Észak-Korea „humanitárius gesztusként” átadott hazájának kedden egy dél-koreai állampolgárt, aki illegálisan lépett be az országba – közölte a két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium.
Phenjan egy előző napi üzenetében azt írta Szöulnak, hogy a 34 éves férfi – akit csak Szu vezetéknéven azonosított – július 22-én lépett be Észak-Koreába. Ugyancsak hétfőn az észak-koreai vöröskereszt javaslatot tett arra, hogy a férfit Panmindzson határfaluban kedden átadnák a déli hatóságoknak. Szöul elfogadta ezt. A minisztérium közölte a médiával, hogy az átadás a tervnek megfelelően megtörtént.
A dél-koreai hatóságok vizsgálják, hogy a férfi miért és milyen körülmények között jutott be Észak-Koreába. Egyelőre annyit lehet róla tudni egy meg nem nevezett forrás szerint, hogy előtte Kínába távozott. Mindenesetre Szöul humanitárius gesztusnak tekinti a férfi átadását – tette hozzá. A Yonhap hírügynökség megjegyezte, hogy van azonban hat dél-koreai állampolgár – köztük három misszionárius –, akiket Észak-Korea továbbra is fogva tart.
(MTI)