Bezár!
2019. november 12., kedd, Levente, Tihamér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:43 Ellenzéki politikust választottak a szenátus élére Lengyelországban21:28 Baseballütővel verte a kamionos az őt megállító közutast20:43 Brutálisan összevertek egy nőt egy katonai rendezvény után, nyugalmazott alezredes a tettes20:03 Gyárfás tagadta bűnösségét19:42 Erdogan a kitoloncolt dzsihadistákról: nem érdekel, hogy visszafogadják őket, vagy a határon maradnak19:27 Óvodásokat fújt le maró anyaggal egy elmebeteg Kínában19:19 Koalíciós kormányt alakítanak a "progresszív" vörösök Madridban18:48 Berlusconi beléptetné a Ligát a Néppártba18:11 Azok a jó elvtársi hagyományok: Gyöngyösi momentumos barátnője külföldről kér segítséget a diktatúra ellen17:13 Várható volt: Józsefváros bissau-guineai képviselője nem tudja értékelni az antik humort16:53 Posvány16:10 Szobrot állítana Horthynak a Mi Hazánk a fővárosban, bemutatták a gipszmintát15:46 Összefogott az ellenzék Soroksáron: fizetés nélkül maradt a polgármester15:20 "Fiatalemberek" készültek tömeggyilkosságra Merkelisztánban15:11 Hatévesre növelik a képzést az Állatorvostudományi Egyetemen
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A kormány reformintézkedései ellenére folytatódtak a tüntetések Libanonban

Reklám

Nem csökkent a libanoni tüntetők elszántsága kedden a kormány által előző nap bejelentetett reformintézkedések ellenére sem. Kedden, a megmozdulás hatodik napján újabb úttorlaszokat emeltek a korrupció és az ország súlyos gazdasági helyzete ellen tiltakozók a főváros, Bejrút központjában. A hadsereg több helyen megpróbálta felszabadítani a főutakat, de a tüntetők eltökéltsége láttán felhagyott a tervvel.
A bankok kedden is zárva tartottak, a délután folyamán ismét tüntetők ezrei lepték el Bejrút és a szunnita többségű észak-libanoni nagyváros, Tripoli központját.
Az egyik tüntető, a 35 éves Huszein al-Alija buszsofőr elmondta, hogy az egész államapparátust meg kívánják buktatni. A képviselők és a miniszterek mind tolvajok szerinte, és a Szaad Haríri kormányfő által előző nap bejelentett mentőcsomag csak porhintés. „Miért nem tették meg harminc éve?” – kérdezte, új parlamentet követelve, benne fiatalokkal és nőkkel.
A polgárháború vége (1990) óta az ország infrastruktúrája ma is szétesőben, naponta van víz- és áramhiány.
Szaad Haríri előző napi bejelentése – korrupcióellenes intézkedések, újabb adók nélküli költségvetés, privatizációs programok a közszolgáltatások javítására és a legrászorultabbaknak szánt segélyprogram – nem csillapította le a tüntetőket, akik továbbra is az egész politikai osztály távozását követelik.
A tüntetés a WhatsApp alkalmazás megadóztatása miatt tört ki
Az elmúlt 15 év legnagyobb tüntetése csütörtökön amiatt tört ki, hogy a kormány meg akarta adóztatni a WhatsApp alkalmazáson keresztüli telefonhívásokat. Az intézkedés gyors visszavonása ellenére egyre nőtt a harag a tiltakozók között. A mozgósítás az ország egészére kiterjedt, nem kímélte a korábban tabunak számító Haszan Naszrallah, az Irán támogatását élvező fegyveres síita szervezet, a Hezbollah vezetőjének erősségét sem.
Haríri kedden az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Európai Unió és az Arab Liga nagyköveteivel tárgyalt, hogy ismertesse a reformcsomagot. A nagykövetek felszólították Libanont, hogy tegyen eleget a tiltakozók követeléseinek, ne lépjenek fel erőszakosan ellenük, és dolgozzanak a korrupció csökkentése érdekében – közölte Haríri kabinetje. A kabinet szerint – amely Ján Kubisra, az ENSZ libanoni koordinátorára hivatkozott – a külföldi kormányok támogatják a libanoni reformcélokat.
Tanácsadója, Nadim Munla szerint a miniszterelnök egy esetleges kormányátalakítást sem zár ki.
A kormány hétfőn 0,63 százalékos deficittel hagyta jóvá a 2020-as költségvetési tervezetet. Számos reformot is elfogadott a költségvetési hiány csökkentése érdekében, a központi banktól és a bankrendszertől jövőre 3,4 milliárd dollár (1006 milliárd forint) hozzájárulást várnak a hiány csökkentése érdekében. A libanoni deficit az egyik legmagasabb a világon – 68 milliárd dollár –, a hazai össztermék 150 százaléka.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready