A Foreign Policy (FP) című amerikai hírmagazin tegnapi „tényfeltáró” cikkében olyasmiről ír, amit a portálunkon szíriai, drúz és izraeli forrásokra támaszkodva mi már évek óta napirenden tartunk: Izrael, elsősorban a Golán-fensíkon hathatós támogatást nyújt a Bassár el-Ászád elnök Szíriai Arab Hadserege, tehát a kormánycsapatok ellen küzdő különféle terrorszervezeteknek egészen a terroristáknak a Golán-fennsíkról két hónappal ezelőtt történt kiebrudalásáig. Arról nem is beszélve, hogy az izraeli légierő a szíriai háborúban rendszeresen támadja a kormányerők állásait, létesítményeit, de még a polgári célpontokat is a damaszkuszi kormány gyengítésére.
Zoom
Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök a Golán-fennsíkon – átnézett a szomszédba
A Foreign Policy a tegnapi számában tulajdonképpen összefoglalja, felfedi a „nyílt titkot”, amelynek részleteiről már jó két éve cikkezik a nyugati és az arab sajtó. Az amerikai magazin szerint Izrael legalább tizenkét, Szíriában – főleg a Golán-fennsíkon – garázdálkodó terrorszervezetet látott el fegyverrel, munícióval, élelmiszerrel, készpénzzel, s a határ közelében felállított tábori kórházban, illetve izraeli kórházakban orvosi ellátásban részesítette a megsebesült fegyveres terroristákat. A fegyveradományok tartalmaztak gépkarabélyokat, géppuskákat, aknavetőket, terepjárókat és muníciót. Az FP azt a nyílt titkot is megismétli, miszerint a damaszkuszi kormány ellen tevékenykedő terrorszervezetek fegyvereseinek havi zsoldját (mert ingyen Krisztus koporsóját sem őrizték…) az Izrael által eljuttatott készpénzzel is fizették a parancsnokok.
Zoom
Izraeli katonák a Golánon, tankokkal (fotó: AP)
A Golán-fennsík Izrael által bekebelezett részén élő, s az 1967-es megszálláskor el nem menekült drúzok – ellentétben az Izraelben élő, kollaboráns hittestvéreikkel – ellenzik a Golán zsidó megszállását. A goláni drúzok a Szíria ellen 2011-ben indított nemzetközi terrortámadás ügyében is Bassár el-Ászád elnököt támogatják. A megszállt Golán-fennsík legnagyobb, mintegy 25 ezer lélekszámú drúz települése: Mádzsdál Sámsz (مجدل شمس). A falu neve az arameus Migdelá de-Simsá, azaz „A nap tornya” kifejezés elarabosított változata, miután a tengerszint feletti 1230 méter magasan, a Hermon-hegy lejtőjére épült falut az őt környező települések közül elsőként aranyozzák be a fölkelő nap sugarai.
Mádzsdál Sámsz drúz falu keleti határában húzta meg Izrael a nemzetközileg senki által nem elismert izraeli-szíriai határt, s az ottani kettős határkerítésen rendkívüli esetekben megnyitott átkelő is van. Izrael a többi között ezen az átkelőn keresztül szállította a Dél-Szíriában garázdálkodó, kormányellenes terrorszervezeteknek a fegyvert, muníciót, élelmiszert, juttatta el a fegyvervásárlásra és a harcosok zsoldjának kifizetésére szánt készpénzt. A Golán-fennsíkon az idén júliusig tevékenykedett terrorszervezetek szóvivői azonban már a Foreign Policy tegnapi számában megjelent, s általunk csak „nyílt titoknak” nevezett „tényfeltáró” írás előtt is nyilatkozgattak a nekik nyújtott izraeli segítségről a nyugati sajtónak.
Zoom
A Szíriai Szabad Hadsereg katonái a Golánon, civilekkel (fotó: Reuters)
A The Wall Street Journal amerikai lap 2017. június 18-án Izrael titkos segítséget nyújt a szíriai lázadóknak címen jelentetett meg egy írást, amelynek szerzője a terrorszervezetek terepen megszólaltatott szóvivőinek, parancsnokaik nyilatkozataira támaszkodva már több mint egy esztendővel ezelőtt azt állította, hogy Izrael évek óta pénzeli, felfegyverzi, élelmiszert, üzemanyagot, gyógyászati eszközöket, gyógyszert és egyéb segítséget nyújt a Dél-Szíriában tevékenykedő kormányellenes erőknek. Az akkori beszámoló szerint Izrael a Golánon tevékenykedő terrorszervezetek segítségével az izraeli határ szomszédságában, úgynevezett ütközőzónát (Pufferzone) szeretett volna létesíteni, amiképpen tette ezt a múlt században a keresztény Hadád őrnagy vezette Dél-libanoni Hadsereg felfegyverzésével, pénzelésével.
