Bezár!
2020. július 4., szombat, Ulrik napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:36 Országos halünneppé tennék július második szombatját11:22 "Ki a székely himnuszt a Parlamentből, le a székely zászlót a Parlamentről!" - követeli a Horthy-szobor megrongálását vállaló hisztérika11:05 Rasszista metrómegállót füleltek le Berlinben10:48 Bolsonaro megvétózta a kötelező maszkvislést előíró törvényt, módosításokat kér10:33 Felborult egy román országjelzésű kisbusz az M7-esen - egy halott, 8 sérült10:16 Földcsuszamlások és árvizek pusztítanak Dél-Japánban - tucatnyian eltűntek09:59 Meghalt egy beteg, két új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak09:41 Rendőröket ejtett túszul egy bennszülött törzs Venezuelában, hogy visszakapják koronavírus-fertőzött vezetőjük holttestét09:26 Lezuhant egy kisrepülőgép Utah-ban09:08 Kanadai katona Trudeau váratlan teherautós látogatója - 22 vádponttal nézhet szembe08:50 Éjféltől újra humanitárius korridort nyitottunk08:35 Svédországban máig nem sikerült elérni a márciusban kitűzött tesztelési célt08:17 Trump a Rushmore-hegynél mondta el véleményét az amerikai forradalom eltörlésére törő kultúrbalról08:04 Több mint 11 millióan fertőzödtek meg a világon07:41 New York-i aukciósházban tűnt fel egy ókori római márványszobor ellopott feje
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Párttá alakult a Horvát Szuverenisták platformja

Reklám

Horvát Szuverenisták néven párttá alakult a hétvégén a kereszténydemokrata Hrast politikai szerveződés, a Horvát Konzervatív Párt (HKS), valamint az Igazság az isztanbuli egyezményről és a Horvát Bástya nevet viselő civil szervezet korábban ezen a néven megalakult közös platformja – közölte a helyi sajtó hétfőn.
„Tekintettel arra, hogy olyan gondolatokat és politikai megközelítéseket képviselünk, amelyek a horvát emberek nagy része számára rendkívül fontosak, hiszünk abban, hogy sokkal jobb eredmény tudunk majd elérni az általános parlamenti választásokon, mint amilyet az európai parlamenti választásokon elértünk” – írta közleményében az újonnan megalakult párt.
Kiemelték: a Horvát Szuverenisták pártját azért hozták létre, hogy könnyebben kommunikálhassanak a horvát polgárokkal a választó helyeken, a médiában és a közösségi oldalakon, egyúttal felkérték a közvélemény-kutató cégeket arra, hogy vonják be a pártot a választások előtti felmérésekbe.
A Horvát Szuverenisták platformját 2019-ben hozták létre jobboldali, kereszténydemokrata pártok, valamint konzervatív értékeket valló civil egyesületeket. A májusi európai parlamenti (EP-) választásokon 8,52 százalékot értek el, és így egy képviselőt küldhettek Strassburgba.
Képviselőjük, Ruza Tomasic a harmadik mandátumát kezdi az EP-ben. 2013-ban és 2014-ben is a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) koalíciós listájáról jutott be az Európai Parlamentbe. (Horvátország 2013-ban csatlakozott az EU-hoz, ezért abban az évben EP-választást is tartottak az országban.)
Andrej Plenkovic horvát kormányfő mérsékelt, centrista és Brüsszel-párti politikája miatt a pártján belül is nagyok a feszültségek, valamint egyre erősödnek a konzervatívabb értékeket való politikai tömörülések is Horvátországban.
Az Európai Parlamenti választások után a szuverenisták kijelentették: nem értenek egyet Plenkovic politikájával, és 2020 őszén tartandó horvát parlamenti választásokon 20-25 mandátumra számítanak. „A horvát kormányfő alulértékelte a horvát állampolgárok intelligenciáját, ezért azok megbüntették őt az európai parlamenti választásokon” – mondták.
A HDZ az idei EP-választásokon önállóan, korábbi szövetségesei nélkül állított listát, és a 2014-es választásokhoz képest két képviselői helyet veszített, így jelenleg négy mandátummal rendelkezik az EP-ben.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready