Irakban tavaly 24 ezer civil vesztette életét az összecsapásokban, illetve különböző erőszakos cselekményekben. Ezt egy független brit-amerikai szervezet, az Iraq Body Count (IBC) állapította meg. Az összesített szám tartalmazza azokat az áldozatokat, akik félkatonai csoportok akcióiban haltak meg, és azokat is, akik az Egyesült Államok vezette koalíciós erők harcaiban vesztették életüket.

Körülbelül 24 ezer civil vesztette életét Irakban a 2007-es év során – áll az IBC legutóbbi jelentésében. Noha ez a szám nem teljes, jelenleg ez a legátfogóbb felmérés a közel-keleti állam polgári áldozatairól, valamint jelzi: a polgári védelem igen kritikus állapotban van. A jelenlegi adatok azt sugallják: Irakba visszatért az a havi szinten jelentkező erőszakhullám, amely 2005-ben volt elterjedt.

A tavalyi adatokhoz képest (544–623) duplájára (868–1326) nőtt azoknak a halálos áldozatoknak a száma, akik bámészkodóként, járókelőként voltak ott egy-egy utcai tűzharcnál. A szervezet weboldalán olvasható összegzés 88 olyan gyermekről számol be, akiknek életét légitámadás oltotta ki. Csökkent ugyanakkor azoknak a száma, akiknek az elhalálozásáért egyértelműen az Egyesült Államok hadereje tehető felelőssé: 2006-ban 669–756 ilyen emberről tudott a szervezet, tavaly 394 és 434 hasonló esetről számolt be. Az elhunytak között 658 gyermeket tart számon az Iraq Body Count: valószínűsíthető azonban, hogy ez a szám ennél sokkal magasabb, mivel nem minden áldozatnak jelentették be a korát.

Sőt, a legfrissebb jelentésben szereplők mindössze 5,5 százalékáról van az IBC-nek személyes adata. Az IBC 2003 óta összesen 81 174 és 88 585 közé teszi az elhalálozottak számát. A brit és amerikai önkéntesekből álló Iraq Body Count (IBC) azért jött létre 2003-ban, hogy megszámlálja a katonai beavatkozások áldozatait. A többek között arab hírforrásokat, sajtójelentéseket, továbbá társadalmi szervezetek és kórházak adatait feldolgozó szervezet állítja, hogy munkájukra azért van nagy szükség, mert „nagyon valószínű, hogy az iraki összecsapások civil áldozatai nem jelennek meg a médiában. Ez a háborúk szomorú igazsága.”

(MR - MNO)