vasárnap, Géza napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:22 Nyaraljon Székelyvarságon, a Székelyföld szívében, a Hargita tövében! (x)22:58 Öt embert szállítottak kórházba egy nyírteleki házból szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt22:44 Kiválasztották A Dal 2018 győztesét22:30 Meglepte a szenicei vámosokat a halottaskocsi tartalma22:01 Két "mártír műveletet" hajtott végre a Barbár Állam Ádenben21:48 Varsó is behódolt a zsidó zsarolásnak - lengyel küldöttség is Canossát jár Jeruzsálemben21:10 Még az ág is húzza: Mercedeses Ricsi rosszul lett a bírósági ülés előtt, kórházba kellett szállítani szegényt21:04 Az Egyesült Államok ENSZ-képviselője szerint ma meglátjuk, van-e Oroszországnak lelkiismerete20:49 Ezek lesznek a műszaki vizsgával kapcsolatos változások20:25 Kitört a lengyel-ukrán tojásháború19:47 Jelentem, rend van: betörtek az Alkotmánybíróság elnökének otthonába19:23 Nem csak Soros, az Emmi is azt akarja, hogy a magyarok rovarokat egyenek!18:57 Egyszerűen szünetel az ellátás Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház csecsemő- és gyermekosztályán18:38 Illetéket kell kivetni a bevándorlást szervező civilekre? A Rogán-féle offshore cégekkel kellene kezdeni - Jobbik vs. MSZP a KO-ban18:19 Negyvenötre emelkedett a mogadishui autóbombás merényletek áldozatainak száma
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A medve most Brüsszel ajtaján kopogtat: nem tetszik a szerbeknek a kettős mérce - Koszovó igen, Katalónia nem?

Nem okozott nagy örömet eddig az október a szerb politikának: a katalán népszavazás utózöngéi miatt ugyanis a szerb vezetés kettős mércét emleget Brüsszellel kapcsolatban. Az nem tetszik déli szomszédainknál, hogy amíg a katalán függetlenségi népszavazást jogszerűtlennek minősítették az Unió fővárosában, addig a független Koszovót minden népszavazás nélkül ismerték el Brüsszelben, sőt, eddig 22 uniós tagállam külön-külön is. Ternovácz István, a Kossuth Rádió délvidéki tudósítója a függetlenségi népszavazás szerbiai visszhangjairól az Európai Időben.
Jean Claude Juncker is megnyilatkozott a katalán népszavazásról, bár ne tette volna, ugyanis a szerbiai politikai életben kicsapta vele a biztosítékot – így foglalható röviden össze az, hogy milyen a hangulat az október elsejei katalán népszavazás után Belgrádban.
Zoom
Ugye, milyen rossz, kedves rácok?
A közmédia belgrádi tudósítója szerint a szerb politikai élet képviselői főleg azért akadtak ki, mert amíg Katalóniának egy népszavazás sem lesz elég ahhoz, hogy elszakadjon egy uniós tagországtól, addig Koszovónak anélkül is megadta a nemzetközi közösség a függetlenséget.
Szerbia támogatja mindenesetre Spanyolország területi egységét (ez végül is magától értetődő, hiszen Madrid sem ismerte el Koszovó függetlenségét), de elutasítja a brüsszeli kettős mércét, és annak következetlenségével van baja – tudósított Ternovácz István.
Államfő: a medve most Brüsszel ajtaján kopogtat
Alexander Vucsics, Szerbia köztársasági elnöke nem rejti véka alá ellenérzéseit Juncker beszéde iránt. Szerinte ugyanis amíg Koszovó elszakításának idején Brüsszelben még úgy gondolták, hogy az unión kívüli régióban átszabhatják a határokat, és „játszva döntöttek országok sorsáról”, addig – folytatta – most már „elment a kedvük a játéktól, mivel a medve most náluk kopogtat”.
Zoom
Alexander Vucsics és Szijjártó Péter a Szerb Haladó Párt kampányrendezvényén 2017 márciusában
Úgy véli, ami történt, az a legjobb példája a kettős mérce alkalmazásának, és a világ sorsát formáló nagypolitika képmutatásának.
Ezzel együtt szerinte most már a jövő érdekében a szerbeknek együtt kell dolgozniuk az albánokkal, valamint meg kell köszönni Spanyolország mellett Szlovákiának, Romániának, Görögországnak és Ciprusnak, hogy nem ismerték el Koszovó függetlenségét – tette hozzá.
A közmédia belgrádi tudósítója megjegyezte: a szerb köztársasági elnök már a katalóniai szavazás másnapján tanácskozott a szerb kormánnyal és az ország biztonsági szolgálatainak vezetőivel.
Kormányfő: akár bocsánatot is kérhetnének Koszovó miatt
Az Európai Időben megszólaló leszbikus szerb kormányfő, Ana Brnabics szerint a katalán eset ékes példája annak, hogy az EU más szabályokat alkalmaz az unión belül, és mást az unión kívül, ki is kell mondani, ha a nemzetközi jog nem mindenkire érvényes.
Zoom
Ana Brnabics
Koszovó esetében azt pedzegette: ha mindenkire érvényes a nemzetközi jog, és a volt szerbiai tartomány esetében tett egyoldalú lépés tévedés volt, akkor kérjenek bocsánatot Szerbiától és a szerb néptől.
Nem fukarkodott a szavakkal Ivica Dacics, aki a szerb politikustól szokatlanul kemény hangvételben kommentálta Juncker beszédét: az 1999-es NATO-bombázásokra utalva ugyanis kijelentette, nagyon sajnálja, hogy ez Spanyolországgal történik, támogatja a spanyol kormányt, ám szerinte (Brüsszel) be fogja verni a fejét a népszavazás miatt, „kinyitották Pandóra szelencéjét”.
A koszovói függetlenséget ő a nemzetközi erőpolitika demonstrációjának aposztrofálta.
Nenak Csenak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke volt az egyetlen szerbiai pártvezető, aki nyíltan támogatta a katalán függetlenségi népszavazást, és még Barcelonába is elutazott október 1-jén – nem véletlenül, hiszen pártja korábban nagyfokú autonómiát követelt a Vajdaságnak.
(Kossuth Rádió nyomán)
Kapcsolódó: Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready