A Latakia ellen intézett izraeli légitámadás egyik következményeként a szíriai légvédelem lelőtte az éppen leszállni készülő IL-20-as orosz felderítőgépet. Izrael a légierő főparancsnoka vezetésével tegnap küldöttséget menesztett Moszkvában, hogy dokumentumokkal bizonyítsa: az orosz gép lelövéséért kizárólag Szíriát terheli a felelősség. Moszkvában azonban nem hittek az izraeli hazugságoknak, s az izraelieket hazaküldték a vizsgálati dokumentumok átdolgozására. Putyin nem volt hajlandó fogadni a Moszkvában tartózkodó izraeli küldöttséget – írja a libanoni El-Majádín tévéállomás honlapja és az izraeli Válláh!Hádásot hírportál.
Zoom
Az izraeli küldöttség Moszkvában (fotó: izraeli hadsereg)
Amint arról tegnap már beszámoltunk: Izrael személyesen ’Ámikám Norkin tábornokot, a légierő főparancsnokát menesztette Moszkvába, hogy bemutassa az oroszoknak a Latakia szíriai város katonai célpontjai ellen végrehajtott izraeli légitámadás körülményeinek kivizsgálására vonatkozó dokumentumokat. Mint ismert, az izraeli légitámadás során (izraeli állítás szerint a légicsapás után – H. J.) a szíriai légvédelem még a Földközi-tenger felett lelőtt egy leszállni készülődő IL-20-as orosz felderítőgépet, aminek következtében életét vesztette a fedélzetén tartózkodó tizenöt orosz katona. Az orosz repülő tragédiájának hírére Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és Ávigdor Lieberman hadügyminiszter sietve felhívták telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnököt, illetve Szergej Sojgu védelmi minisztert, s elkezdtek magyarázkodni, illetve kizárólag Szíriát hibáztatni.
Az Orosz Védelmi Minisztériumban már tegnap közölték az izraeliekkel, hogy a légitámadással és az orosz gép lelövésével kapcsolatos összes információ birtokában vannak, de ha Izrael nagyon ragaszkodik hozzá, áttekintik az általa bemutatott vizsgálati dokumentumokat is. Netanjáhu szükségesnek tartotta, hogy az Izrael ártatlanságát bizonyító vizsgálati dokumentumokat katonai küldöttség élén személyesen ’Ámikám Norkin tábornok, az izraeli légierő főparancsnoka vigye minél előbb Moszkvába.
Zoom
Az izraeli küldöttség fogadása az Orosz Védelmi Minisztériumban (fotó: izraeli hadsereg)
’Ámikám Norkin tábornok és az általa vezetett küldöttség már tegnap megérkezett Moszkvába, és megmutatták az orosz IL-20-as felderítőgép tragédiáját is előidéző izraeli légitámadás körülményeire vonatkozó izraeli kivizsgálás dokumentumait. Az El-Majádín nevű libanoni, a Bassár el-Ászád szíriai elnökkel szövetséges Hizbulláh sí’ita szervezethez közeli tévéadó honlapja már tegnap késő este jelentette, hogy Moszkva nem tartja hitelesnek és elfogadhatónak a Latakiában végrehajtott légitámadás kivizsgálásának izraeli dokumentumait, s ezért az orosz Honvédelmi Minisztérium az izraeli légierő főparancsnokát azzal a kéréssel küldte haza, hogy végezzék el újra a támadás körülményeinek kivizsgálását.
Izraelben azt már tegnap is hangoztatták, hogy az orosz gép lelövéséért kizárólag Szíriát terheli a felelősség, ám a Moszkvába vitt izraeli vizsgálati eredményekből az is „kiderült”: az orosz repülőt azért érte a szíriai légvédelem találata, mert az oroszok félrevezető utasításokat adtak… Valószínűleg ez utóbbi izraeli állítás miatt küldték haza Izraelbe a légerő főparancsnokát, mint egy leckéjét rosszul megíró kisdiákot.
Zoom
Orosz-izraeli megbeszélés a moszkvai Védelmi Minisztériumban (fotó: izraeli hadsereg)
A Válláh!Hádásot izraeli hírportál beszámolója szerint az izraeli katonai küldöttség tegnap többször is találkozott az orosz légierő főparancsnokával és más magas beosztású tisztekkel a megbékélés szándékával, ám a jelek szerint erre egyelőre nem került sor. A két ország légierejének vezetése közötti megbeszélések végeztével Vlagyimir Putyin elnöki irodája közölte az izraeliekkel, hogy az orosz elnök nem kíván találkozni az ’Ámikám Norkin tábornok vezette izraeli katonai küldöttséggel.
Izrael számára igen fontos lenne az oroszokkal való megbékélés, miután a Putyin elnök és Netanjáhu miniszterelnök közötti - publicitást soha nem nyert – megállapodás értelmében az izraeli hadsereg nem támadja Bassár el-Ászád hadseregét (dehogynem! – H. J.), cserébe azért, hogy az oroszok szemet hunynak a Szíriában levő iráni katonai célpontok elleni izraeli támadások felett. Izrael ezért tartja nagyon fontosnak az oroszok kiengesztelését, ám a jelek szerint a „menyasszony” (Putyin) egy kicsit még kéreti magát.
Hering J. – Kuruc.info