Az orosz külügyminisztérium szombaton kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) megsemmisítéséről szóló megállapodás felmondása új fegyverkezési versenyhez és közvetlen konfrontációhoz vezethet a világ több régiójában. A tárca arra reagált, hogy az ENSZ-közgyűlés elutasított egy orosz határozati javaslatot az INF-szerződés védelmében.
A határozati javaslatot Oroszország és tíz másik ország együtt dolgozta ki és nyújtotta be, és csupán néhány szavazat hiányzott az elfogadásához. Moszkva csalódásának adott hangot amiatt, hogy néhány ország „közömbösségével vagy esztelen opportunizmusával” de facto áldását adta arra, hogy Washington lerombolja a megállapodást.
„Újabb csapást mértek a biztonság és stabilitás globális építményére. Most, miután összeomlott az INF-szerződés, a világ több régiója fegyverkezési versenybe vagy akár közvetlen konfrontációba sodródhat” – figyelmeztet a közlemény.
Az Egyesült Államok korábban azzal fenyegetett, hogy kilép az INF-szerződésből, mert szerinte Oroszország megsérti azt.
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azzal vádolta Washingtont, hogy növeli egy atomháború kockázatát az INF-szerződés felrúgásával, és azzal, hogy nem hajlandó tárgyalni egy másik, hamarosan lejáró, a hadászati nukleáris eszközök csökkentéséről szóló Start-3 szerződés meghosszabbításáról.
(MTI)