A svédországi választáson a 6004 szavazókörzetből 6000-ben leadott szavazatok összeszámlálása – 99,8 százalékos feldolgozottság – alapján a voksok 40,6 százalékát kapta a kormányzó baloldali koalíció, az ellenzéki jobbközép választási szövetség a voksok 40,3 százalékát szerezte meg, a harmadik helyen pedig a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) párt végzett a szavazatok 17,6 százalékával.
Szakértők szerint újdonság, hogy a migráció központi témává vált a vasárnapi svéd választásokon, és ez hozhatta a bevándorlásellenes Svéd Demokraták megerősödését.
Összesen 6300 jelölt szállt versenybe a 349 parlamenti mandátum mellett 20 megyei tanács és 290 önkormányzati gyűlés helyeiért.
Zoom
Rendőrök felügyelik a muszlim-cigány horda nyugodt voksolását egy malmői szavazóhelyiségben (Fotó: MTI/EPA/TT/Johan Nilsson)
A baloldali blokk, a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese, az előzetes eredmények szerint, 144 képviselői helyet szerzett meg, míg a konzervatív Méréskelt Párt, Centrum Párt, Kereszténydemokraták és Liberálisok – Szövetségként ismert – jobbközép koalíció 142-t. Az SD 5 százalékkal szerzett több szavazatot a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest, 63 képviselői mandátumot nyert.
Növelte befolyását az SD
Az SD vezetője, Jimmie Akesson – bár a voksok 20 százalékára számított – bejelentette, hogy pártja a választások győztese. „Hatalmas befolyásra tettünk szert abban, hogy mi fog történni Svédországban az elkövetkező hetekben, hónapokban és években” – mondta Akesson párttársainak.
Az SD vezetője felajánlotta Ulf Kristerssonnak, a Szövetség miniszterelnök-jelöltjének, hogy lépjen koalícióra pártjával. Kristersson ezt elutasította, mondván: „Az egész választás során világosan fogalmaztunk. A Szövetség nem fog együtt kormányozni, és nem vitatja meg a kormányalakítást a Svéd Demokratákkal”.
Lemondásra szólították fel a kormányfőt
A jobbközép miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor felszólította Stefan Löfven kormányfőt a lemondásra. „A kormánynak annyi” – fogalmazott Kristersson. Löfven elutasította az ellenzéki politikus javaslatát, és a pártok közti együttműködést sürgette. Közölte: minden tisztességes pártnak meg kell várnia a véglegese eredményeket.
A végleges eredményeket várhatóan szerdán teszik közzé.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Hajszálnyi előny a jobbközépnél
Az ellenzéki jobbközép választási szövetség hajszálnyi előnnyel, 39,6 százalékkal győzhetett, szemben a kormányzó baloldali koalíció 39,4 százalékával a Svédországban vasárnap tartott parlamenti választáson, amelyen előretört a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) párt az exit poll eredmények szerint - írja a Híradó a svéd köztelevízióra hivatkozva.
Az SVT svéd köztelevízióban ismertetett adatok szerint a Svéd Demokraták párt a voksok 19,2 százalékát kaphatta, azaz nagyjából minden ötödik szavazó erre a pártra adta le voksát.
Az SD támogatottsága jelentősen nőtt az előző, 2014-es választáshoz képest, amikor a voksok 12,9 százalékát szerezte meg. Mostani eredménye azt jelenti, hogy egyik hagyományos politikai tömb sem szerzi meg egyedül a többséget a parlamentben.
(Híradó)
Korábban írtuk: Első exit pollok: a svédeknek jó úgy, ahogy van
Az első exit pollok szerint az előrejelzettnél jóval kisebb mértékben növelte támogatottságát a bevándorlásellenes populista svéd párt, a Svéd Demokraták, mint ahogyan várták - írja önfeledten a HVG.
A vasárnapi svédországi parlamenti választásokon az exit pollok szerint a legtöbb voksot (25,4 százalék) a szociáldemokraták kapták (mint 1917 óta valamennyi svédországi parlamenti választáson - a szerk.), míg a Mérsékelt Párt névre hallgató konzervatívok 18,4 százalékot kaptak. A baloldali kormánykoalíciót alkotó pártokra a választók 40 százaléka, az ellenzéki jobbközép blokkra 41 százalék voksolt.
Az egyetlen bevándorlásellenes párt, a Svéd Demokraták számára viszont csalódást jelentenek az exit poll adatok, ők ugyanis legalább 19-20 százalékra számítottak, de a párt csupán a voksok 16,3 százalékát kapta.
A választás nagy nyertesei a kis pártok: a kommunista Baloldali Párt közel kétszer annyi voksot – 9,8 százalék – kapott, mint 2014-ben. Ugyancsak több voksot kaptak a kereszténydemokraták.
A 2014-ben megválasztott parlamentben a kisebbségben kormányzó baloldali koalíció – ennek a Szociáldemokrata Párt, a Zöldpárt és a Baloldali Párt a tagja – 154 hellyel rendelkezik. A Svéd Demokraták 2014-ben 12,9 százalékos támogatottságot szereztek.
(HVG nyomán)