Washington újabb követeléssel lépett föl a nemzetközi iszlamista terror ellen küzdő Bassár el-Ászád szíriai elnökkel szemben. Néhány órával ezelőtt az amerikai külügyminisztérium azt üzente Damaszkusznak, hogy a Szíriai Arab Hadsereg ne merészeljen támadásba lendülni, területeket visszafoglalni a Golán-fennsík déli, Izrael által nem megszállt részén a magukat oda korábban befészkelt dzsihadista terroristáktól. Magyarán, Washington a legutóbbi tűzszüneti egyezményre hivatkozva megtiltaná Szíriának, hogy kifüstölje a dzsihadistákat a Golán-fennsíkról és a jordániai-szíriai határon fekvő Dárá’á város környékéről – írja a Válláh!Hádásot izraeli és az arabic.sputnicnews.com hírportál.
Zoom
Szíriai kormánycsapatok a Golán-fennsíkon (fotó: Miháil Álááddín)
Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője magyar idő szerint délelőtt minden eddigi otrombaságot meghaladó hangnemben megfenyegette Bassár el-Ászád szíriai elnököt: amennyiben a kormánycsapatok támadásba merészelnek lendülni a Golán-fennsík szíriai részén levő területeket megszállva tartó különféle dzsihadista-iszlamista terrorszervezetek harcosai ellen, azoknak kifüstölésére, akkor Damaszkusz számíthat arra, hogy Amerika ezt a lépést súlyosan megtorolja.
Zoom
A Szíriai Arab Hadsereg által Dárá
Az amerikai külügyi szóvivő arra hivatkozik a Damaszkusznak címzett fenyegetésben, hogy a Dél-Szíriára vonatkozó legutóbbi tűzszüneti egyezmény egyik garantálója - Jordánia és Oroszország mellett - az Egyesült Államok. A szóvivő külön kihangsúlyozta: Washington nem hagyja szó nélkül, ha Bassár el-Ászád csapatai támadásba lendülnének és területeket hódítanának vissza az iszlamistáktól a Golán-fennsík fővárosának számító El-Kunejtrá és a jordániai-szíriai határon levő Dárá’á város környékén.
Zoom
Bassár el-Ászád katonái (fotó: Ruszijá el-Jom)
Az amerikaiakat és védencüket, Izraelt az nyugtalanítja, hogy nemrégiben a Szíria Arab Hadsereg El -’Ázrá nevű bázisáról kiindult, Tigris Erőknek nevezett páncélozott egységek megkezdték a felvonulást a dél-szíriai Dárá’á kormányzóságban magukat még tartó iszlamista terroristák elleni ütközetre. Sőt, amint a mellékelt twitteres videón látni és hallani lehet a helyi lakosság üdvrivalgása közepette május 24-én már be is vonultak a kormányzóság székvárosába, Dárá’ába. Az elmúlt napokban a kormányerők repülőgépei által Dárá’á tartomány területére szórt röplapokon Bassár el-Ászád hadserege megadásra szólította föl a terroristákat.
El-Kudszi – Kuruc.info