Együttműködésről állapodott meg Emmanuel Macron francia államfő és Mark Rutte holland miniszterelnök a Politico információi szerint.
A lap azt írja, Macron és pártja, a La République En Marche! a liberális ALDE pártszövetséggel közösen fog kampányolni a jövő évi európai parlamenti választások előtt. Rutte pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) központi tagja a Guy Verhofstadt vezette ALDE pártszövetségnek, amelyhez a Politico szerint az EP-választások után Macron pártja is csatlakozni fog.
A lap szerint a szövetség célja, hogy az Európai Parlamentben a liberálisoké legyen a második legnagyobb frakció, az ugyanis egyelőre valószínűnek tűnik, hogy a – még – a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) fogja tudni a legtöbb képviselőt küldeni az EP-be.
A két vezető együttműködése egyelőre nem egy közös európai politikai pártról szól, sokkal inkább csak egy szövetségről, de végül az ALDE-n belül is változásokat hozhat: egyrészt új nevet adhatnak majd a képviselőcsoportnak az EP-választás után, másrészt egy generációs váltáshoz is vezethet a liberálisok soraiban, az ALDE-t ugyanis mintegy egy évtizede a már 65 éves Guy Verhofstadt vezeti.
(HVG)