2019. szeptember 18., szerda, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:18 Fegyveres cigány rabolt ki kábítószerárus "fiatalt" - nehéz bárkit is sajnálni ebben a történetben18:45 Megint tanú: már fel is bontották a burkolatot a fideszes képviselő által ünnepélyesen átadott parkolóban18:12 Bódult nőt erőszakoltak meg Miskolcon17:51 A székházostromtól a székházi paródiáig17:07 Kiderült, hogy az egész emberiség jövőjét elárulták ma a fideszesek16:12 Négy oka is volt a nyugtalan viselkedésre a győri BMW-snek15:46 Merényletre készülő fegyveresekkel végzett az orosz terrorelhárítás15:27 Őrizetbe vettek egy svédországi férfit a dán adóhivatal elleni robbantás miatt14:54 Irán jegyzéket küldött Amerikának: ha megtámadják őket, azonnal válaszolnak14:21 Szeged: idegállapot miatt autórongálás14:00 Jogerős: ha elég hülye a cigány, lophatja az áramot, és még ölhet is vele13:25 Elvesztette a türelmét a cigány pofátlanság miatt a patai iskolaigazgató, már megy is a "szegény roma fiú"-zás12:52 A demokrácia diadala: évenként 500 ezres "kártérítés" az osztálytársaikat terrorizáló fiatal cigánybűnözőknek12:29 A pontosság nemcsak a MÁV-ra, a Jobbikra sem jellemző12:11 "Talán" februárban lehet majd bejutni hasi ultrahangra a XI. kerületi rendelőben
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A kommunizmus borzalmait bemutató múzeum létesül a román parlamentben

Reklám

A romániai kommunizmus borzalmait bemutató múzeum létesül a román parlament épületében – döntötte el szerdán a román képviselőház.
A bukaresti parlament alsóháza ügydöntő jogkörrel szavazott a törvénytervezetről, amelyet a törvényhozói testület 276 támogató vokssal, két tartózkodás mellett fogadott el. A szenátus korábban elutasította a tervezetet. A jogszabályt Klaus Iohannis államelnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.
A törvény szerint a múzeum az 1945–1989 közötti időszak társadalmi, gazdasági és kulturális életét mutatja be úgy, hogy a közönség megfelelő módon tájékozódhasson a kommunista rezsim ellenfelei ellen elkövetett erőszakról, gyilkosságokról, kínzásokról. A múzeumnak a kiállítandó anyagát közintézményekkel való együttműködésekből, adományokból, vásárlásokból kell előteremtenie.
A múzeum a kulturális minisztérium alárendeltségébe tartozik, amelynek a jogszabály hatályba lépésétől számított 120 napon belül határozatot kell beterjesztenie a kormányhoz a múzeum megalapításáról.
Az új múzeum éppen abban a – Nép Házának nevezett – épületben kapna helyet, amelyben a román parlament is működik. A gigantikus méretű épület rendkívül költséges volt, és arra volt hivatott, hogy kielégítse az egykori kommunista diktátor Nicolae Ceausescu és felesége, Elena Ceausescu szeszélyeit és luxusigényét, miközben Románia lakossága nélkülözéseket volt kénytelen elszenvedni.
Az épületben működik már egy kortárs művészeti múzeum. A kommunizmus borzalmait bemutató múzeum megalapítása nem új ötlet, Traian Basescu volt államfő is javasolta 2006-ban, amikor egy a történészek által készített jelentés alapján elítélte a kommunizmust. Az ő két elnöki mandátuma alatt azonban nem valósult meg, ezért 2014 decemberében Temesváron az 1989-es romániai rendszerváltozás 25. évfordulója alkalmából Klaus Iohannis jelenlegi elnök is szorgalmazta az alapítást.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready