Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter vasárnap, hogy így osszák szét a Lampedusánál olasz vizeken négy napja veszteglő 177 menedékkérőt (értsd: fekete-afrikai terroristákat, akik már az őket líbiai vizekről kimentő olasz teherhajó, a Vos Thalassa legénységére is rátámadtak - a szerk.), akiknek a hajóját az olasz kormány ismét nem engedi kikötni.
A "menedékkérőket" az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vette fedélzetére Málta közelében, de Málta nem fogadta be őket. A Diciotti előtt azonban az olaszországi kikötők is zárva maradtak.
Zoom
A Diciotti értékes rakományával
Danilo Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt politikusa közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania. Az olasz közlekedési és infrastrukturális minisztériumot vezető Toninelli, aki az olaszországi kikötők felett is rendelkezik, kijelentette: „az EU cselekedjen és nyissa meg kikötőit a szolidaritás előtt, máskülönben létezése értelmetlen”.
Az olasz kormánypárt képviselője szerint a négereket ismét szét kellene osztani az EU-tagállamok között, ahogyan ez június óta már több alkalommal megtörtént, mióta az új római kormány megtagadja a menedékkérőket szállító hajók kikötését. Korábban Spanyolország, Franciaország, Németország is ötven-ötven embert vett át az olaszországi vizekre érkezők közül.
Az EU beavatkozását sürgette Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter is.
A Diciotti július közepén 67 embert vett át a Vos Thalassa olasz teherhajóról. Akkor Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta, hogy a menedékkérőket az olasz parti őrség hajója Olaszországban tegye partra. Végül az olasz államfő, Sergio Mattarella engedélyezte, hogy kiszállhassanak.
Frissítés: Salvini fenyegetése: ...mert ha nem, visszavisszük őket Líbiába!
Matteo Salvini olasz belügyminiszter szintén közösségi bejegyzéssel kapcsolódott az ügyhöz: "Európa vagy úgy dönt, komolyan segíti Olaszországot (...) vagy kénytelenek leszünk azt tenni, ami végleg megtöri az embercsempészek üzletét. Vagyis visszakísérjük líbiai kikötőbe a tengeren talált embereket."
Ezzel egy időben Michael Farrugia máltai belügyminiszter Twitteren válaszolt hangsúlyozva, hogy az olasz kormány mentésként tünteti fel a 177 migráns fedélzetre vételét, miközben ez nem számított mentési műveletnek, ezért az olasz parti őrségnek a nemzetközi konvenciók értelmében az olasz Lampedusára kell vinnie a csoportot.
(MTI nyomán)
Előzmények: