2019. november 19., kedd, Erzsébet, Bodor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:38 Ballisztikus rakétát lőttek ki Pakisztánban10:08 Pénzmosás miatt emeltek vádat két zalai férfi ellen09:35 Szíriából kilőtt rakétákat fogott el Izrael09:18 Egyre több csomagolási hulladék keletkezik Németországban08:55 Partizán heringek tüntettek Salvini ellen08:47 Így világíts Te is kertedben, a házad körül! (x)08:36 Öt év börtön is járhat fenyegető üzenetekért és videókért07:47 Régészeti lelőhelyeket fosztogató hálózatot számoltak fel Olaszországban07:41 Nyolcmillió forintot költött egy vásárló az egyik nagy internetes áruház fekete pénteki akcióján07:27 Három fogás 350 forintból: Felcsúton dől el, ki lesz a 2020-as év közétkeztetője06:55 MNB: folytatódott a lakásárak emelkedése az első fél évben22:33 A legjobbkor érkezett Budapestre Gábor Áron rézágyúja22:16 Az amerikai kormányzat már nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó megszálló telepeket21:59 Kúria: nyugodtan bírságolhat az adóhatóság, ha a vállalkozás becsületesen beteszi a borravalót a pénztárgépbe21:38 A hét vicce hétfőn: a német államfő szerint ők nem is korlátozzák a vélemény szabadságát, csak a vitakultúrával van baj
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Koszovó távozó házelnökét beidézték háborús bűnök miatt

Reklám

Számos koszovói politikus, közöttük a távozó kormányfő után most Kadri Veseli eddigi házelnököt is beidézte az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett feltételezett háborús bűnöket vizsgáló koszovói különleges bíróság - közölte a pristinai sajtó csütörtökön.
Kadri Veseli maga jelentette be, hogy december 4-én meghallgatja a hágai székhelyű bíróság, s mint mondta, reméli, hogy a bíróság arra a megállapításra jut majd, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tisztességes háborút vívott.
A háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság és az ügyészség feladata az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett - feltételezett - háborús bűnök vizsgálata. Az UCK tettei máig vitatottak. Még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói államfő neve is felmerült. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.
Az UCK-nak tagja volt Ramush Haradinaj, Hashim Thaci államfő és Kadri Veseli is.
A bíróság létrehozásáról szóló törvényt nemzetközi nyomásra 2014-ben fogadta el a koszovói parlament.
Az UCK veteránjait tömörítő egyesület tavaly decemberben aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy szüntessék meg a különleges bíróságot. A bíróság januárban kezdte meg a tanúk és a gyanúsítottak meghallgatását. Eddig azonban senki ellen nem emelt vádat.
Ramush Haradinaj éppen azért mondott le a miniszterelnöki tisztségről, mert a bíróság gyanúsítottként idézte be. A kormányfő azzal indokolta lemondását, hogy nem akart miniszterelnökként a bíróság elé állni. Első meghallgatásán megtagadta a válaszadást.
Nem a különleges bíróság az első testület azonban, amely a koszovói háborús bűnöket vizsgálja, korábban a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) is folytak eljárások a feltételezett elkövetők ellen. Ramush Haradinajt például az NT 2008-ban és 2012-ben is felmentette az ellene felhozott vádak alól, Fatmir Limaj miniszterelnök-helyettest pedig 2007-ben mentették fel a vádak alól. A Nemzetközi Törvényszék a koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök miatt hat szerbet ítélt el, Slobodan Milosevic volt szerb és jugoszláv elnök pedig az ellene folyó eljárás során halt meg a hágai törvényszék börtönében.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready