A 2017-es 40 százalékról 2018-ban 45 százalékra emelkedett azoknak a Németországban élő menekülteknek az aránya, akik megbuktak az integrációs tanfolyamokon, írja a DW. Tavaly 202 ezer menekült vett részt ilyen, nyelvtanulással is járó tanfolyamon, közülük 93,5 ezren megbuktak (az erőltetett menekültezésnek már csak azért sincs értelme itt ballib nyelven sem, mert EU-n belüli migránsok is szerepelnek a staitsztikában - a szerk.). Az adatokat a "szélsőjobboldali" AfD (Alternatíva Németországért) párt szerezte meg a német bevándorlásügyi hivataltól.
Zoom
Egy kis DW-s PR-kép egy korábbi tanfolyamról
A tanfolyam célja, hogy utána középfokon tudjanak németül beszélni a menekültek (az Index szerzője a lower to intermediate levelt fordította középfoknak, ami a DW szerint B1 szint, és nálunk az alapfok, de valójában a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak elég a nálunk újabban belépőfokként ismert, még szerényebb nyelvtudást jelentő A2 szint is - a szerk.), és megismerjék a helyi normákat. Az egyik előadásnak „Élet Németországban” a címe.
Európaiak is szerepelnek a statisztikában, de nem tudják eléggé felhúzni
A Die Weltben megjelent adatok szerint a kurzusokon a résztvevők legnagyobb része, 40 ezer ember volt szír, őket az afgánok, irakiak követték, majd negyedik helyen az unión belül vándorló románok álltak (ez utóbbiak biztosan javítottak a statisztikán, elvégre ők az emberiség első nyelvzsenijei - a szerk.). Őket a törökök és végül a bolgárok követik.
Zoom
Ahmed és Mohamed bőszen jelentkezik - képünk illusztráció, de sajnos nem áll elég messze a valóságtól...
A német sajtóban többször jelentek meg kritikák a tanfolyamok minőségével kapcsolatban, ami miatt a bevándorlási hivatal vizsgálatokat is indított, és kiderült, hogy a képzéseket szervező cégek több esetben lenyúlták az állami támogatást, de nem teljesítették a törvényi kötelezettségeiket. Volt olyan cég is, ahol pénzért engedték át a résztvevőket a vizsgán. A bevándorlási hivatal 19 tanfolyamot szervező céggel meg is szüntette az együttműködést.
De jelentek meg kritikák a tanfolyamokra vonatkozó, nem elég részletes jogszabályról is, amiben még egy olyan alapvető dolgot sem sikerült tisztázni, hogy hány alkalmat hiányozhatnak a résztvevők. Emiatt a tanfolyamokat szervező cégek és a tanárok hatáskörébe tartozik, hogy mennyit engednek meg.
(Index nyomán)