Románia áthelyezi Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét, az eljárás megkezdéséről a bukaresti kormány memorandumot fogadott el – közölte csütörtökön Liviu Dragnea házelnök, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.
A pártelnök az Antena 3 hírtelevízió műsorában erősítette meg az erről szóló, előző nap kiszivárgott sajtóértesülést.
„Ennek a gesztusnak óriási szimbolikus jelentősége van, elsősorban egy világszerte hallatlanul nagy befolyással rendelkező állam, Izrael számára, amellyel nagyon sok éve speciális kapcsolataink vannak, és ahol több mint félmillió román él, és nagy jelentősége van az amerikai kormány számára is” – vélekedett a PSD elnöke.
Frissítés: Elnöki közlemény: egy ilyen döntést csak az államfő hozhat
A bukaresti szociálliberális kormány nem konzultált a külkapcsolataiban meghatározó szerepet játszó jobboldali államfővel arról a szándékáról, hogy áthelyezze Tel-Avivből Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetségét, Klaus Iohannis államfő pedig elhamarkodottnak tartana egy ilyen lépést – derült ki az elnöki hivatal pénteki közleményéből.
Előző este egy televíziós műsorban Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke – Viorica Dancila kormányfőt is megelőzve – elsőként beszélt a román vezetők közül eldöntött tényként arról, hogy Bukarest is követi az Egyesült Államok példáját. Dragnea szerint a Dancila-kabinet szerdai ülésén memorandumot fogadott el arról, hogy Románia megkezdi az eljárást izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ügyében.
Az elnöki hivatal szerint a kormány nem kérte ki Iohannis véleményét, aki szerint egy ilyen döntést csak mélyreható elemzés nyomán lehetne meghozni, és csakis akkor, ha a – Jeruzsálem státusát központi témaként kezelő – közel-keleti béketárgyalások lezárulnak, és az érintett felek között végleges megállapodás születik erről.
„Románia külpolitikai döntéseinek letéteményeseként és Románia alkotmányos képviselőjeként Klaus Iohannis megerősíti, hogy Románia álláspontja nem változott a közel-keleti békefolyamatot illetően. A román elnök továbbra is szükségesnek tartja az izraeli-palesztin konfliktus igazságos rendezését, a kétállami megoldást, amely két, békében és biztonságban egymás mellett élő állam, Izrael és Palesztina létét feltételezi, egyedüli olyan megoldásként, amely tartósan garantálhatja a felek célkitűzéseinek teljesülését” – szögezte le a román elnöki hivatal közleménye.
Klaus Iohannis felelősségteljes és megfontolt magatartásra intette a bukaresti kormánykoalíciót, szerinte Románia megsértené a nemzetközi jogot, ha most izraeli nagykövetségének áthelyezéséről döntene. A román ellenzéki média szerint a bukaresti kormány váratlan lépése Viorica Dancila közelgő izraeli látogatásával állhat összefüggésben. A román elnöki hivatal pénteki közleménye viszont leszögezi: a román alkotmány szerint egy ilyen döntést csak az államfő hozhat.
(MTI)
Kapcsolódó: