Elmérgesedett a helyzet az izraeli-libanoni-szíriai határvidéken, illetve az Izrael által gyakran támadott belsőbb szíriai területeken. A Szíria ellen 2011-ben indított nemzetközi terrorháború során Bassár el-Ászád hadseregének légvédelme ma reggel első ízben lőtt le az arab ország területe ellen támadást végrehajtó izraeli harci repülőt. Izraeli katonai jelentés szerint ma hajnalban egy pilóta nélküli iráni repülő hatolt be a zsidók megszállta Golán-fennsík területe fölé Szíriából. Az iráni robotrepülőt egy izraeli harci helikopter lelőtte, majd négy izraeli harci repülő támadást intézett állítólagos iráni célpontok ellen Szíria területén. A négy izraeli támadó gép közül a szíriai légvédelem egy F-16-ost eltalált, amely azonban elmenekült, majd izraeli területre zuhant le – írja a Válláh!Hádásot, a Jediot Áháronot és a Háárec című izraeli lap.
Zoom
A lezuhant és kigyulladt izraeli F-16-os Hárdúf határában
Az izraeli gép lelövésének, majd már izraeli terület fölötti lezuhanásának előzményeként az izraeli légierő repülői támadást hajtottak végre Szíriában állítólagos iráni katonai célpontok ellen. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a F-16-os típusú, Izraelben Szufá-nak (Vihar - סופה) átkeresztelt amerikai gyártmányú harci repülő ma reggel zuhant le és kigyulladt a Galilea és az ’Emek-Jezre’él határán levő Hárdúf (oleander) nevű település határában. Az F-16-os gép további három izraeli repülővel együtt a szíriai (iráni) célpontok támadása után hazatérőben volt, s már izraeli terület, az említett Hárdúf izraeli település fölött fölrobbant, lezuhant, majd kigyulladt. A pilóta és a másodpilóta katapultálás közben megsebesült, s őket a haifai Rámbám kórházba szállították. Szíriai hírportálok a hadsereg közlésére hivatkozva azt jelentik, hogy az F-16-os izraeli támadórepülőt a szíriai légelhárítás vette célba és találta el, de csak izraeli terület fölött robbant föl. Az izraeli hadsereg egyelőre vizsgálódik.
Zoom
A már eloltott izraeli gép roncsai
Szíria, Izrael és Libanon határvidékén, illetve Szíria belsőbb területének vidékén ma hajnaltól kezdve robbanásig feszült a helyzet, miután - izraeli katonai forrásból származó állítás szerint – az Izrael által megszállt Golán-fennsík fölé behatolt egy pilóta nélküli iráni repülőgép. A szíriai területről induló perzsa repülőt az izraeli légierő Apache típusú harci helikoptere lelőtte, majd ennek utána indult szíriai iráni katonai célpontok elleni támadásra négy izraeli harci repülő, amelyek közül egyet eltalált a szíriai légvédelem. A katapultáló izraeli pilótákat a hadsereg egyik helikoptere gyűjtötte be és szállította a haifai Rámbám kórház katonai osztályára. A Háárec című lap legutóbbi jelentése szerint az első pilóta igen súlyosan, míg a másodpilóta valamivel könnyebb sebsülést szenvedett a katapultálás, vagy már a gép belsejében történt robbanás következtében.
Zoom
A pilóták kimentésére érkezett izraeli helikopter
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: Izrael ismét Szíriát támadta
Az izraeli F-16-os harci repülőgép ma reggeli lelövése után az izraeli légierő újabb légitámadásokat hajtott végre szíriai célpontok ellen, Palmüra környékén pedig iráni katonai célpontokat rakétáztak - jelenti a SANA Szíriai Hírügynökség és az izraeli hadsereg szóvivője.
A jelek szerint csak most kezdődik a tánc a fentebb említett Szíria-Libanon és Izrael határvidékén, illetve Szíria belsőbb országrészein is, amelyeket Izrael 2011 óta rendszeresen támad. Az izraeli légierő gépei jó másfél órával ezelőtt támadta a Szíriai Arab Hadsereg Damaszkusz külvárosaiban levő célpontjait, illetve korábban állítólagos iráni katonai létesítményeket a szíriai Palmüra város határában.
Az izraeli katonai szóvivő szerint Damaszkusz külvárosaiban a szíriai hadsereg légvédelmi ütegeit érte izraeli támadás, ami nyilvánvaló bosszú az izraeli F-16-os ma reggelt történt lelövése miatt.
Zoom
A lelőtt izraeli F-16-os roncsai Észak-Izraelben (fotó: AFP)
H. J. - Kuruc.info
2. frissítés: Izrael egyre jobban kiterjeszti a Szíria elleni támadásokat
A szíriai területeken levő célpontokat támadó izraeli FG-16-os harci repülő ma reggel történt lelövése után – amint az várható volt – Izrael máris fenyegetőzik: „Irán és Szíria a tűzzel játszik, s ezért súlyos árat fizetnek.” Ezzel szemben Irán és a libanoni Hizbulláh röviddel ezelőtt kiadott közleményében az áll, hogy az iráni pilóta nélküli repülőgép nem hatolt be Izrael területe fölé, s ezért az izraeli légierő ezt követő támadása indokolatlan volt, amelynek súlyos következményei lesznek. A perzsák és a Hizbulláh közös közleménye szerint a robotrepülő felderítő repülése az Iszlám Állam elleni küzdelem részét képezte.
A Háárec izraeli lap értesülése szerint az izraeli légierő gépei röviddel ezelőtt a dél-szíriai Dárá’á körzetét, pontosabban a dzsihadista terroristákkal harcoló Szíriai Arab Hadsereg ottani állásait támadták. A szíriai-jordániai határ menti Dárá’á kormányzóság célpontjai ellen végrehajtott legutóbbi támadás is azt bizonyítja, hogy Izrael – amint korábban is tette – mostantól még intenzívebben besegít a központi damaszkuszi megdöntéséért harcoló iszlamista terroristáknak.
A helyzet elmérgesedését az is jelzi, hogy az izraeli harci repülő lelövését követően Binjámin Netanjáhu miniszterelnök és Ávigdor Lieberman hadügyminiszter az előállt helyzet kiértékelésére jelenleg is tanácskozik a hadsereg legfelsőbb parancsnokaival a tel-avivi kormánynegyedben. Netanjáhu kormányhivatala közben utasította a biztonságpolitikai kabinet minisztereit, hogy nyilvánosan semmit ne nyilatkozzanak a kialakult helyzetről.
H. J. – Kuruc.info
3. frissítés: moszkvai válasz Izraelnek: mindenkinek tiszteletben kell tartani Szíria szuverenitását
Ron Ben Jisáj, a Jediot Áháronot katonai hírmagyarázója szerint az izraeli gépek ma a T-4-es katonai repülőteret támadták Szíria középső részén, ahol egyébként a Bassár el-Ászád elnököt támogató orosz katonák is tartózkodnak. Izraeli állítás szerint ugyanis a perzsák erről a repülőtérről indították a pilóta nélküli felderítő repülőgépet. Izrael korábban is támadta ezt a szíriai katonai repülőteret, s akkor Moszkvában az oroszok berendelték a külügyminisztériumba, és megdorgálták az izraeli nagykövetet. Az említett izraeli hírmagyarázó az iráni robotrepülőgép szíriai terület fölötti lelövését azzal magyarázta: az izraeli légvédelem hagyta, hogy a perzsa gép a Golán-fennsík (amely egyébként a nemzetközi jog szerint megszállt, tehát nem izraeli terület – H. J.) fölül visszatérjen Szíriába, s csak azután lőtte le… Korábban a zsidók azt hazudták, hogy birtokukba került a lelőtt iráni pilóta nélküli repülőgép.
Zoom
A lelőtt izraeli F-16-os maradványai (fotó: AFP)
Az izraeli F-16-os lelövése, majd a Szíria területén végrehajtott újabb izraeli támadások után Izrael álszent módon azt kérte Oroszországtól, hogy avatkozzon közbe az eszkaláció megakadályozása érdekében. Izrael azt is megüzente Moszkvának, hogy bekövetkezett az, amire ők előre figyelmeztettek: Irán katonailag berendezkedett Szíriában, ami a térség stabilitásának (sic!) a végét eredményezheti. A Moszkvába küldött üzenetben az is olvasható, hogy Izrael egyáltalán nem érdekelt a további eszkalációban, ezért a mai incidenssel szeretné lezártnak tekinteni az ügyet.
Zoom
Az izraeli gép szétszóródott maradványait keresik a lezuhanás helyén (fotó: Zohár Sáhár)
Válaszképpen az orosz külügyminisztérium azt üzente Izraelnek, hogy Moszkvát nagyon aggasztják a Szíriát ért legutóbbi izraeli támadások. Az oroszok válaszában az is olvasható, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania Szíria területi integritását. „A Szíriában szolgáló oroszok biztonságát fenyegető lépések pedig elfogadhatatlanok Oroszország számára”, közli az orosz külügyminisztérium Izraellel.
H. J. – Kuruc.info