Zoom
Az izraeli katonai mentő belseje a drúzok támadása után, 2015-ben
A The Wall Street Journal tavaly a többi között megszólaltatta Mo’átászem el-Dzsolánt, a Furszán el-Dzsolán (A Golán Lovagjai - لواء فرسان الجولان) nevű terrorszervezet szóvivőjét, aki elmondta: „Izrael hősiesen kiállt mellettünk, s az ő segítségük nélkül nem maradhattunk volna életben.” A Golán Lovagjai terrorszervezet Ábu Szuhájb művésznevű, magas magas beosztású parancsnoka pedig a lapnak elmondta, hogy Izrael 2013 óta havonta ötezer dollárt utal át nekik a harcosok zsoldjára és muníció beszerzésére. A The Wall Street Journal cikkét egyébként egy nappal később már az izraeli 20il.co.il hírportál is szemlézte, mert akkor az amerikai megjelenés után már nem számított biztonságpolitikai titoknak.
Dél-Szíriából az elmúlt hetekben evakuálták a terroristák többségét – jórészt a néhány napig vagy esetleg hétig még a terroristák kezén levő Idlib kormányzóságba –, s a Foreign Policy tegnap megjelent számában olvasható nyilatkozataik alapján megállapítható, hogy igen csalódottak. Elmondásuk szerint Izraelnek csak addig kellettek, amíg kiszolgálták, a zsidók érdekeit is képviselték. A terroristák utólag az Izrael által zsoldfizetésre utalt havi apanázst is keveslik, megjegyezvén, hogy Szaúd-Arábia, Katar, Törökország és az Amerikai Egyesült Államok ennél jóval többet adnak a Szíriában harcoló, általuk támogatott terrorszervezeteknek. Az amerikai lap szerint Izrael fejenként mindössze havi 75 dollár zsold kifizetésére elegendő pénzt juttatott a fentebb említett terrorszervezetnek.
Zoom
A Golán Lovagjai által átadott fegyverzet egy része El-Kunejtrában (fotó: Elisabeth Tsurkov)
Izrael az idén júliusban azért hagyta abba a Szíriában garázdálkodó, legalább egy tucat terrorszervezet támogatását, mert a Bassár el-Ászád elnökkel létrejött megegyezés értelmében tekintélyes részüket családtagjaikkal együtt Dél-Szíriából evakuálták Szíria Idlib nevű kormányzóságába. Sok terrorista azonban a Szíriai Arab Hadsereg közeledtével szeretett volna az addigi szövetséges, Izrael területére „menekültként” belépni, ám a zsidók irgalmatlanul elkergették őket a határkerítéstől.
A The Wall Street Journalban, több mint egy évvel ezelőtt megjelent cikkben az is olvasható, hogy az elmúlt esztendőkben Izrael több mint háromezer szíriait, köztük igen sok sebesült fegyveres lázadót részesített orvosi ellátásban. Az amerikai újság állítása összhangban van a Golán-fennsíkon élő drúzok időnkénti beszámolóival. Amint arról annak idején a mako.co.il izraeli hírportál is részletesen beszámolt, a Golán-fennsíkon már 2015. június 22-én több tucat drúz fiatal előzetes információ alapján kőzáport zúdított egy izraeli katonai mentőautóra, majd megállásra kényszerítették.
Zoom
A Golán Lovagjainak és családtagjainak evakuálása 2018. július 30-án (fotó: Elisabeth Tsurkov)
A drúzok biztosra mentek, mert az izraeli hadsereg mentőautójában valóban a szíriai kormánycsapatok ellen tevékenykedő két sebesült terroristát szállítottak izraeli kórházba. A drúzok a Mádzsdál Sámsz falu határában levő határátkelőnél pillantották meg a belépő mentőt, üldözőbe vették, megállásra kényszerítették, a két terroristát kiráncigálták, majd elkezdték csépelni őket dorongokkal és kövekkel. Az izraeli katonák végül fegyverhasználat alkalmazásával kimentették a két iszlamistát a drúzok kezei közül, s a haifai Rámbám Kórház katonai osztályárra szállították őket. A mentőautóban tartózkodó sofőr és katonaorvos is könnyebb sérülést szenvedett, akiket szintén a Rámbám Kórházba szállítottak. Az egyik duplán megsebesült terrorista a kórházba szállítás után meghalt, míg a másik életét megmentették az izraeli orvosok.
Zoom
Az Izraelbe bebocsátást (hiába) kérők sora a Golán-fennsíkon (fotó: Reuters)
Korábban, tavaly nyáron, de már előtte is, a nyugati sajtóban megszólaltatott terrorszervezetek szóvivői többször is kijelentették, hogy az életben maradásukat köszönhetik az izraeli támogatásnak. Ám most, miután a Bassár el-Ászád elnökkel kényszerűségből kötött, s a Szíria eddig még terroristák ellenőrizte vidékeire történő autóbuszos evakuálásukat (családtagjaikkal együtt) is szavatoló megadási egyezmény aláírása után a többségük eltakarodott Dél-Szíriából, a Golánról, kezdik fölhánytorgatni, hogy igen kis összegű havi apanázst kaptak a zsidóktól…
Hering József – Kuruc.info