2019. július 17., szerda, Endre, Elek, Bánk napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:13 Bíróság mondta ki a németellenes országban, hogy mostantól nyugodtan ki lehet rúgni a hazafiakat a Bundeswehrtől19:55 "Rasszista indíttatásból történő kizsákmányolás", ha a Máltára betolakodókat nem szállodai körülmények között szállásolják el19:47 Tizenkét izraeli fiatal csoportosan megerőszakolt egy 19 éves brit nőt Cipruson18:28 Így jelent meg egy IÁ-agitátor a bíróságon - mert "Német"országban ezt is lehet17:53 Hazaáruló-kerekasztal alakult Strassburgban - hát persze hogy Gyöngyösi is része a migránsbarát ballib klubnak17:34 Élete végéig börtönben marad a Köpcös16:45 Vádat emeltek az Eximbank volt vezetői ellen16:21 Munkásság a Harmadik Birodalomban - a Német Munkafront, III. rész15:41 Agyonlőttek három török diplomatát Erbílben14:55 Salvini szerint "Ukrajna-párti neonácik" akarták megölni - méghozzá egy 245 kilós katari levegő-levegő (!) rakétával14:43 Végre: mobil fülhallgatóval telefonálj, hallgass zenét bármikor - most csak 5990 Ft (x)14:11 Már 470 elektromos töltőállomást helyeztek üzembe13:35 Újabb szomorú statisztika: hazánkban halnak meg a legtöbben rákban az EU országai közül13:05 Fideszes logika: elveszik a magyarok jogait? Támogassuk Ukrajnát "számtalan módon!"12:51 Újabb emberöléssel gyanúsítják a 2016-os túronyi gyilkosság elkövetőjét
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A kommunizmus borzalmait bemutató múzeum létesül a román parlamentben

A romániai kommunizmus borzalmait bemutató múzeum létesül a román parlament épületében – döntötte el szerdán a román képviselőház.
A bukaresti parlament alsóháza ügydöntő jogkörrel szavazott a törvénytervezetről, amelyet a törvényhozói testület 276 támogató vokssal, két tartózkodás mellett fogadott el. A szenátus korábban elutasította a tervezetet. A jogszabályt Klaus Iohannis államelnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.
A törvény szerint a múzeum az 1945–1989 közötti időszak társadalmi, gazdasági és kulturális életét mutatja be úgy, hogy a közönség megfelelő módon tájékozódhasson a kommunista rezsim ellenfelei ellen elkövetett erőszakról, gyilkosságokról, kínzásokról. A múzeumnak a kiállítandó anyagát közintézményekkel való együttműködésekből, adományokból, vásárlásokból kell előteremtenie.
A múzeum a kulturális minisztérium alárendeltségébe tartozik, amelynek a jogszabály hatályba lépésétől számított 120 napon belül határozatot kell beterjesztenie a kormányhoz a múzeum megalapításáról.
Az új múzeum éppen abban a – Nép Házának nevezett – épületben kapna helyet, amelyben a román parlament is működik. A gigantikus méretű épület rendkívül költséges volt, és arra volt hivatott, hogy kielégítse az egykori kommunista diktátor Nicolae Ceausescu és felesége, Elena Ceausescu szeszélyeit és luxusigényét, miközben Románia lakossága nélkülözéseket volt kénytelen elszenvedni.
Az épületben működik már egy kortárs művészeti múzeum. A kommunizmus borzalmait bemutató múzeum megalapítása nem új ötlet, Traian Basescu volt államfő is javasolta 2006-ban, amikor egy a történészek által készített jelentés alapján elítélte a kommunizmust. Az ő két elnöki mandátuma alatt azonban nem valósult meg, ezért 2014 decemberében Temesváron az 1989-es romániai rendszerváltozás 25. évfordulója alkalmából Klaus Iohannis jelenlegi elnök is szorgalmazta az alapítást.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready