2020. május 31., vasárnap, Angéla, Villő, Zengő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:57 Meghalt 2 idős, krónikus beteg, 3876-ra emelkedett a fertőzöttek száma08:53 A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen 08:36 Belgium kiállt a WHO mellett08:20 Júliusban indulnak a tengerparti üdülőhelyekre a charterjáratok07:59 Bűvös számot ért el a covidosok száma07:42 Kettős késelés Gyulán - egyik sérült nem élte túl07:30 Kilenc év után szállított újra asztronautákat a fedélzetén amerikai űrhajó - először magáncég06:52 Két csapat tíz koronavírusos játékosa miatt elmarad egy ukrán bajnoki22:38 Origo: elhagyta a Jákobbik süllyedő hajóját két zalaegerszegi tagja, ezzel megszűnt az alapszervezet22:07 Pompeo a kémkedéssel vádolt volt tengerészgyalogos szabadon bocsátását követeli Moszkvától21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója20:26 Észak-Macedóniában az elmaradt választások miatt kellett meghosszabbítani a rendkívüli állapotot19:40 Gázsprére volt szüksége a rabláshoz a pesterzsébeti félszerzetnek19:23 Negyvenhét afrikai Kolumbuszt mentettek ki a Kanári-szigeteknél
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A kormány reformintézkedései ellenére folytatódtak a tüntetések Libanonban

Reklám

Nem csökkent a libanoni tüntetők elszántsága kedden a kormány által előző nap bejelentetett reformintézkedések ellenére sem. Kedden, a megmozdulás hatodik napján újabb úttorlaszokat emeltek a korrupció és az ország súlyos gazdasági helyzete ellen tiltakozók a főváros, Bejrút központjában. A hadsereg több helyen megpróbálta felszabadítani a főutakat, de a tüntetők eltökéltsége láttán felhagyott a tervvel.
A bankok kedden is zárva tartottak, a délután folyamán ismét tüntetők ezrei lepték el Bejrút és a szunnita többségű észak-libanoni nagyváros, Tripoli központját.
Az egyik tüntető, a 35 éves Huszein al-Alija buszsofőr elmondta, hogy az egész államapparátust meg kívánják buktatni. A képviselők és a miniszterek mind tolvajok szerinte, és a Szaad Haríri kormányfő által előző nap bejelentett mentőcsomag csak porhintés. „Miért nem tették meg harminc éve?” – kérdezte, új parlamentet követelve, benne fiatalokkal és nőkkel.
A polgárháború vége (1990) óta az ország infrastruktúrája ma is szétesőben, naponta van víz- és áramhiány.
Szaad Haríri előző napi bejelentése – korrupcióellenes intézkedések, újabb adók nélküli költségvetés, privatizációs programok a közszolgáltatások javítására és a legrászorultabbaknak szánt segélyprogram – nem csillapította le a tüntetőket, akik továbbra is az egész politikai osztály távozását követelik.
A tüntetés a WhatsApp alkalmazás megadóztatása miatt tört ki
Az elmúlt 15 év legnagyobb tüntetése csütörtökön amiatt tört ki, hogy a kormány meg akarta adóztatni a WhatsApp alkalmazáson keresztüli telefonhívásokat. Az intézkedés gyors visszavonása ellenére egyre nőtt a harag a tiltakozók között. A mozgósítás az ország egészére kiterjedt, nem kímélte a korábban tabunak számító Haszan Naszrallah, az Irán támogatását élvező fegyveres síita szervezet, a Hezbollah vezetőjének erősségét sem.
Haríri kedden az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Európai Unió és az Arab Liga nagyköveteivel tárgyalt, hogy ismertesse a reformcsomagot. A nagykövetek felszólították Libanont, hogy tegyen eleget a tiltakozók követeléseinek, ne lépjenek fel erőszakosan ellenük, és dolgozzanak a korrupció csökkentése érdekében – közölte Haríri kabinetje. A kabinet szerint – amely Ján Kubisra, az ENSZ libanoni koordinátorára hivatkozott – a külföldi kormányok támogatják a libanoni reformcélokat.
Tanácsadója, Nadim Munla szerint a miniszterelnök egy esetleges kormányátalakítást sem zár ki.
A kormány hétfőn 0,63 százalékos deficittel hagyta jóvá a 2020-as költségvetési tervezetet. Számos reformot is elfogadott a költségvetési hiány csökkentése érdekében, a központi banktól és a bankrendszertől jövőre 3,4 milliárd dollár (1006 milliárd forint) hozzájárulást várnak a hiány csökkentése érdekében. A libanoni deficit az egyik legmagasabb a világon – 68 milliárd dollár –, a hazai össztermék 150 százaléka.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready