/Bővített hír/
Ismét elrendelték szombaton a helyi hatóságok a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek Gran Canaria nevű szigetén a Cruz de Tejeda nevű környék és egy közeli luxusszálloda kiürítését a szigeten tomboló tűz miatt alig néhány nappal az után, hogy ugyanitt sikerült megfékezni a lángokat.
A hatóságok arról nem számoltak be, hogy a kiürítés hány embert érint a sziget középső részén fekvő, hegyvidékes területen, amely természeti látványosságai miatt népszerű a turisták körében. Azt is bejelentették, hogy a tűzvész környékén az utakat is lezárják. „Hagyják el az övezetet!” – írta a Twitteren a helyi tanács.
A tűzoltóknak mindössze öt nappal ezelőtt sikerült megfékezniük a lángokat ugyanitt, de a mentőegységek már akkor figyelmeztettek, hogy hőhullám és erős szél várható, és emiatt újra felcsaphatnak a lángok.
Az újabb tűz miatt helikoptereket is a helyszínre vezényeltek, de tűzoltó repülőgépeket egyelőre nem tudnak bevetni, mert azok visszatértek a mintegy 1000 kilométerre lévő spanyolországi bázisukra.
Mint ismeretes, júliusban derült ki, hogy Tóbiás József, az MSZP volt elnöke bukása után a Kanári-szigetekre költözött családjával.
A politikus gyerekének egészségügyi problémáival magyarázta a történteket, és egyúttal azt is állította, nem végleg költözött Tenerifére, de a döntés miatt havonta többször repülőre kell ülnie. Lendvai Ildikó, a szocialisták volt parlamenti képviselője az Origó szerint élesen bírálta párttársát, az ide-oda utazgatással kapcsolatban pedig azt mondta, "ez így nem mehet tovább". Lendvai után az országos MSZP is reagált az ügyben, közleményükben burkoltan az országgyűlési mandátumának megvonásával fenyegették meg Tóbiást. "A Parlament őszi ülésszakáig egyértelművé kell tennie, hogy kitölti-e a képviselői mandátumát vagy visszaadja azt" - fogalmaztak.
Vasárnapi frissítés: négyezer embert kellett kitelepíteni
Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián az egy napja tomboló erdőtűz miatt - közölte Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.
Az elnök környezetvédelmi katasztrófának nevezte a szombat délután keletkezett és rendkívül gyorsan terjedő erdőtüzet, amely a becslések szerint már 1500-1700 hektárnyi területet pusztított el a sziget középső, hegyvidéki részén Valleseco térségében.
Mint mondta, a mostani tűzeset "sokkal súlyosabb", mint amellyel a múlt hétvégén kellett szembenézniük, ezért segítséget kért a spanyol központi kormánytól az oltási munkálatokhoz. A délután folyamán két további tűzoltó repülőgép érkezik Sevillából - tette hozzá.
A spanyol közszolgálati televízió helyszíni beszámolója szerint mintegy 250-en, köztük a katonaság speciális tűzoltó egységének tagjai igyekeznek megfékezni a lángokat a földön, a levegőből pedig összesen 11 helikopterrel és repülőgéppel oltanak.
A munkát nehezítik a terepviszonyok, a 32 Celsius-fokos hőmérséklet, a 24 fokos páratartalom, valamint az óránként 45 kilométeres sebességű szél.
A lángok a sziget egyik természeti ékességének számító Tamadaba fenyőerdőt is veszélyeztetik.
A tűz miatt hat autóutat kellett lezárni.
Gran Canarián 2007-ben jegyezték fel a sziget történetének legsúlyosabb erdőtüzét, akkor több mint 3500 hektárnyi zöldterület pusztult el.
A spanyol agrártárca adatai szerint a dél-európai országban idén augusztus 4-ig összesen több mint 56 ezer hektárnyi terület égett ki összesen mintegy nyolcezer különböző tűzesetben, ami négyszer nagyobb területet jelent mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szakemberek szerint ennek magyarázata, hogy az idei esztendő jóval szárazabb a tavalyinál.
(MTI nyomán)