Az ebolajárvány megfékezésére szánt források hűtlen kezelésével gyanúsítják a Kongói Demokratikus Köztársaság volt egészségügyi miniszterét, akit szombaton őrizetbe is vettek a hatóságok.
Oly Ilunga csaknem egy évig felügyelte az ebolajárvány elleni küzdelmet, egészen idén júliusig, amikor az államfő bejelentette, hogy a tárcavezető helyett saját irányítása alá vonja a helyzet kezelését. A miniszter pár napon belül le is mondott.
Szeptember elején Ilunga ügyvédei elmondták: a volt egészségügyi minisztert kihallgatta a rendőrség az ebola elleni küzdelemben betöltött szerepével összefüggésben. Tagadták, hogy az egykori tárcavezető bármi törvénybe ütközőt követett volna el.
A tavaly augusztusban kitört járványt, az ország történetének második legpusztítóbb ebolajárványának tartják. Eddig több mint kétezer emberrel végzett a betegség, és jelenleg háromezer felett jár a fertőzöttek száma.
Nemzetközi adományozók több mint 150 millió dollárt adtak a járvány megfékezésére az utóbbi egy évben, de az ENSZ szerint további több száz millió dollárra lenne még szükség. Az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2013-2016-ban Nyugat-Afrikában.
(MTI)