Az izraeli rendőrség korrupció, csalás és hivatali visszaélés miatt vádemelést javasolt nyomozásának lezártával Jákov Licman egészségügyi miniszterhelyettes, az egyik ultraortodox párt elnöke ellen – jelenti a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet nyomán az MTI.
Zoom
Ez az alak volt az egészségügy-miniszter Izraelben 2015-től 2017-ig... Ma már "csak" helyettes - de talán már nem sokáig (fotó: Shlomi Cohen/Flash90)
A rendőrség két ügyben keresett bizonyítékokat a politikus ellen. Az egyikben azzal gyanúsítják, hogy előnyöket ígért irodai alkalmazottainak, ha megakadályozzák egy hozzá közel álló tulajdonos éttermének bezárását. A másikban pszichiátereket arra próbált rávenni, hogy szakvéleményükkel megakadályozzák az Izraelbe szökött Malka Leifer, egy kislányok molesztálásával vádolt tanárnő kiadatását Ausztráliának, ahol tetteit elkövette.
Licman minkét esetben arra használta a hivatalából adódó előnyöket, hogy tiltott módon véleményük megváltoztatására késztesse az alá tartozó szakembereket. A rendőrség jelentése szerint elégséges bizonyítékot találtak ellene. Az éttermet, ahol még róla elnevezett fogás is volt, végül erőfeszítései ellenére mégis bezárták, miután súlyos szennyvízkezelési hiányosságokat találtak benne. Többen megbetegedtek az ott fogyasztott ételektől, szalmonella- és lisztériabaktériumot találtak az ételekben az ellenőrök.
Zoom
Fél lábbal Netanjahu is a börtönben, de ő még megúszhatja (fotó: Olivier Fitoussi)
A Malka Leifer pszichiátriai vizsgálatával megbízott szakembereket arra próbálta rávenni, hogy értelmi állapotára hivatkozva kiadatásra alkalmatlannak ítéljék a szexuális bűncselekményekkel vádolt nőt.
Zoom
A szép kiválasztott hölgy 2003-2008 között egy melbourne-i zsidó iskolában követett el legalább 74 gyermekmolesztálást - Izraelbe menekült, ahol a fajtársak azóta is oltalmazzák (fotó: Amit Shabi)
Leifer áldozatai tüntetésen követelték a kiadatást márciusban:
A rendőrségi bejelentés után Jákov Licman hivatala közleményt adott ki, melyben tagadták az ellene felhozott vádakat, és azt állították, hogy a miniszterhelyettes munkája során betartja a törvényeket. Az MTI "elfelejtette" megemlíteni (nem így a zsidó lap), de Licman nem csak holmi pártelnököcske, hanem Netanjahunak - Orbán barátjának - egyik legszorosabb politikai szövetségese is.
(Kuruc.info)