Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton azt ígérte, hogy ha az előrehozott választások után is folytathatja a kormányzást, akkor annektálni fogja a ciszjordániai zsidó telepeket.
Három nappal a voksolás előtt a 12-es csatornának adott interjúban arról kérdezték a kormányfőt, hogy Kelet-Jeruzsálemhez és a Golán-fennsíkhoz hasonlóan miért nem terjesztette ki Izrael szuverenitását nemzetközi elismerés nélkül a nagyobb ciszjordániai zsidó telepekre.
"Ki mondta, hogy nem tesszük meg? Folyamatban van, és szó van róla" - szögezte le válaszában Netanjahu. "Ha azt kérdezi, hogy megtesszük-e a következő lépést, akkor a válaszom igen. Ki fogom terjeszteni Izrael szuverenitását, és nem fogok különbséget tenni a tömbben lévő és az elszigetelt telepek között" - tette világossá az izraeli kormányfő.
Zoom
A Reuters hírügynökség értékelése szerint Netanjahu a kisebb, szélsőjobboldali pártokkal verseng a voksokért, és azoknak a szavazóknak igyekszik kedvezni, akik ellenzik, hogy Izrael területeket adjon át a palesztinoknak. A ciszjordániai telepek annektálása ugyanakkor visszavetheti a békefolyamatot, és feldühítheti az arab országokat.
Izrael Ciszjordániát - a Golánnal, a Gázai-övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt - az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael államnak, hanem megszállt területek.
"A tényeket semmilyen intézkedés vagy nyilatkozat nem másítja meg. A telepek illegálisak, és el lesznek távolítva" - reagált a hírre Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője.
A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai-övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él. A telepek létrehozása ugyanakkor a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott.
Frissítés: saját sírjukat ássák - többségbe kerülhetnek az arabok
Száeb Erekat, a Palesztin Hatóság főtárgyalója és Tamar Zandberg, a baloldali liberális Merec párt vezetője elítélte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Ciszjordánia annektálására tett szombati ígéretét – jelentette a helyi média.
"Továbbra is a nemzetközi fórumokon, köztük a nemzetközi büntetőbíróságon keresztül érvényesítjük jogainkat, amíg el nem érjük a régóta esedékes igazságszolgáltatást" – hangsúlyozta Erekat az izraeli kormányfő kijelentése után közzétett nyilatkozatában.
"Netanyahu kijelentése nem meglepő. Izrael továbbra is arcátlanul megsérti a nemzetközi jogot, amiért a nemzetközi közösség továbbra is büntetlenséggel jutalmazza Izraelt" – nyilatkozta Száeb Erekat, aki egyben a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának főtitkára is, és emlékeztetett Donald Trump amerikai elnök Izraelnek nyújtott támogatására.
Az izraeli politikusok közül Netanjahu ígéretét csak a Merec pártot vezető Tamar Zandberg ítélte el egyértelműen, mivel ez a párt hangsúlyozta kampányában az izraeli-palesztin viszály kétállami megoldásának szükségességét.
Noha sem a Munkapárt, sem a Kék-fehér párt nem jelezte programjában, hogy helyesnek vélnék Ciszjordánia izraeli bekebelezését, két nappal a parlamenti választások előtt nem szálltak szembe nyíltan a tervvel, vélhetően azért, hogy ne riasszanak el esetleges jobboldali szavazókat, akik a 2009 óta kormányzó jobboldali Likud pártban, vagy annak vezetőjében, Benjámin Netanjahuban csalódva rájuk voksolnának.
Zandberg szerint a lépés veszélybe sodorná Izraelt, és tiltakozásra szólította fel a Munkapárt és a Kék-fehér vezetőit is.
A Merec szerint azért veszélyes Izrael számára Ciszjordánia annektálása, mert az ott élő arabok esetleges izraeli szavazópolgárrá válásával veszélybe kerülne az ország zsidó többsége, ha rájuk is kiterjesztenék a szavazati jogot.
Amennyiben viszont az annektálás során nem kapnának demokratikus jogokat az ott élő palesztinok, akkor egy jelentős jogfosztott népességet is tartalmazó apartheid országgá válna Izrael. (Már most az - a szerk.)
A telepesek képviselői helyeselték Netanjahu kijelentését. "A miniszterelnök mögött állok, a szuverenitás Júdeára és Szamáriára való kiterjesztését már régen végre kellett volna hajtani" – közölte Sáj Alon, az egyik helyi telepes közösség vezetője, bibliai nevén megnevezve Ciszjordániát. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem szavai, hanem tettei alapján fogják megítélni Netanjahut.
A Netanjahu köreiből származó értesülések szerint Donald Trump márciusi döntése a Golán-fennsík feletti izraeli fennhatóság elismeréséről arra késztette a kormányfőt, hogy fontolóra vegye Ciszjordánia annektálását is. Egy ilyen lépést a választások után hamarosan várható Trump-béketerv bemutatása után tenne meg.
A tévé szakértői szerint ha a Palesztin Hatóság – a várakozásoknak megfelelően – elutasítja a Trump-javaslatot, Netanjahu viszont bizonyos fenntartásokkal igent mond rá, akkor az izraeli miniszterelnök számítása szerint Trump támogatná és törvényesítené, ha nem is egész Ciszjordánia, de legalább a nagyobb települési blokkok izraeli bekebelezését.
2. frissítés: "13 évig annektálhatta volna, miért nem tette meg?"
Szavazatszerzésre irányuló, felelőtlen ígéretnek nevezte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Ciszjordánia tervezett annektálásáról tett szombati kijelentését Beni Ganz, a keddi előrehozott választásokon legtöbb szavazat megszerzésére esélyes ellenzéki Kék-fehér párt vezetője.
Ganz a Jediót Ahronót című újság online változatának, a ynet-nek adott interjújában ostorozta a kormányfő kijelentését. "Miért nem kérdezik meg, hogy ha Netanjahu 13 évig annektálhatta volna, miért nem tette meg?" – utalt a négy parlamenti ciklus együttes idejére, amikor Netanjahu miniszterelnök volt.
"Úgy gondolom, hogy ez egy stratégiai és történelmi döntés, amelynek felvetése egy választási kampány ötleteként nem komoly, és felelőtlen" – mondta Ganz. Amikor a kérdéssel kapcsolatos személyes álláspontjáról faggatták, a Kék-fehér párt vezetője kijelentette, hogy ellenzi az egyoldalú lépéseket. "Azt mondtuk, hogy regionális és globálisan támogatott békeszerződésre törekszünk, miközben megtartjuk alapelveinket" – hangsúlyozta pártja álláspontját.
Ezeket az elveket csütörtökön egy tel-avivi nagygyűlésen ismertette: magukban foglalják a részben Ciszjordániában található Jordán-völgy biztonsági ellenőrzésének megőrzését, valamint a nagy települési blokkok fenntartását Ciszjordániában, noha nem zárta ki a távoli, katonailag nehezen védhető telepek felszámolását.
Netanjahu ígéretét Ganz értelmetlen kijelentésnek minősítette. "Szégyen, hogy ilyen emberekkel játszom" – tette hozzá.
(MTI nyomán)