„Netanjahu kezéhez palesztinok vére tapad, és nem tudja leplezni bűneit azzal, hogy Törökországot támadja” – írta Recep Tayyip Erdogan kedden Twitter-fiókján. A török elnök azt javasolta izraeli kollégájának, olvassa el a tízparancsolatot, hogy tanuljon egy kis leckét emberiességből.
Zoom
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy apartheid állam miniszterelnöke, amely ENSZ-határozatokat megszegve több mint 60 éve megszállás alatt tartja egy védtelen nép földjét – írta Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Twitter-fiókján. Bejegyzésében úgy fogalmazott: Netanjahu kezéhez palesztinok vére tapad, és nem tudja leplezni bűneit azzal, hogy Törökországot támadja.
A Nagy-Britanniában tartózkodó Erdogan, az izraeli miniszterelnökhöz intézve szavait, hozzátette: „Akarsz leckét emberiességből? Olvasd el a tízparancsolatot!”
Benjámin Netanjahu néhány órával korábban maga is élesen bírálta Erdogant, amiért a török államfő népirtásnak nevezte a Gázai övezetnél előző nap lezajlott, mintegy hatvan palesztin halálát okozó erőszakos cselekményeket. „Erdogan a Hamász egyik nagy támogatója, ezért kétségkívül sokat tud a terrorról és a tömegmészárlásról. Jobban tenné, ha nem oktatna ki minket az erkölcsről” – jelentette ki Netanjahu.
A török külügyminisztérium Netanjahu szavait követően bekérette Izrael ankarai nagykövetét, Eitan Naehot, majd közölte vele, hogy „az lesz a helyes, ha egy időre visszatér hazájába”. Ankara hétfőn konzultációra hazahívta washingtoni és tel-avivi nagykövetét is.
Erdogan legutóbb tavaly decemberben terrorállamnak és gyerekgyilkos országnak minősítette Izraelt azután, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi amerikai nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte.
Törökország és Izrael hat év viszálykodás után, 2016 júniusától kezdődően állította helyre diplomáciai kapcsolatait, s nevezett ki ismét nagyköveteket Ankarába és Tel-Avivba. Izrael részben feloldotta Törökország számára a Gázai övezet blokádját is, így Ankara humanitárius segélyeket küldhetett a térségbe. A két ország viszonya 2010 májusában romlott meg, amikor a Mavi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek. A köztes időszakban Erdogan többször nevezte „hitlerinek” is Izrael politikáját.
(MTI nyomán)