2019. december 7., szombat, Ambrus napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:30 Hosszú Katinka ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult19:16 Sáskacsempész szírt tartóztattak le18:46 Megbosszulták a szóváltásba keveredést a hirtelen megjelenő rokonok18:20 Országszerte ködre figyelmeztet az OMSZ18:03 Kirúgták az NKE-ről a Botka-fúró "kisgazda" zsidót, mert szexistagyanúsan szólt be a Rácz Zsófia-féléknek17:46 Macron barátját is utolérték a korrupcióellenes vizsgálóbírók17:19 Nem engedi a legfelsőbb bíróság Trumpnak, hogy visszahozza szövetségi szinten a halálbüntetést17:04 Újra egyre többen félnek a sötétedés után az utcára menni, a cigányfertőzött vidékeken a legóvatosabbak16:33 Negyven év után kerültek elő a legnagyobb NDK-s műtárgylopás során meglovasított képek16:18 Disznó-majom kimérákat kotyvasztottak kínai tudósok, de nem éltek sokáig15:59 Megkerült az eltűnt 13 éves kislány - nem szólt a szüleinek arról, hogy két éjszakát a barátainál tölt15:46 Von der Leyen 170 millió euró uniós támogatásról állapodott meg Etiópiával, de az elnökük közölte, hogy ennél több kell15:21 A globális felmelegedés és a óceánok szennyezése miatt egyre kevésbé kapnak levegőt a cápák14:53 NNK: decemberben sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást14:31 Most éppen a mangalicát lopnák el tőlünk az oláhok
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Ellenzéki politikust választottak a szenátus élére Lengyelországban

Reklám

Tomasz Grodzkit, az ellenzéki pártok közös jelöltjét választották kedden az októberi lengyel parlamenti választások után újjáalakuló felsőház, a szenátus elnökévé.
Az új elnökre a 100 fős szenátus 51 tagja szavazott, 48-an a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjére, az eddigi házelnökre, Stanislaw Karczewskire adták le voksukat. Egy szenátor tartózkodott.
Az alsóházi többséggel rendelkező és kormányt alakító PiS-nek a szenátusban 48 mandátuma van.
A hatvanegy éves orvosprofesszor, sebész Tomasz Grodzki 2015 óta az ellenzéki Polgári Platform szenátora. A szocializmus időszakában ellenzéki tevékenységet is folytatott, 1981-ben egyik vezetője volt az akkori diáksztrájknak.
Grodzki a megválasztása után mondott beszédében nagy kihívásnak nevezte, hogy a nemzet a maga mély bölcsességében a választáson úgy döntött, a szejm a kormánypárté, a szenátus pedig az ellenzéké legyen. Reményét fejezte ki, hogy a felsőházi erőviszonyok enyhítik a lengyelországi politikai megosztottságot.
„Ha valaki azt gondolja, hogy lassítani fogjuk a szejm munkáját, téved” – jelentette ki, utalva arra, hogy a felsőház többek között elutasíthatja a szejmben megszavazott törvényeket, amelyeket azonban az alsóházi többség ismét jóváhagyhat.
Aláhúzta, a szenátusnak a gyors törvényalkotás helyett a jó törvényalkotást kell képviselnie.
Andrzej Duda elnök újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy nyitott az új szenátusi elnökkel való együttműködésre.
Kedden a fő lengyel törvényhozó testület, az alsóház is megtartotta alakuló ülését. A szejm elnökének ismét a PiS politikusát, Elzbieta Witeket választották meg, jelöltségét az ellenzéki képviselők túlnyomó többsége is támogatta.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready